Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Do speców od studia - wrota, snoop itp...

Domyślnie Do speców od studia - wrota, snoop itp...

Witka!
    Własnie kończę kompletować sprzęt i zastanawiam się nad zakupem tzw. wrót (barndoors), plastra miodu i snoopa. Mam silne parcie na zrobienie zdjęć studyjnych z efektem w którym modele są widoczni przez żaluzje. To znaczy, musieliby być troszkę poszatkowani w poprzek Mam parę lamp elfo i myślałem że mógłbym zakupić żaluzje, oprawić ją i powiesić przed główną lampą. Ewentualnie spróbować ustawić aparat przed żaluzją. Ale................ może użycie tych wymienionych gadżetów dałoby podoby efekt? Szukałem w necie zdjęć z ich użyciem, ale o ile snoopa mogę sbie wybrazić, to nie bardzo kumam jak działają te wrota czy plaster miodu. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Czy po prostu mam sobie to kupić a potem na taczce wywieźć to na złom? Z góry dziękuję za sugestie... (cmok)

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

jak żaluzja będzie przy lampie to nic to nie da, musi być od niej spokojnie o metr lub więcej odsunięta. Odległość palnik - wrota/czasza to za mało. trzeba inaczej kombinować, drbiny, krzesła, co się da.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdw Zobacz posta
    jak żaluzja będzie przy lampie to nic to nie da, musi być od niej spokojnie o metr lub więcej odsunięta. Odległość palnik - wrota/czasza to za mało. trzeba inaczej kombinować, drbiny, krzesła, co się da.
    To wiem, ale widziałem efekty z tzw. gobo. Tam są takie metalowe wzory wsuwane przed palnik. Widział ktoś to w działaniu?

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

No tak tylko ze do GOBO z tego co sie orientuje potrzebna jest lampa soczewkowa.
    Wrota w zasadzie tp taki "wiekszy i regulowany" snoot, mozesz poslac swiatlo tylko w ten rejon kadru gdzie chcesz je miec. Palster miodu ma dosc podobne satosowanie (swiatlo idzie "prosto" a nie tez na boki ), np oswitlasz tylko tlo a nie modela.
    Co do zaluzji, to mozesz tez sprobowac puscic swialo przez np plastikowe skrzynki ( takie z drobnymi szczelinami) ale tak jak napsal jdw trzeba je postawic w pewnej odleglosci od lamy.
    podpis...

Domyślnie

Noooo... To już coś wiem. Dzięki! :-P

Uprawnienia umieszczania postów