Kartę i torbę mam. Z lampą chciałem się jeszcze wstrzymać, a bateria hmm- 700zdjęc na 1 baterii (30d,40d) wystarczy. Już się zdecydowałem wejść w Canona więc nie rozważamy NIKONA.
Kartę i torbę mam. Z lampą chciałem się jeszcze wstrzymać, a bateria hmm- 700zdjęc na 1 baterii (30d,40d) wystarczy. Już się zdecydowałem wejść w Canona więc nie rozważamy NIKONA.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
30D + C 17-55. Za Richardem l Ansonem " Nigdy nie należy oszczędzać na jakości obiektywu. Fotograf którego możlowości finansowe są ograniczone powinen wybrać aparat z mniejszą ilością funkcji, a zaoszczędzone pieniądze wydać na jak najlepszy obiektyw. Jakość optyki decyduje bowiem o ostrości obrazu, kontraście i kolorze. Jasność obiektywu daje możliwość fotografowania w różnych warunkach oświetleniowych".
Pozdrawiam
pozdrawiam
moim skromnym zdaniem nie warto inwestować w EF-S. Na twoim miejscu szedłbym w elki (17-40), by mieć możliwość podpięcia słoików do np. 5D (jeżeli oczywiście planujesz taki manewr, jeżeli nie - olej moją wypowiedź)
Pkt 8 regulaminu forum
Dobra to co polecacie 40d+17-40/4l czy 30d 17-55/2.8. Pytanie kieruje do osób, które miały styczność z tym sprzętem. Podkreślam, że jest to moja 1sza cyfra ale body chciałbym zostawić na jakieś 2-3 lata.
Ja mam 30D i 17-40 i mi się podoba. A czy to polecam - zależy do czego. Sam często używam innych zestawów
. 17-40 jest jednak krótkawy jak na jedyne szkło.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeżeli w przyszłości nie zamierzasz przejść na FF to bierz 30D + C17-55. Zakres o.k., ostry, jasny, stabilizacja :-).
Pozdrawiam
pozdrawiam
Według mnie 24-105 jest świetnym rozwiązaniem do 5d, prawie idealnym. Jednak na Twoim miejscu do cropp'a jezeli foty maja byc reportazowe to wybrał bym canon'a 40d+17-40L f4
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
zdjecia do portalu studenckiego czyli male bajerki 640x480 do galeryjki ... G9 albo S5 IS, skadinad dobrze sie studenty teraz rozwijaja 7k w kieszeni hoho.