Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Czy wybrałem dobry proces obróbki zdjęć?

Coś już napisał

Domyślnie Czy wybrałem dobry proces obróbki zdjęć?

Ponieważ zaczynam poważniej interesować się fotografią, chcę wypracować sobie sensowny proces obróbki zdjęć i chciałbym prosić o opinię, czy dobrze to sobie wymyśliłem.

Robię zdjęcia Canonem 400D do formatu RAW. Pliki CR2 "wywołuję" programem Capture One (bo dostałem numer seryjny z kartą Sandisk) regulując przede wszystkim balans bieli, zapisuję jako TIFF, a dalej obrabiam Photoshopem Elements 5.0 z pluginem PTLens (bo na to akurat będzie mnie stać, na pełnego PS nie i raczej go nie potrzebuję).

Czy taki proces (chodzi mi głównie o zapis jako TIFF i dalszą obróbkę w PSE, bo PSE plików CR2 nie otwiera) gwarantuje przyzwoite wyniki, czy może w jakiś sposób zdjęcia tracą wtedy na jakości? Sam strat nie zauważyłem, ale może po prostu czegoś nie dostrzegam.

Chciałbym też wiedzieć, na jakim etapie lepiej jest wyostrzać zdjęcia, o uznam to za potrzebne -- w Capture One, czy lepiej dopiero w PSE?

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Jeżeli jesteś zadowolony z efektów, to w czym problem?
    Wydaje mi się, że zdjęcia wyostrza się na samym końcu obróbki.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Wyostrzaj dopiero na samym koncu obrobki zdjec, natomiast ja "wolajac" rawy w C1 zapisuje je do jpg bo lzejsze od tiffow o wiele przez co latwiej z nimi pracowac nie majac mega szybkiego kompa a wynik i tak bedzie baaardzo zblizony jak przy pracy nad tiffem.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiderski Zobacz posta
    Jeżeli jesteś zadowolony z efektów, to w czym problem?
    Szukam dziury w całym :-) Nie chciałbym już na starcie popełnić jakiegoś poważnego błędu, a obróbka grafiki jest dla mnie czymś zupełnie nowym.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    Wyostrzaj dopiero na samym koncu obrobki zdjec, natomiast ja "wolajac" rawy w C1 zapisuje je do jpg bo lzejsze od tiffow o wiele przez co latwiej z nimi pracowac nie majac mega szybkiego kompa a wynik i tak bedzie baaardzo zblizony jak przy pracy nad tiffem.
    ja generalnie wolę sobie zapisać w tiffie, czasem dojdę do wniosku a tu można by coś poprawić jeszcze itd, w jpgu kolejna kompresja to kolejna strata. W tifie zapisując nie masz takich problemów.

(bo dostałem numer seryjny z kartą Sandisk)
    jakaś promocja czy jak? czy dają do każdej? [mam sandiska, ale nie wczytywałem się w instrukcje...]

Pozdr./
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    ja generalnie wolę sobie zapisać w tiffie, czasem dojdę do wniosku a tu można by coś poprawić jeszcze itd, w jpgu kolejna kompresja to kolejna strata. W tifie zapisując nie masz takich problemów.

jakaś promocja czy jak? czy dają do każdej? [mam sandiska, ale nie wczytywałem się w instrukcje...]
    Kupiłem kartę Extreme III i w pudełku był kartonik z numerem seryjnym dla Capture One LE. Wprawdzie wciąż go nie wpisałem i używam triala, więc nie wiem na sto procent, czy zadziała, ale obiecują, że tak...

Co do zapisywania plików -- jako oryginał trzymam plik RAW, a TIFF potrzebny jest mi tylko jako plik tymczasowy do przeniesienia zdjęcia między Capture One, a Photoshopem. Po wszystkim zapisuję do jpega wysokiej jakości i na flickra

Pełne uzależnienie

Domyślnie

pse 5 otwiera cr2

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    pse 5 otwiera cr2
    Rzeczywiście, wystarczyło pobrać najnowszą wersję Camera Raw (4.2)

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Witaj!
    Ja pracuję na Adobe Lightroom. Spróbuj. Trial na stronie producenta. Program szybki, dokładny i co najważniejsze stworzony dla fotografów cyfrowych. Obecna wersja to 1.2. Pozdrawiam.
    regulamin pkt 8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów