troche nieostre te zdjecia zwalszca to 1
zgadzam się, ciemno było. O bokeh chodziło.
aha , no to luzik :-D
Jednorodne tło jest łatwo rozmyć. Spróbuj czegoś takiego przy tle, które jest bardziej zróżnicowane i lepiej oświetlone.
Nigdzie nie napisałem, że 1.8 nie da się zrobić dobrego zdjęcia, tylko że często bokeh jest paskudny. Jeśli nie wiesz jeszcze o tym, to czeka Cię niemiła niespodzianka.
co do cen to polecasz sprawdzać na skąpcach itp... od 359 pln a co do opini ze nie warto kupić używanego to się niezgodze... jełsi kupisz od kogoś kto dba o sprzęt a to widac to mozesz go używac długo a używany mozńa trafic nawet od 200 pln. a bokeh to od warunków zalezy - to co kolega pokazuje podejrzewam ze na 50mm 1.4 lub na 85 mm tez nie wypadło by dużo lepiej... (choć moge sie mylić)
Ale tak jak napisali poprzednicy na dobry początek idealna jest 50mm f1.8
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Przez długi czas 50/1.8 było moim podstawowym szkłem. Przymknięty do 4 jest bardziej ostry niż zoomy eLki. 1.8 dla mnie bezużyteczne (mydło) 2.8 jak cię mogę. Do portretów i zdjęć dzieci idealne szkło (za te pieniądze). Jakość mechaniczna i budowa jest jaka jest, ale efekt końcowy po przymknięciu rewelacja. Polecam jako pierwsze i podstawowe szkiełko.
Smiena 8M
...fotograf od tego ma nogi żeby sobie pochodzić i dobre tło do rozmazania znaleźć , dobranie tła jest tak samo ważne jak ustawienie modela
nie twierdze że nie masz racji, ale fakt że bokeh w 1.8 jest może bardziej wymagający nie dyskwalifikuje tego szkła, koleżanka pytała o wariant budżetowy, a 50/1.8 takim właśnie jest ...
pozdrawiam
kit + ef50/1,8 , na początek nie powinno Ci nic do szczęścia brakować... jeśli masz ograniczone środki to jedyne rozwiązanie. Wbrew temu, co piszą niektórzy, tym zestawem możesz pokryć większość konwencjonalnych sytuacji zdjęciowych i na początek nie potrzebujesz szkieł z wyższej pólki, te spokojnie dadzą radę![]()