Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: [Jock Sturges] nudes - OSTRZEŻENIE !!

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    (takim kryterium jest np. pokazywanie nagosci i ciala malej dziewczynki tak jakby byla dojrzala kobieta).
    ....ale w/g pewnych kryteriów które obowiązują w wielu kulturach na świecie te dziewczynki sa już kobietami.... i jeśli mają ok 15-16 lat są już zdolne do pełnienia funkcji żony, matki etc.... wiem, że rozmawiamy teraz z punktu widzenia naszej kultury ale to sa zwyczaje bardzo nietrwałe... nie zawsze tak było, nawet w Polsce....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadzam sie z toba zanussi. Dokonuje ocen z punktu widzenia kultury, w ktorej zyjemy i w tej kulturze 13 letnia dziewczyna nie jest osoba dorosla i raczej powinna sie uczyc niz rodzic dzieci (sposrod zdjec prezentowanych w galerii Sturges'a sa dziewczynki, ktore maja o wiele mniej niz 15-16 lat - tu odnosze sie do twojego tendencyjnego wyboru liczb okreslajacych wiek). Bo w naszej kulturze kobieta to ma nie tylko rodzic dzieci (i rzeczywiscie z biologicznego punktu widzenia najlepiej jakby to bylo w wieku 18 lat) ale ma tez sie uczyc (im wyzsze wyksztalcenie tym lepiej dla niej), ma tez pracowac i zwiekszac swoje kwalifikacje. Wlasciwie to nie ma, ale ma mozliwosc, bo taka mozliwosc daje jej nasza zgnila cywilizacja. Poza tym rodzenie dzieci i bycie matka to zupelnie dwie rozne historie. W prymitywnych kulturach Afryki dziecko wychowuje niejako cala wioska. W takich spolecznosciach 14 letnia dziewczyna moze rodzic dzieci ale nie musi byc swietna matka. Z kolei w naszej kulturze rola matki (wychowawcy) i biologicznej-rodzicielki spotyka sie w jednej osobie i m. in. dlatego tak wysoko ustawiamy prog doroslosci.
    Ja nie oceniam tych zdjec pejoratywnie - mowie tylko, ze w swietle kultury w ktorej zyjemy te zdjecia moga byc nieakceptowane i rozumiem dlaczego moze tak byc. I nie jest tak, ze jedna kultura jest gorsza, a druga lepsza. Tzn. jest tak w pewnych aspektach kultur ale takie oceny bez jakiegos absolutnego punktu odniesienia sa do podwazenia (bo w ocenach zawsze uzywamy kryteriow wytworzonych w pewnej kulturze i nie da sie od tego uwolnic).
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 30-08-2007 o 17:16
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Dla mnie zdjęcia są świetne. A porównywanie tych zdjęć do czegoś karanego i wydawanie wyroków przez niektórych tutaj jest dla mnie po prostu skutkiem medialnej nagonki jaką zaczął TVN - nie mowie, że źle robią, bo łapią dużo prawdziwych pedofilów (ludzi po prostu chorych), ale zryli berety połowie społeczeństwa i teraz co druga osoba jak zobaczy nagie dziecko to zakrywa oczy z przerażeniem i niesmakiem... Jeszcze trochę i będziemy zmieniali pieluchy i myli nasze dzieci w opaskach na oczy i w sposób bezdotykowy. Helouuu!?? Tak nas stworzono. Tacy jesteśmy.
    Jatzzek sorry ale Twoje podejście do tej sprawy jest śmieszne.
    Sam zrobiłeś tą tabele? - w tym wieku to ma robić, w tym wieku to... A gdzie jest w tej tabeli możliwość bycia modelem? uhh masakra. Nie widzę kompletnie powiązania w tym wszystkim. Ehh ide sie napić ;]

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio Zobacz posta
    Dla mnie zdjęcia są świetne. A porównywanie tych zdjęć do czegoś karanego i wydawanie wyroków przez niektórych tutaj jest dla mnie po prostu skutkiem medialnej nagonki jaką zaczął TVN - nie mowie, że źle robią, bo łapią dużo prawdziwych pedofilów (ludzi po prostu chorych), ale zryli berety połowie społeczeństwa i teraz co druga osoba jak zobaczy nagie dziecko to zakrywa oczy z przerażeniem i niesmakiem... Jeszcze trochę i będziemy zmieniali pieluchy i myli nasze dzieci w opaskach na oczy i w sposób bezdotykowy. Helouuu!?? Tak nas stworzono. Tacy jesteśmy.
    Sam zrobiłeś tą tabele? - w tym wieku to ma robić, w tym wieku to... A gdzie jest w tej tabeli możliwość bycia modelem? uhh masakra. Nie widzę kompletnie powiązania w tym wszystkim. Ehh ide sie napić ;]
    Akurat TVN nie ma nic z tym wspolnego tak po prostu sie porobilo ostatnio w krajach wysoko rozwinietych. Byl kiedys artykul o 6-7 letnim chlopcu ktory na lekcji dotknal kolezanke w okolice tylka (w ramach zaczepki) i zostal na 1 tydzien zawieszony za "molestowanie seksualne". Sprawa miala miejsce w USA ale u nas niedlugo tez tak bedzie.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Akurat TVN nie ma nic z tym wspolnego tak po prostu sie porobilo ostatnio w krajach wysoko rozwinietych.
    Jakoś taką nagonkę widzę tylko w TVNie i czasami w Polsacie
    Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Byl kiedys artykul o 6-7 letnim chlopcu ktory na lekcji dotknal kolezanke w okolice tylka (w ramach zaczepki) i zostal na 1 tydzien zawieszony za "molestowanie seksualne". Sprawa miala miejsce w USA ale u nas niedlugo tez tak bedzie.
    MASAKRA o_O

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Gdyby wpływy na świecie (czytaj: w SZAPn, aka USA) mądrych i przyzwoitych ludzi były większe niż prawników (których jest w nadmiarze), "dziennikarzy" jak również pederastów, nie mielibyśmy dziś takich dylematów a media by ich nie propagowały.

