Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Czy wybrałem dobry proces obróbki zdjęć?

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak lightroom jest szybki to ja jestem księciem fotografii
    C1 bawię się od nie dawna po namowie kolegów z forum i moim zdaniem generuje lepsze fotki niż acr. A drogę wybrałeś poprawną chociaż ja zapisuje też psd do ewentualnych poprawek.
    Ostatnio edytowane przez Qbexus ; 18-09-2007 o 12:35

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Witaj!
    Ja pracuję na Adobe Lightroom. Spróbuj. Trial na stronie producenta. Program szybki, dokładny i co najważniejsze stworzony dla fotografów cyfrowych. Obecna wersja to 1.2. Pozdrawiam.
    Co w nim jest takiego, że warto byłoby wydać 300 EUR? PS Elements kosztuje 100 EUR, to spora różnica. Nie potrzebuję narzędzia do bardzo wyrafinowanych poprawek, wystarczy mi korekcja oczywistych zniekształceń i winietowania, wyostrzanie, czasem korekcja kolorów no i dość ważna jest dla mnie ergonomia programu, tutaj do PSE nie mogę mieć zastrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez fliegermaus ; 18-09-2007 o 12:59

Domyślnie

A może tak:
    0-XnView lub TotalCommander - szybka zmiana nazw wielu zdjęć CR2/CRW/*
    1-DPP z RAW do JPG/TIFF
    2-PSE
    3-jeśli jakieś miniaturki internetowe (lub szybki podpis/znak wodny) to np. FastStone Photo Resizer (lub coś odpowiedniego)
    DPP to jednak też Canon (i masz go na płycie z aparatem) i ja go po prostu lubię - darmowy i całkowicie (przynajmniej dla mnie) wystarczający. Używałem C1, Adobe Lightroom i nie przekonały mnie do siebie. Więc spokojnie dalej korzystam z DPP i od czasu do czasu coś potestuję, po czym - jak na razie - spokojnie wracam do sprawdzonego DPP.
    Mam dostęp do pełnego PS, ale przy prostej obróbce większej ilości fotografii zacząłem używać PSE i tak już zostało. PSE jest wart sporo więcej niż kosztuje
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 18-09-2007 o 17:00

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    Kupiłem kartę Extreme III i w pudełku był kartonik z numerem seryjnym dla Capture One LE. Wprawdzie wciąż go nie wpisałem i używam triala, więc nie wiem na sto procent, czy zadziała, ale obiecują, że tak...
    faktycznie nie wiem jak mogłem tą kartkę przegapić...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja wywoluje w camera raw do CS3 i sprawoje sie niezle i wedlug mnie jest bardziej intuicyjny niz Lightroom,
    a zdjecia staram sie wyostrzac po obrobce z RAW i wszystko zapisuje w jpg i psd, nie wiem czy to najlepsza droga ale sie sprawdza jak dla mnie

Początki nałogu

Domyślnie

TIff oferuje kompresje bezstratną zatem, CR2 >> TIFF masz te same dane tylko inne rozszerzenie

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Witam i odświeżę nieco wątek, mam mianowicie mały problem, który wynika być może z niewiedzy i nieznania PS CS2. Chodzi o to że zrobiłem zdjęcia w RAW, otworzyłem je pod CS2 i po małych poprawkach zapisałem je do formatu TIF. Teraz chcę zapisać je do formatu JPG i tu jest problem. CS2 oferuje mnie tylko zapis do formatów PSF, PDF, RAW, TIF, PNG i jeszcze 2 jakieś inne. Czy to znaczy że jak TIF to nie JPG?

Zmieniając TIF na PSD i chcąc zapisać na JPG też nie można.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

nie pamietam ale moze musisz przestawic kolory na 8 bit. (image->mode->8bit)
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Oraz sprawdz czy spłaszczyłeś obrazek, jpg nie zapisze z pozostawionymi warstwami

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Dziękuję bardzo speed555, tak, to właśnie o to chodziło.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów