Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Korpusy FD - dokladnosc pomiaru itp.

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A powiedz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na "nowe" body?

Ogólnie najlepszy pomiar z systemu FD mają: AE-P , T-70, T-90 i F1 ( wszystkie wersje ) dodatkowo możesz szukać FTb ( TFbN ) . Co do tego ostatniego, ma pomiar mocno uśredniony obejmujący 12% kadru , dokładnie taki sam jak pierwsze dwie wersje F-1 . W ostarniej F-1 , za sprawą matówek moża było zmieniać rodziaj pomiaru.
    AE-P ma stosunkowo uleprzony pomiar względem A-1 , dalej jest to CW ale bardziej dokładny. Posiada tak samo jak większy brat, pamięć pomiaru, która została pozbawiona wady z A-1. A mianowicie nie trzeba trzymać razem przycisku od pamięci i spustu migawki. T-70 był rewolucją. Nowy układ oparty również na doświadczeniach z AE-1P dodatkowo otrzymał pomiar selektywny ze środka pola. Królem pomiaru systemu FD jest T-90 ale i cenowo też wysoko celuje.

Mam FTb ( mojej mamy ) robiła na nim slajdy w latach 70 i 80 które są idealnie naświetlone oraz zachowały swoja jakość po dzień dzisiejszy.

Powiedz ile chcesz wydać i na czym Ci glównie zależy? Chodzi mi o tryby pracy korpusu.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Acha zapomniałem dodać. Matówka w FTb jest trochę ciemnawa, posiada tylko " rastler " nastawczy w samyn środku oraz ramkę odpowiadającą za pomiar. Stasując obiektywy o pszysłonie f,4,5 nie ma problemu, ale jak przykniesz już go do f8 robi się naprawdę ciemno
    Używająć 50mm 1;1,4 masz problem z głowy

A skoro już napisałem odnośnie matówki to dodam , ze : AE-1 i A-1 maja jasną ale zaciemniają się połówki klina przy pszyłonie f5,6 i w górę ( f8, f11 itp ) Problem ten został praktycznie wyeliminowany w AE-1P i T-70 oraz T-90.
    Podobna analogia istniej również w przypadku F-1 i F-1 New.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    AE-1 ma jasna i duza matowke, ...........
    AE-1P matowka troche gorsza, .......
    Dlaczego uważasz że AE-1P ma gorszą matówkę niż AE-1 ? Miałem oba i uważam że zdecydowanie lepsza jest w Program. Tym bardziej że zastosowano nowy proces produkcjyjy i matówka nie robi się aż tak bardzo ciemmna niż w AE-1 gdzy przymykamy obiektyw. Ponadto nie zaciemniają się połówki klina , jak pisałem wyżej. Innym atutem jest to że można sobie wynieniać matówki , których na rynku praktycznie nie ma

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez oxeno ; 17-07-2007 o 11:01 Powód: Automerged Doublepost
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Uprawnienia umieszczania postów