Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Użyteczność dużych dziur ??

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Zależy gdzie chcesz tego używać, dla mnie 50/1.4 jest bardzo używalne przy 1.4 świetne do wnętrza, w domu używam tylko tego szkiełka, jest dla mnie znacznie bardziej "poręczne" od 35L.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Zależy gdzie chcesz tego używać, dla mnie 50/1.4 jest bardzo używalne przy 1.4 świetne do wnętrza, w domu używam tylko tego szkiełka, jest dla mnie znacznie bardziej "poręczne" od 35L.

hymm a na jakiej puszce tego używasz ??
    poręczniejsze tylko ze względu na mm czy też jest coś czego nie wiem o 35 1,4L ??
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 25-07-2007 o 19:40

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

mialem jedno i drugie na 20d. i 50do f2 mydli ( choc oczywiscie da sie uzywac), nie ma kolorow i kontrastu. co do 85 to uzywam od pelniej dziury i jest suuuper.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

paweleverest - na 5D, przy 1.8 nie odróżniam 35L od 50/1.4 zaręczam że 35L mam jak najbardziej dobre a nawet bardzo bo przy 1.4 jest lepsze od 50tki a nie ma tutaj jakiegoś kosmosu porostu jest trochę lepiej, oczywiście kontrast i kolory z L są lepsze ale to domena wszystkich eLek.

Ale aby nie być gołosłownym....

Crop 100% bez dotykania, wywołany w ACR z ustawieniami na 0. - f/1.4

I prawie cała fotka :smile: skadrowana i poprzesuwane kolorki.

trampek - może kwestia egzemplarza?? ale mi to w zupełności wystarcza, stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry, co do mechaniki na dzien dzisiejszy nie mam sie do czego przyczepić a użytkuje go dość intensywnie, podstawowe szkło do domu, bardzo często na wypady do parku oraz prawie cała uroczystość kościelna.Mam w plecaku cały batalion eLek ale najczęściej sięgam po 50tke, nie jest szczytem jakości ale bardzo dobrze mi się tym szkiełkiem foci, mówię tutaj o czysto rekreacyjnym pstrykaniu, w pracy zawodowej głownie 85L - 135L - 180L choć jak podpinam 50tke to czuję ulgę w łokciu a obrazki dalej są bardzo dobrej jakości :smile:

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 25-07-2007 o 20:21

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    mialem jedno i drugie na 20d. i 50do f2 mydli ( choc oczywiscie da sie uzywac), nie ma kolorow i kontrastu. co do 85 to uzywam od pelniej dziury i jest suuuper.

Czyli chyba jednak 85 1,8 choć mam jeszcze jeden pomysł na zamiane sprzętu bez wchodzenia w stałki:
    -sprzedać 24-105 i kupić 24-70 ( jest jaśniej, bardziej plastycznie, ostrzej (??) no i przede wszystkim nie ma tej koszmarnej winety na pełnej klatce) aczklwiek mam w stosunku do tego pomysłu wiele zastrzeżeń ( waga zakres brak IS )?? uff czasami to głowa może rozboleć

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

trampek - może kwestia egzemplarza?? ale mi to w zupełności wystarcza, stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry, co do mechaniki na dzien dzisiejszy nie mam sie do czego przyczepić a użytkuje go dość intensywnie, podstawowe szkło do domu, bardzo często na wypady do parku oraz prawie cała uroczystość kościelna.

Pzdr.
    Ja to nie bylem za bardzo zadowolony szczegolnie kolorami i kontrastem... z 50 tki oczywiscie. a 85 mialem juz z 4 napewno ( sprzedawalem bo potrezebowalem pieniedzie i inne sytuacje zyciowe) i KAZDA byla taka sama czyli swietna
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 25-07-2007 o 20:22

Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Ja to nie bylem za bardzo zadowolony szczegolnie kolorami i kontrastem... z 50 tki oczywiscie. a 85 mialem juz z 4 napewno ( sprzedawalem bo potrezebowalem pieniedzie i inne sytuacje zyciowe) i KAZDA byla taka sama czyli swietna
    Co do koloru i kontrastu sie zgodzę ale.....no właśnie ale i tak przepuszczam każdą fotkę przez PS-a a tam z kontrastem, kolorami można zrobić dużo i jeszcze trochę 85 w wersji 1.8 miałem 2 sztuki (własne) i obie były równie świetne, nie można na równi kłaść tych szkieł, służą do zupełnie innych celów, więc samo pytanie w wątku jest już trochę bez sensu :smile: Miedzy tymi szkiełkami nie ma wyborów albo kupuje się oba albo 1dno do wyżej sprecyzowanych celów :smile:

Pzdr.

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Co do koloru i kontrastu sie zgodzę ale.....no właśnie ale i tak przepuszczam każdą fotkę przez PS-a a tam z kontrastem, kolorami można zrobić dużo i jeszcze trochę 85 w wersji 1.8 miałem 2 sztuki (własne) i obie były równie świetne, nie można na równi kłaść tych szkieł, służą do zupełnie innych celów, więc samo pytanie w wątku jest już trochę bez sensu :smile: Miedzy tymi szkiełkami nie ma wyborów albo kupuje się oba albo 1dno do wyżej sprecyzowanych celów :smile:

Pzdr.
    tu sie zgodze .
    sam bede mial najprawdopodobniej na 5d 85/1,2 i 50/1,2 wiem ze moze inne szkla ale zakresy te same

Acha jeszcejedno patrzac na twoje zdjecia z 50/1,4 musze przyznac ze albo ja mialem slaby egzemplarz albo 5d czyni cuda ! !

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Używam 50mm na 350d. Od 2.8 jest super ostra, a przy 4-5.6 można się aż pokaleczyć
    Ostatnio używam tylko tego szkiełka i jestem baaardzo zadowolony.
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Używam 50mm na 350d. Od 2.8 jest super ostra, a przy 4-5.6 można się aż pokaleczyć
    Ostatnio używam tylko tego szkiełka i jestem baaardzo zadowolony.
    tyle że 50 1,8 od 4,0 tez sie można pokaleczyć za 4 razy mniejszą kase ( ach gdyby nie ta mulastość AF )
    Wasze wypowiedzi utwierdziły mnie w słuszności wcześniejszego przekonania 85 1,8 ( zaczynam szukac dobrego źródła )

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów