Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Eos 350 D - problemy z kolorami

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Bez przesady-ja mam kita i na kolory narzekac nie moge.

Jezeli robisz w jpegach to zobacz czy przypadkiem nie masz ustawione saturation na -ilestam

nawet w kicie kolory sa ok, tylko kontrastu brakuje.

moze za dużo plfoto i przekoloryzowanych zdjęć
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markos30 Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Jestem nowy na forum..swojego Canona 350D kupilem rok temu i mam z nim problem, bardzo irytujacy problem. Nie wiem, czy sprawa wynika z mojej niewiedzy, czy moze jakiejs wady aparatu, ale jestem strasznie niezadowolony z jedngo aspektu zdjec ktore robie. Codzi o kolory na zdjeciach. Kombinowalem roznych ustawien parametrow w menu, WB, ale zdjecia z mojego aparatu maja slabe kolory, to znaczy, sa nienasycone, jakies takie wyblakle (nie jest to kwestia ustawien monitora, bo sa takie same na roznych monitorach). Szukalem informacji na forach internetowych o 350D i nie spotkalem sie z opiniami, ze ma on jakies problemy z kolorami, moze to tylko moj egzemplarz..nie wiem. Bym byl bardzo wdzieczny, gdyby kots mogl by mi napisac cos na ten temat. Moze musze zmienc software...sam nie wem. Dzieki za ewentualne odpowedzi.

PS sory za brak polskich czcionek ...

A z czym porównywałeś?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A może wklej jakies przykładowe foty to ktos kto ma 350-tke bedzie sie mógł wypowiedziec czy to normalny objaw czy nie

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mi czasem wyjda z Kit-a takie blade zalezy od dnia, słonca.
    Przy stałce juz jest inaczej
    Ale powiem tak jak poprzednicy jesli chcesz podkolorowac foty nic prostrzego PS saturation i jak sie tobie zywnie podoba wstawiasz do galeri.
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    A może wklej jakies przykładowe foty to ktos kto ma 350-tke bedzie sie mógł wypowiedziec czy to normalny objaw czy nie
    No jasne od tego trzeba było zacząć ! Zapodaj jakieś zdjęcie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

A tak w ogóle jedną z największych zalet luster jest możliwość focenia w RAW'ie i trochę mnie osobiście dziwi robienie zdjęć na .jpg takim aparatem To jest zabijanie jego możliwości - lustro pokazuje pazury właśnie w RAW'ie, z tego co mi wiadomo

edit.
    ad. pmagdalena:
    chyba na RAW
    Ostatnio edytowane przez Gotman ; 11-10-2007 o 15:59
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    A tak w ogóle jedną z największych zalet luster jest możliwość focenia w RAW'ie i trochę mnie osobiście dziwi robienie zdjęć na .jpg takim aparatem To jest zabijanie jego możliwości - lustro pokazuje pazury właśnie w RAW'ie, z tego co mi wiadomo
    no ja sie tez musze przezucic na JPG ale najpierw musze sciagnać spolszczenie mojego PS

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Miałem kiedyś coś podobnego do tego, co opisał autor tego wątku. Niby zdjęcia były kolorowe, ale te kolory takie przyblakłe, pastelowe. I co się okazało? Otóż jakimś cudem przestawiły mi się ustawienia w menu - może nieświadomie zrobiłem to sam, może ktoś, kto bawił się moim aparatem... Nie wiem, ale jak przeczytałem post markosa30, od razu skojarzyło mi się z tym, co sam przerabiałem.
    Drogi markosie30! Czy próbowałeś przestawić parametry w menu? Jeśli nie to spróbuj. Po wejściu do menu, wybierz drugą zakładkę z lewej i zjedź na sam dół do opcji "parameters". Jeśli masz ustawione "Parameter 2", to masz ten sam błąd co ja. Przestaw wtedy na "Parameter 1" i nasycenie kolorów powinno się poprawić. Powodzenia!

PS. Jakbyś miał jakiekolwiek problemy, to w instrukcji aparatu jest to opisane na stronie 63.
    Ostatnio edytowane przez sepq ; 11-10-2007 o 18:27
    ,

markos30
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi..troche watpliwosci co do moich pytan wyjasnie..Co do obiektywow - uzywalem kitowego i 28-135 is usm i efekt byl taki sam, czyli slabe kolory. Co do ustawen menu, to tez zmienialem co tylko sie dalo, wracalem do ustawien fabrycznych i dalej bez zmian, nawet zmiana kontrastu i nasycenia na maksa nie dala za duzo. W PS nie chce sie bawic, bo chcial bym, zeby zdjecia prosto z aparatu byly bliskie do rzeczywistosci. Dolacze zdjecie to bedziecie sami mogli ocenic o co mi chodzi...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jak dla mnie wygląda dość naturalnie - choć w tej chwili oglądam na laktoku więc mogę być nieobiektywny.

Tak BTW to zdjęcie jest na mój gust trochę przepalone - widać to choćby po niebie - to też może mieć wpływ na kolory. Do tego widać lekką niebieskawą mgiełkę na dalszym planie.
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów