Pokaż wyniki od 1 do 10 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Jakbyś miał matrycę z nieskończoną ilością pikseli i superostry obiektyw to by właśnie tak było
    I to są prawdziwie swięte słowa. Dokładnie o to chodzi.

Zamieszczony tu przez minka przykład obrazkowy nie ilustruje zbyt dobrze zależności GO od kadru, bo brakuje rozdzielczości. Gdyby kadrowanie było robione na pełnej rozdzielczości obrazka, a następnie zmniejszone na potrzeby internetu, byłoby wyraźnie widać różnicę.

Pozostałe wywody minka wołają jednak o pomstę do nieba . Kąt widzenia nie jest cechą obiektywu, lecz cechą układu obiektyw-matrca/klatka filmu. Gołym okiem widać, że 80mm w średnim formacie jest standardem, na FF lekkim tele, a gdyby ktoś to podpiął jakimś cudem do kompaktu, to miałby supertele . Kwestię GO przemilczę, bo już dużo o tym pisałem. Niedowiarkom proponuję rezygnację z filozoficznych wywodów, tylko wykonanie prostych obliczeń w programach do wyznaczania GO. No chyba, że ktoś woli się nadymać, niż chwilę pomyśleć
    Ostatnio edytowane przez fret ; 05-10-2007 o 07:30

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ....No chyba, że ktoś woli się nadymać, niż chwilę pomyśleć
    Myślę, że nie chcesz wiedzieć kto tu jest "nadymany"

Paru rzeczy w tej dyskusji nie rozumiem. Ja wiem, że głupi jestem ale skala odwzorowania dla danego obiektywu jest stała. Kropka. Nie da się tego zmienić inaczej jak młotkiem albo czymś podobnym. Obraz rzutowany na nośnik (film czy matryca) NIE ZALEŻY od rozmiaru tegoż nośnika. Może być co najwyżej obcięty - cropowany. Gęstość upakowania sensorów mówi o tym jak duże powiększenie można uzyskać z danego nośnika. Powiększenie wykonuje powiększalnik i wszystko jedno czy jest nim Photoshop czy powiększalnik w ciemni. Gęstość upakowania ma swoje granice bo są granice rozdzielczości optycznej obiektywu. Poza tą granicą i tak nie da się zarejestrować szczegółow.

Crop to wycinek większej całości - takie jest zresztą znaczenie tego słowa w języku angielskim. Wycinek a nie powiększenie. Kropka. Crop nie zmienia skali odwzorowania obiektywu.

Mieszanie do tych prawd GO i kalkulatorów GO to chyba przesada. Tematem dyskusji było czym jest crop a nie czym jest GO.

TC zmienia ogniskową - to jest fizycznie inny obiektyw i odnoszenie tego do cropa jakoś mało sensowne jest. Howgh.

Teraz to się już zamykam - zresztą i tak wyjeżdżam.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-10-2007 o 09:14

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów