BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Matko Boska co za bzdury.
Jeśli masz RAW to jestes właścicielem i autorem zdjęcia dotąd dopóki nie pojawi sie inna osoba z takim samym RAWem. Wtedy jest zagwozdka. Dlatego w Twoim interesie jest abys Tylko ty miał tego RAWa i nikt inny. Nawet jeśłi dostaniesz częsta propozycje by przekazać "zdjęcie nieobrobione a najlepiej RAWa bo możemy zestoić kolorystyke pod maszyne" to nie rób tego. Wywołaj RAW "na zero" i taki przekaż
Jeśli masz tylko JPG to sytuaacja jest podobna. Nie masz większych problemów dotąd dopóki nie pojawi sie ktoś inny z identycznym plikiem. Dlatego naprawde dobrym sposobem jest przycinaie zdjęc.
Oczywiście mówimy o formie zabezpieczenia siew przypadku gdy udostępniesz duży plik, bo w przypadku kradzierzy z sieci to przysłowiowa bułka z masłem i "złodziej" dusponujący plikiem 900x600 pix jest przegrany wchodząc na sale rozpraw
inną bajką jest że moze minąć i 5 lat zanim na niż wejdziesz :wink:
Janusz, albo jesteś niekonsekwentny albo zepsuł Ci się ignore. A, że dysleksja internetowa dopada wszystkich, nawet polonistów, to wiadomo nie od dziś![]()
dodatkowo polecam zmienic tryb miesznia warstwy tekstowej (zamiast zmian opacity) zeby utrudnic usuniecie znaku.
w przypadku stron www mozna wykorzystac kombinacje warstw i wlasnosci css ktroa sprawi ze zdjecie sie wyswietli a zapisany zostanie ew. tzw. spacer czyli porzezroczysty gif o rozmiarach 1x1
jakbys chacial kod html/css to daj znac
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Z ta ksiazka Mroczka to ja sie czuje upowazniony..do wyjasnienia, bo tez o to prosilem. Otoz nie da sie tejze ksiazki nigdzie kupic za normalna cene, a zanim byla mowa o skanowaniu pytalem sie, czy ktos z krk lub okolic moze te ksiazke mi pozyczyc, albo tez czy ktos wie gdzie ja mozna kupic za rozsadna cene.
Poza tym popatrz tez na ten watek...