Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z obiektywami m42 uzywanymi za pomoca przejsciowki , otoz nie ostrza na niesk

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Powyzsze zdjecia byly robione bez uzycia filtrow.
    Jestem w 95% pewien iz nieostrosc nie jest spowodowana w zadlugich czasach.
    W 100% pewien jestem rowniez iz nie jest to wina nie przymknietej przeslony , e powyzszych zdjeciach przeslona byla zamykane na najwysza/najwysze wartosci.
    Nie jest to rowniez napewno wina skanera,ani kompresji.
    Peri Noid ,oba obiektywy rozkrecalem samemu (w bardzo malym stopniu,optyka nie zostala kompletnie ruszona a jedynie w obu przypadkach pokrywka pod ktora znajduje sie bolec przeslony , a i to bardzo solidnie skrecilem.)

Te zdjecie naprzyklad robilem Heliosem + Filtrem Polaryzacyjnym , jest ostre , ale nie jestem pewien czy ostrzylem wtedy na nieskonczonosc czy moze na mniejsze wartosci (drzewko widoczne na zdjeciu bylo dosc blisko i to na nie ostrzylem , podejrzewam ze nie na nieskonczonosc , a wartosci nizsze jak 10 m)

Tutaj uzylem obiektywu MIR 2/35 MC ostrzac na nieskonczonosc , ostrosc jest wmiare ok.

Przejzalem rowniez wczesniejsze zdjecia i widze ze wtedy kiedy ostrzylem na nieskonczonosc zdjecia byly ostre , nie wiem jaki blad musialem podczas tamtego pobytu popelniac.

Dziekuje Wam za zainteresowanie

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfiko Zobacz posta
    [...]
    W 100% pewien jestem rowniez iz nie jest to wina nie przymknietej przeslony , e powyzszych zdjeciach przeslona byla zamykane na najwysza/najwysze wartosci.
    [...]
    Nie wiem do jakich wartości da się w tym obiektywie przymknąć przesłonę, ale dyfrakcja przy bardzo mocnym domknięciu daje straszliwe "mydło". Przy krótkiej ogniskowej jest dodatkowo łatwiej jej doświadczyć bo źrenica obiektywu jest fizycznie mniejsza (a listki przesłony tak samo grube). Jakie dokładnie wartości przesłony nastawiałeś?
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Uprawnienia umieszczania postów