Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: 20D i balans bieli.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

WB ma znaczenie nawet jak uzywasz RAW, ale raczej w kontekscie oceny poprawnosci naswietlenia (histogram). Jak balans bieli bedzie do bani to i histogram bedzie do bani. Ja w 30D mam ustawione stale daylight i hue+1, bo ot pokrywa w 90%, to co zwykle robie. Drobne korekty WB robie juz na poziomie RAW->JPG.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

no własnie ja zastanawiam sie jak to jest bo często gęsto na AWB mimo że z RAWie przy sztucznym świetle mam przepalony czerwony kanał przy mocno niedoświetlonych zielonym i niebieskim.. i co z tego, że w programie skoryguje jak szczegóły z czerwonego i tak poszły w las... Gdzy nie doświetle czewony ok ale fotka zaszumiona bo niedoświetlona no i ogólnie jak się nie obrócisz d..pa zawsze z tyłu ..Czy nie bardziej jest ustawiac custom WB w danych warunkach na sz, czy b. karte a potem w programie dokładniej sie bawić...??

Uzależniony

Domyślnie

Czesto AWB, rzadko RAW.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Daylight + RAW (zona - zielony kwadracik)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    no własnie ja zastanawiam sie jak to jest bo często gęsto na AWB mimo że z RAWie przy sztucznym świetle mam przepalony czerwony kanał przy mocno niedoświetlonych zielonym i niebieskim.. i co z tego, że w programie skoryguje jak szczegóły z czerwonego i tak poszły w las... Gdzy nie doświetle czewony ok ale fotka zaszumiona bo niedoświetlona no i ogólnie jak się nie obrócisz d..pa zawsze z tyłu ..Czy nie bardziej jest ustawiac custom WB w danych warunkach na sz, czy b. karte a potem w programie dokładniej sie bawić...??
    Jezeli robisz w trudnych warunkach, wtedy tylko custom wb prawde ci powie, czy juz przepaliles kanal, czy nie. Dlatego mowie, ze wazne jest ustawienie WB, nawet robiac w RAW, zwlaszcza w trudnych warunkach (zwlaszcza jak nie wyczules jeszcze sprzetu). AWB kompletnie nie radzi sobie w trudnych warunkach, dlatego jezeli sie da to zawsze nalezy wybierac custom wb, a jak nie ma czasu/mozliwosci, uzyc predefiniowanego WB, ktore jest najblizsze temu co zastalismy.

Natomiast na przepalenia pojedynczego kanalu innej rady nie ma jak korekcja EV. Korygujac EV dla tego kanalu oddzialujesz takze na pozostale, niestety sensor nie jest wstanie lapac swiatla selektywnie. Jedyna rada w takim przypadku jest uzycie odpowiedniego filtra na obiektywie.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez arra ; 13-08-2007 o 14:48

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów