Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: używany dandelion

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

O chwała Ci VomitroN za umieszczenie tego schematu po angielsku !!!!!!
    Dzięki temu znalazłem przyczynę moich niepowodzeń z montażem. Mam ten schemat w jez. ros. i nic z napisów nie rozumiem więc przyjąłem za pewnik, że punktem odniesienia ma być ... czerwona kropka na bagnecie !!! A na schemacie po angielsku wyraźnie pisze... otwór na bolec blokujący !!!
    Właśnie udało mi się przykleić i utrafić za PIERWSZYM razem i ... DZIAłA !!!
    Dzięki raz jeszcze.

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Chciałęm zakupić tego adapterka EOS/M42 z Dandylionem ale jak to zazwyczaj bywało chciałem sprawdzić jak to działa i czy wogóle działa, okazało się że kolaga który kupił może z niego korzystać natomiast w moim Body nie ma możliwosci tego wogóle zapiąć - chyba jakaś rożnica wysokości, mimo usilnych prób nie udało się. Moze gdyby to połączenie było faktycznie bardziej elastyczne to nie było by problemu.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Ja zauważyłem podczas moich prób, że jak używałem do klejenia taśmy dwustronnie przylepnej o gr. ok. 1 mm to też nie mogłem zapiąc obiektywu - natomiast jak przykleiłem bezpośrednio klejem do przejścówki to nie ma problemu z zapięciem.

Coś już napisał Awatar yaro78
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Też kupiłem i też się potwornie namęczyłem z przyklejeniem . No ale mam danelion za 65pln :cool: A przykleiłem na taśmę dwustronną (taką 1 mm ) + jak już było na właściwym miejscu zalałem łączenie klejem.
    bez sensu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Ja mam pytanko: Ktos wie co to za kość na tym siedzi?
    Jak znasz madziarski to moze i wyczytasz ;-)
    http://www.fototipp.hu/m42ef
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Jak znasz madziarski to moze i wyczytasz ;-)
    http://www.fototipp.hu/m42ef
    To nie tak. Sądząc po obrazkach :grin: goście wkładają tam gotową elektronikę z oryginalnego EFa bez zastanawiania się jak to działa.

Wracając do pytania canis_lupusa: Pewnie jakiś jednoukładowiec. Pytanie jest nie jaka kość, tylko z jakim oprogramowaniem :smile:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Ja mam pytanko: Ktos wie co to za kość na tym siedzi?
    Udało mi się znaleźć kiedyś dobre zdjęcie i po oznaczeniach doszedłem, że w dandelionach , które sprzedają na allegro ( niektórych ) jest PIC10F222 6-cio nóżkowy mikroprocesor z malutką ilością pamięci i flash-a. Więc zapewne układ po otrzymaniu odpowiedniej sekwencji wysyła do aparatu sekwencje która identyfikuje jakiś światłosilny obiektyw.

Dopiero zaczyna Awatar DGV
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

wg danych "producenta" mojego dandeliona, body widzi obiektyw 50mm f2 - na stale. Potwierdzanie ostrosci jest czasem irytujace (nie zawsze trafiam na ciemnych obiektach) ale dziala
    len patentowany :wink:
    EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapał

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koyot77 Zobacz posta
    Chciałęm zakupić tego adapterka EOS/M42 z Dandylionem ale jak to zazwyczaj bywało chciałem sprawdzić jak to działa i czy wogóle działa, okazało się że kolaga który kupił może z niego korzystać natomiast w moim Body nie ma możliwosci tego wogóle zapiąć - chyba jakaś rożnica wysokości, mimo usilnych prób nie udało się. Moze gdyby to połączenie było faktycznie bardziej elastyczne to nie było by problemu.
    Jakiś czas temu zakupiłem pierścień z dandelionem i po kilku wymianach obiektywów się zablokował.
    Problem w tym, że podczas mocowania obiektywu z przejściówką chip zahaczał o bolce w korpusie. Jednak wystarczyło pilnikiem zrobić fazę w dandelionie, żeby łagodniej był naprowadzany na bolce podczas montażu zestawu i jest spokój.
    Osobiście jestem bardzo zadowolony ze wschodniego wynalazku, kita używam tylko jako dolny zakres 18.

Domyślnie

a czy ktoś z Was ma pojęcie czym się różni ten
    http://allegro.pl/item272566088__ada...ostrosci_.html
    od tego
    http://allegro.pl/item272577322_adap..._ostrosci.html
    bo na pewno ilością styków i nie wiem czy ten droższy jest rzeczywiście w czymś lepszy.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów