Wiesz, wydaje mi się, że odpowiedziałem Ci właśnie MERYTORYCZNIEJeśli nic nie zrozumiałeś to... nic na to nie poradzę.
Pytania w stylu "co kupić? konia, krowę czy kozę" na wszystkich forumach świata są niezbyt mile widziane więc może cyt. ... zastanów się na przyszłość... ZANIM zadasz pytanie.
Ja nie mam się nad czym zastanawiać - Twoje pytanie wzbudziło moją wesołość i wątpliwości o których napisałem. Napisałem z nadzieją, że może i Tobie dadzą coś "do myślenia". Nikt z szacownych forumowiczów zwyczajnie nie jest w stanie powiedzieć niczego więcej o jakiejkolwiek "jakości" obu wspomnianych filtrów. Do tego niestety trzeba high-tech laboratorium i próbki liczącej kilkanaście egzemplarzy każdego rodzaju. Na zdjęciach różnicy i tak nie zobaczysz. 1DMkII i 1DII N to zdaje się cyfrówki a te są nieczułe na UV. Howgh.
EDIT: Jak zmieniamy treść postów to, zwykle piszemy to używając słowa EDIT. Obyczaj taki.
EDIT: Zmienianie swoich wypowiedzi, zwłaszcza PO przeczytaniu odpowiedzi jest co najmniej nieeleganckie. Rzekłbym dziecinne![]()