Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Wątek: 24-70 2,8L vs 24-105 4,0L IS zdjęcia porównawcze

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Witam Serdecznie,

Czytam o roznicach miedzy tymi szklami i czytam, ze sa niewielkie, tylko troche, tyci tyci. To jak jest w koncu. Pomijamy swiatlo i IS. Ktory obiektyw jest ostrzejszy, ma lepsza plastyke, odwzorowanie i nasycenie barw. Krotko i rzeczowo.
    Ojej.
    Ty ciagle wybierasz? :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kupiłem 24-105 w zestawie z 5d. Od razu chciałem zamienić za dopłatą na 24-70 ale ostatecznie pozostałem przy 24-105 z następujących powodów:
    -24-105 był ostrzejszy od kilku egzemplarzy 24-70 jakie miałem chwilowo w ręku
    -24-105 jest szerszy na 24mm nie wnikam dlaczego tak się dzieje ale tak jest (Cichy jakiś czas temu to potwierdził zdaje się empirycznie)
    -24-105 jest lżejszy i zajmuje mniej miejsca
    -24-105 używam do kadrów gdzie potrzebuję dużej GO (dla mnie to zakres przysłon f4-f8 ) i tu IS jest wielką zaletą bo nie muszę dźwigać monopodu lub statywu
    -w 90% zdjęć używam jasnych stałek z dobrą plastyką więc mogę sobie pozwolić na posiadanie jednego szkła ciemniejszego z gorszą plastyką za to z IS

Reasumując gdybym miał mieć jedno jedyne szkło do 5ki to pewnie zdecydowałbym się na 24-70 ze względu na lepsze światło i plastykę porównywalną ze stałkami ale w moim konkretnym przypadku 24-105 jest lepszym rozwiązaniem. Dla mnie największa wadą 24-105 jest duża beczka na 24mm, poza tym to bardzo przyzwoity obiektyw .
    Ostatnio edytowane przez perqsista ; 13-07-2007 o 10:03

Uzależniony

Domyślnie

Sal, wybieram ale werdykt nastapi po podczepieniu obiektywu. Wybor jest juz tylko miedzy 24-70/2.8 a 24-105/4.0 IS. Przyznam, ze nie zalezy mi na 2.8. Jedynie co dla mnie wazne to ostrosc i plastyka. Jesli trafi sie model 24-105 ladnie rysyjacy to pewnie wezme. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja mam 24-105. Kiedys psioczylem na IS.. teraz chcialbym zeby byl wszedzie (jestem w trakcie zmiany 70-200 4 na 4 IS) - jak potrzeba wlaczam a jak nie potrzeba to nie wlaczam i tu jest ta wygoda. Faktycznie na 24 mm jest szerzej, a to tego mam troche w gore (zawsze te 35 mm. W tej chwili w wiekszosci przypadkow moge wziac 24-105 i nie nosic 70-200 a wczesniej przy Tamronie 28-75 musialem zmieniac czesto na 70-200 bo mi wlasnie zakresu 100-120 brakowalo. Teraz prawie nie sciagam tego obiektywu z body no i jak ktos zauwazyl - mniejszy , lzejszy i z IS.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja kiedyś miałem 24-105 i zamieniłem na 24-70. Nawet przez sekundę nie żałuję wyboru. Jednak światło to światło, jest ostrzejszy, ładniej rozmywa, lepsze kolory (w końcu) i kontrasty. Gdy się powiększy obrz na kompie do 1:1 to widać to wtedy najlepiej. Szkło jest ma mniejsze zniekształcenia geometryczne, cudowną osłonę przeciwsłoneczną (skuteczną na każdym zakresie ogniskowych a nie jak to zwykle bywa tylko na szerokim kącie) i w końcu pozbyłem się winiety na FF.
    Kupując ten obiektyw byłem pełen obaw po tym co tutaj się o nim naczytałem. Może trafiłem dobry egzemplarz, ale jest on zdecydowanie lepszy niż 24-105 i czasami patrząc na samo zdjęcia mylę je z tymi robionymi stałkami. Gdy się trafi dobre światło i idealnie naświetli kadr to jakość jest taka, że naprawdę się można pomylić.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widocznie miałeś gorszy egzemplarz 24-105, bo ja miałem obydwa ostre i większych różnic w kolorach i ostrości nie zauważyłem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Miałem 2 sztuki 24-70 i jedna 24-105, żadnych różnic w kontraście, kolorach czy nawet ostrości nie zauważyłem, jedynie ze względu na /2.8 jest ciutek inna plastyka(rzecz jasna tylko przy/2.8 ), ale jak się chce coś zobaczyć to się zobaczy, ide o zakład że odwracam się plecami w jednej ręce pucha z 24-70 w drugiej 24-105 wrzucam foty na kompa i nie dostrzegasz różnicy co nie zmienia faktu że sprzedałem zarówno 24-105(czego ciutek żałuje) jak i oba 24-70 zastąpiłem go 35/1.4 i 50/1.4 jakość znacznie lepsza dodatkowo mniej do dzwigania

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jakieś małe różnice zawsze wystąpią. Raz 24-70 a raz 24-105 nieznacznie lepszy (wszystko zależy od sztuki). Na pewno oba są najlepsze jeśli chodzi o ten zakres.
    Ja wziąłem tylko 24-70 bo używam 2.8 jeśli bym nie używał to na pewno wziął bym 24-105.

Jaya
    Guest

Domyślnie

2 lata temu też się czochrałem, który wybrać. Tym bardziej że na EOS 600-ce długo robiłem z 35-105 3,5/4,5. Więc zakres do 105 bardziej mi leżał. I powiem szczerze że brakuje mi tego zakresu w moim 24-70/2.8. Ale to był świadomy wybór. Przysłona 4 to dla mnie "za ostro". Po prostu przeanalizowałem co robię i co potrzebuję. Polecam autoanalizę przed zakupem. Testy ostrości itp. przy L... klasie, no nie wiem ale to już bym zostawił.

Dopiero zaczyna Awatar fotobaraba

Domyślnie

Witam serdecznie!

proszę podeślijcie mi na skrzynkę
    ireneusz.barabach@ppg.com
    sample 24-105L + APS-C
    f/4 różne typy foto

ten zakres mi bardzo odpowiada a na szerokim kącie mi nie zależy

Dziękuję
    fotobaraba

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów