Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 30D i szkło

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie 30D i szkło

No i wkońcu ja też coś musiałem napisać...
    Lada dzień będe już właścicielem 30D body, ale przez skromny budzet (max.2tys) powstał mi problem. Wymyślilem sobie 2 warianty szkieł ale nie jestem pewien który byłby lepszy (wiem że żaden z nich nie jest kompletny do moich zastosowań)
    1. 30D + kit + C 50/1,4 lub C 85/1,8
    2. 30D + T 15-50/2,8 + C 50/1,8

Poza "normalnymi" ;-) zdjęciami, chcę to wykorzystać do zdjęć sportowych - koszykówka na hali oraz czasem na weselach lub studniówkach - raczej amatorsko ale dość ambitnie bo lubie "zatrzymać ruch". No i czasem jakis portret w plenerze.
    Te szkla to na początek, ale napewno przez kilka miesiecy narazie nic nie dokupie... (chyba ze jakis spadek sie trafi albo wygram w totolotka)
    A może lepiej zrezygnować z tej puszki kosztem lepszego szkła? (chociaz do kosza te 5kl/sek jest wskazane)
    Z góry wielkie dzieki za sugestie.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

jak kupisz 85, to juz jej nie bedziesz chcial sciagac z body
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dlaczego tak sądzisz ? Wesela, studniówki to zdecydowanie za wąsko z 85.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Już o tym pełno było. Ja bym wziął jakiegoś zooma i wtedy bym wiedział czego potrzebuję

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

T17-50 + 85/1.8

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

mam ostatno zawrót głowy.... kiedyś wyposażyłem się w dobra optykę - zoomy L, jednak ciemne f4. Jakoś do tej pory mi nie przeszkadzało ich światło, dopóki nie dostałem zlecenia na fot festiwalu z koncertem galowym w filharmonii gdzie światło błyskowe było wykluczone... Zdjęcia wyszły, ale mimo to od tej pory chodzi mi po głowie,żeby rozjaśnić sobie optykę... pierwsza zamiana to 70-200 z 4 na 2.8, później chyba będzie 85 1.8...dopiero odkrywam ten obiektyw, przycmiony literkami L w moim zestawie... Tobie też spino polecam rozejrzeć sie wśród stałek a nie popularnych ciemnawych zoomach...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Dlaczego tak sądzisz ? Wesela, studniówki to zdecydowanie za wąsko z 85.
    wasko czy nie. szklo jest swietne
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Myślisz o koszykówce na hali, czyli coś dłuższego i jasnego. Żadne z tych szkieł o których piszesz raczej nie sprawdzi się. Do tego typu sportu (i nie tylko) najlepszy jest zakres ok. 70-200 ze światłem f4 lub jeszcze lepiej f2.8. No ale to już inna bajka...cenowa :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    ..... No ale to już inna bajka...cenowa :-)

No właśnie :-( ceny, ceny,ceny... niestety nie stać mnie na to co bym chciał.
    O T17-50/2,8 myslalem jako o czymś w miarę uniwersalnym z szerokim kątem i jasnym szklem - to taki "złoty środek" - niestety z uwagi na wolny AF do kosza raczej odpada. (ale za to kasy starczy jeszcze na 50/1,8 )

85/1,8 - (na tym szkle bardzo mi zależy), zrobie i koszykówkę i portret, ale za wąskie na studniówkę, wesele itp. (?) lepszą alternatywą do tego byłoby 50/1,4, ale znowu do kosza za krótkie - no i do tych szkieł to z racji cen niestety jako szeroki musiałby być kit ??:
    Acha, koszykówkę fotografuję praktycznie przy bocznej linni boiska ewentualnie zza kosza. (ponieważ to będą zdjęcia amatorskie (ale ambitny jestem ) to ewentualne szczegóły mogę sobie skadrować)
    Generalnie bedę robił zdjęcia bez lampy błyskowej.
    Ostatnio edytowane przez spino ; 14-06-2007 o 11:30

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

kit miedzy 18 a 30 mm jest znosny dalej masz rewelacyjna 50 1.4 i 85 1.8 dlatego jesli juz cos chcesz kupic to taką wersje bo 17-50 to 2.8 jest tylko na papierze ale o tym było tu juz zbyt wiele razy.. dlatego opcja numer jeden jest zdecydowanie lepsza
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów