Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: B+W 77mm MRC (010) UV Slim contra Heliopan 77mm SH-PMC Slim

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toma20D Zobacz posta
    tak to jest wlasnie przykład merytorycznej dyskusji
    zastanów się na przyszłość ..
    Wiesz, wydaje mi się, że odpowiedziałem Ci właśnie MERYTORYCZNIE Jeśli nic nie zrozumiałeś to... nic na to nie poradzę.

Pytania w stylu "co kupić? konia, krowę czy kozę" na wszystkich forumach świata są niezbyt mile widziane więc może cyt. ... zastanów się na przyszłość... ZANIM zadasz pytanie.

Ja nie mam się nad czym zastanawiać - Twoje pytanie wzbudziło moją wesołość i wątpliwości o których napisałem. Napisałem z nadzieją, że może i Tobie dadzą coś "do myślenia". Nikt z szacownych forumowiczów zwyczajnie nie jest w stanie powiedzieć niczego więcej o jakiejkolwiek "jakości" obu wspomnianych filtrów. Do tego niestety trzeba high-tech laboratorium i próbki liczącej kilkanaście egzemplarzy każdego rodzaju. Na zdjęciach różnicy i tak nie zobaczysz. 1DMkII i 1DII N to zdaje się cyfrówki a te są nieczułe na UV. Howgh.

EDIT: Jak zmieniamy treść postów to, zwykle piszemy to używając słowa EDIT. Obyczaj taki.

EDIT: Zmienianie swoich wypowiedzi, zwłaszcza PO przeczytaniu odpowiedzi jest co najmniej nieeleganckie. Rzekłbym dziecinne
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 06-06-2007 o 13:23

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wiesz, wydaje mi się, że odpowiedziałem Ci właśnie MERYTORYCZNIE Jeśli nic nie zrozumiałeś to... nic na to nie poradzę.

Pytania w stylu "co kupić? konia, krowę czy kozę" na wszystkich forumach świata są niezbyt mile widziane więc może cyt. ... zastanów się na przyszłość... ZANIM zadasz pytanie.

Ja nie mam się nad czym zastanawiać - Twoje pytanie wzbudziło moją wesołość i wątpliwości o których napisałem. Napisałem z nadzieją, że może i Tobie dadzą coś "do myślenia". Nikt z szacownych forumowiczów zwyczajnie nie jest w stanie powiedzieć niczego więcej o jakiejkolwiek "jakości" obu wspomnianych filtrów. Do tego niestety trzeba high-tech laboratorium i próbki liczącej kilkanaście egzemplarzy każdego rodzaju. Na zdjęciach różnicy i tak nie zobaczysz. 1DMkII i 1DII N to zdaje się cyfrówki a te są nieczułe na UV. Howgh.

:
    Janusz ma dużo racji. W tym sensie że na pewnym poziomie na dane pytanie odpowiedź można znaleźć tylko samemu, bo przecież chodzi o niuanse. I tu pojawia się kilka zagadnień natury raczej psychologicznej, a nie technicznej - jak na przykład wrażliwość na te niuanse.

Co do meritum to Heliopany, Canony, Sigmy są cięte z bloku szklanego nie jest to tylko dobrej jakośći szybka. W związku z tym ich wpływ na jakość obrazu jest praktycznie pomijalny. We wszystkich długich stałoogniskowych L-kach (i nikkorach) taki filtr jest zamontowany na stałe. Ma on grubość ok. 5mm. Nie mam pojęcia jak jest robione wspomniane B+W ale być może powyższe da Ci jakąś wskazówkę w poszukiwaniach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów