Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Canon Close-up Lens 500D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no właśnie po jakichś tam specyfikacjach pokopałem i wychodzi że odwzorowanie będzie coś koło 1:0,7 albo 0,8 ale przy 300mm, więc czy przy 200mm ten zysk to jeszcze jest ZYSK czy już tylko zysk. Nie mogę natomiast doczytać się nigdzie o ile taki układ ewentualnie ciemnieje.
    Opis z Pstryka czytałem, ale czy ktoś używał fizycznie?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Caudatus Zobacz posta
    Nie mogę natomiast doczytać się nigdzie o ile taki układ ewentualnie ciemnieje.
    Nie ciemnieje. Soczewki makro "pozwalają zwiększyć skalę odwzorowania, przy czym nie wpływają na jasność obiektywu, nie zakłócają pomiaru światła i automatycznej regulacji ostrości AF" (źródło).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pomogły mi, przez weekend liczyłem, liczyłem, liczyłem, liczyłem (kasę, ogniskowe, skale odwzorowania i rozdzielczości) i wyliczyłem co sobie za niedługo kupię: ef-s 60 2.8 macro :-o .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Caudatus Zobacz posta
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pomogły mi, przez weekend liczyłem, liczyłem, liczyłem, liczyłem (kasę, ogniskowe, skale odwzorowania i rozdzielczości) i wyliczyłem co sobie za niedługo kupię: ef-s 60 2.8 macro :-o .
    a nie lepiej jakas Sigme 50/2.8 ?

jakosciowo tak czy siak zyletka, a tansza i w razie czego do korpusu na film sie zapnie albo do pelnej klaty
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmm, to kolejna zagwostka w takim razie która będzie męczyć mój umysł: canon vs sigma. To może jakieś za i przeciw? Czy przy jednak nie nazbyt wielkiej różnicy cenowej może lepiej Canon bo to Canon? Na przesiadanie się na FF nie widzę perspektyw finansowych.

Uprawnienia umieszczania postów