Mi też zwłaszcza przy stałoogniskowych obiektywachHmm, co do ogniskowej, to rzeczywiscie ciezko mi wyobrazic sobie zastosowanie![]()
Mi też zwłaszcza przy stałoogniskowych obiektywachHmm, co do ogniskowej, to rzeczywiscie ciezko mi wyobrazic sobie zastosowanie![]()
350D | 30D | 30D | 5D mkII
Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L
No no, po przemyśleniu listy odniosłem wrażenie, że mam aparat jakby w okrojonej wersji, bo przeciez większość danych potrzebnych do wyświetlenia w/w informacji w aparacie już jest albo łatwo mogłyby się znaleźć udoskonalone czujniki w puszce. Jedyna pociecha, że takiej "nieokrojonej" wersji mojego aparatu jeszcze nie ma - no chyba, że w armii...![]()
(Ponumerowałem powyższą listę, żeby było łatwiej się odnieść.)
1. ten pomiar mniej więcej już jest (o ile dobrze rozumiem zasadę działania współczesnych lamp)
2. brak dokładnego czujnika (tylko pion/poziom) ale wydaje mi się to na tyle proste, że wręcz nie wyobrażam sobie kolejnych nowości bez tego :-D
3. widze, że z każdą wersją flagowego eosa dokładność pomiaru stanu baterii raczej rośnie wiec oblicznie minimalnej ilości zdjeć dla kazdego stanu to chyba żaden problem zwłaśzcza że to chyba pisze w instrukcji, a w wizjerze i tak pisze ile można zrobić fotek w serii wiec możnaby to skojarzyć też ze wskazaniami baterii.
4. to chyba się mocno wiąże z punktem 1.
5. cudow nie ma
6. zupełnie wykonalne (od biedy nawet na tej samej zasadzie co poziomica w aparacie)
7. jak 5.
8. fotografowanych nie ale fotgrafującego jest/może być juz w exifie - (chociaż niedawno czytałem o kartach zblizeniowych, wiec jak już dożyjemy, że każdy będzie miał jakiegoś chipa, to może w aparatach połączą face detection z card detection i w exifie znajdzie się nawet stan konta namierzonych twarzy...)
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
[quote]a mogę zapytać w jakim celu miałby to pokazywać ????[quote]
Choćby przy stosowaniu tele-zoomów, albo zoomów o dużej rozpiętości ogniskowych- np. 18-200 czy 50-500- żeby można było stosować zasadę odwrotności czasu do ogniskowej.
z tego co widze to masz stalke wiec juz wogole nie rozumiem na cholere ci ta informacja ;]
edit : a sorki,jest i kit. no to rzeczywiscie przydaloby sie wyswietlac w wizjerze jaka ogniskowa,bez tego ani rusz :P
No i ładnie z tego wychodzi kolejny tryb pracy puszki dla zielonych, w którym automat ustawia Tv na czas nie dłuższy od odwrotności aktualnej ogniskowej ingerując jeśli potrzeba/możliwość w Av. Taki IS dla ubogich. W kompaktach jest coś jakby podobnego, gdy wyświetla się tam ostrzeżenie o wysokkim ryzyku poruszenia. W tym kontekście możnaby sądzić, że zestaw trybów pracy puszki to relikt przeszłości, w której królowały stałki.
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
A tak btw to miło by było gdyby jeszcze pokazywało:
w wizjerze;
1. odległośc od fotografowanego obiektu (na którym jest złapana ostrość)
2. odchylenie od pionu w stopniach (to by mi się bardzo przydało)
3. ilość zdjęć które możemy wykonać do rozładowania się akumulatora
4. na jaką odległość będzie skutreczny błysk założonej lampy
w exifie:
5. jaki filtr jest założony na obiektyw
6. jak był odchylony palnik lampy w stosunku do płaszczyzny matrycy
7. co było założone na lampę (dyfuzor, filtr?)
8. imię, nazwisko, i nr telefonu fotografowanych osób
I mógłby jeszcze pokazywać co dziś na obiad
Sorry za OT.
A na poważnie: Wyświetlanie ogniskowej to jak dla mnie niepotrzebne. Kadr jest najważniejszy.
Ale taki punkt 3. z listy Bebesky'iego byłby bardzo przydatny, myślę, że punkt 4. również.
Ślubna
No i niestety N.