Gdyby odczytywać świat wyłącznie z mediów, maluje się taki oto obraz: Dziś najlepszym przyjacielem mężczyzny jest o dziwo kobieta!, bo prawdziwa miłość mężczyźnie zdarza się już tylko z drugim mężczyzną. (Czy ktoś słyszał o rozwodach mężczyzn?) Dwóch facetów w odległości mniejszej niż 20cm od siebie bez choć jednej przyzwoitki-kobiety w pobliżu, to już zapewne para! (no chyba że się przypadkiem razem upili). Najlepszym przyjacielem kobiety jest... mężczyzna, ale oczywiście homo! Przytulanie dzieci to przestępstwo (może jeszcze poza rodzicami). Ale tylko dlatego, że pedofilia to jeszcze przestępstwo a medycznie chyba jeszcze choroba psychiczna (chyba bo również cecha wyróżniająca politycznie w Holandii). Pederaści też bywali w przeszłości leczeni a ich eksponowanie, karane, później - tylko, wstydliwe... - Długo by opisywać tą naszą dzisiejszą "poprawność" polityczną.

Co do zdjęć to nie widzę sensu ich powstania (wybór modeli) innego niż skandal, czyli przełamanie obecnych stereotypów i przyzwyczajeń - a wiec zupełny brak uzasadnienia artystycznego! Ot zwykłe wyrachowanie i wykorzyztanie niszy. Inne możliwości to zwyczjany brak innych dość naiwnych modeli bądź śmiałości fotografującego wobec dorosłych???
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio Zobacz posta
    A porównywanie tych zdjęć do czegoś karanego i wydawanie wyroków przez niektórych tutaj jest dla mnie po prostu skutkiem medialnej nagonki jaką zaczął TVN
    Dla twojej informacji: nie mam telewizora i nie ogladam telewizji. Szkoda czasu. Wyprzedzajac twoje skroty myslowe: nie czytam rowniez Naszego Dziennika. Mam po prostu swoje zdanie i potrafie go bronic.

Cytat Zamieszczone przez Venio
    ...ale zryli berety połowie społeczeństwa i teraz co druga osoba jak zobaczy nagie dziecko to zakrywa oczy z przerażeniem i niesmakiem... Jeszcze trochę i będziemy zmieniali pieluchy i myli nasze dzieci w opaskach na oczy i w sposób bezdotykowy. Helouuu!?? Tak nas stworzono. Tacy jesteśmy.
    Gdakasz jak Lepper. Porownales zdjecia nagich dzieci pozujacych jak dojrzale kobiety do nagosci dziecka, ktora jest codziennoscia w kazdej normalnej rodzinie. Takie przeniesienie ciezaru to zwykla demagogia. I jeszcze raz wczytaj sie w to co napisalem. Spolecznosc sfotografowana przez Sturges'a nie traktuje nagosci dzieci jako temat tabu, ktory moze byc poruszany tylko w gronie rodziny. Dlatego w tamtej spolecznosci ocena tych zdjec jest zupelnie inna - jest to zrozumiale. W naszej kulturze zdjecia nagich dzieci, ktore pozujaca jak dorosle osoby sa trudne do zaakceptowania i zastanow sie sam dlaczego, bo nie lubie sie powtarzac.

Cytat Zamieszczone przez Venio
    Ja sobie zadnej tabeli nie robie. Ale prawo ma scisle okreslone zapisy - jesli do tego pijesz. Kazdy sam ocenia, ktore zdjecie, w jego ocenie, przekracza pewne granice, a ktore nie. Ja sie nie smieje z twojego zdania ale widze, ze ty z mojego owszem. Powtorze ci jeszcze raz: gdybym byl czlonkiem tamtej spolecznosci pewnie nie zobaczylbym niczego zdroznego w zdjeciach Sturges'a. Ale nie jestem i pewnie dlatego ciezko byloby mi zaakceptowac tego typu zdjecia moich dzieci. A tobie?
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 02-09-2007 o 22:33

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Podobne prace tematycznie można również znaleźć w portfoliach Davida Hamiltona (zdaje się przytaczanego już na forum) i Sally Mann'a - (linki do zdjęć na dole arykułów). Każdy oceni wg siebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Gdakasz jak Lepper.
    Za takie odzywki powinieneś dostać ostrzeżenie. I właśnie dlatego dyskusja z Tobą nie miała sensu już na samym początku. Dobrze, ze jest Ignore List.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz racje to bylo nieeleganckie. Powinienem byl powiedziec "wypowiadasz sie jak Lepper" i za "gdakanie" przepraszam kolege Venio. Odpowiedzialem niezbyt ladnym chwytem retorycznym na chwyt retoryczny wykonany przez Venio (niestety bardzo czesto stosowany na forum publicznym, nad czym bardzo ubolewam) i to byl moj blad. Niemniej jednak prosilbym cie iczek abys ustosunkowal sie do innych moich wypowiedzi, o wiele istotniejszych w tej dyskusji? Poki co nie odpowiedziales na ani jedna...no oprocz niefortunnego "gdakania".
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 08-09-2007 o 13:02

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów