mam takie cus, wersje mkII; nabylem za ~100eurasi na ebayu w stanie nowka pewex. szybki i ostry - jestem z niego zadowolony; nie jest super jasny (dlatego mam tez 24-70/2.8 ) ale maly, leciutki, 52mm gwint wiec wadro filterkow mi na niego pasuje (a jak wiadomo 52mm filterki nie naleza do wybitnie drogich, plus 52mm jest bardzo popularne wsrod innych na m42). czasami wole go od 24-70 bo jest ZNACZNIE mniejszy i lzejszy - miesci sie wszedzie i nie wazy 3 ton.
jest jednak jeden haczyk z nim - i to mnie przyprawia o bol zoladka: pierscien w ktory wkrecasz filtr jezdzi przod tyl i chowa sie w obiektyw.
no i co z tego? ano to z tego ze jesli masz polar to przy ok 50mm caly filtr wjezdza do srodka i sobie nie pokrecisz specjalnie. ale to ujdzie, problem jest jesli masz np. soczewke co ma rant - nie wjezdza, ale wtedy operujemy na zasadzie 28-~45mm, wykrecamy soczewke, zumujemy do drugiegi zakresu ~55-70 i wkrecamy soczewke.
mozna to obejsc wkrecajac pierscien posredni (tak mam zrobione) - dziala na filtry ale juz nie na soczewki bo sie zwieksza odleglosc soczewka obiektyw i wylazi kila.