Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 70-200 f4 L - proszę o ocenę ostrości

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Przy ogniskowej 200 trzeba uważać na czas przy strzałach z ręki, ale napisałeś że było 1/1250 to ok.

Rocker
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Przy ogniskowej 200 trzeba uważać na czas przy strzałach z ręki, ale napisałeś że było 1/1250 to ok.
    Na to już się uczuliłem, staram się aby czasy były możliwe najwyższe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak możesz to lepiej połóż gdzieś RAWa. Po jpegach oceniać cokolwiek ciężko bo nie wiadomo co tam napsułeś

Żeby móc dobrze ocenić zdjęcie to:

- ze statywu z wężykiem najlepiej z podniesieniem lustra,
    - dobrze, prawidłowo naświetlone,
    - możliwie dużo szczegółów w całym kadrze - niebieskie niebo nie pomaga w ocenie ostrości w rogach kadru,
    - obiekty na zdjęciu w różnych odległościach tak żeby było widać głębię ostrości,
    - dobrze zdefiniowany punkt na który ustawiona jest ostrość - kontrastowy i dość duży, żeby nie było wątpliwości na co była ostrość,

O Twoich przykładach koledzy juz prawie wszystko powiedzieli. Dodam jeszcze, że RAWy bezwzględnie wymagają jakiegoś ostrzenia i sporo zależy od tego jak są wywoływane. Można dużo poprawić ale też można dużo popsuć
    Póki co nie bawiłem się w testy tego szkła ufając w jakość elki. Myślę też, że chyba póki co, póki wyeliminuję błędów organicznych, dam sobie spokój z testowaniem tego szkła. Tak poza tym to szkoda tez sobie psuć nerwy, skoro i tak większość zdjęć mi się z niego podoba.
    Ale dziękuję za dobre rady i będę je miał na względzie.

Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez Rocker ; 22-05-2007 o 13:10 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rocker Zobacz posta
    Na to już się uczuliłem, staram się aby czasy były możliwe najwyższe.
    ....
    To niekoniecznie dobrze. Fotografia jest malowana światłem - im więcej tego światła tym lepiej (bez przesady oczywiście). Zdjęcia na bardzo krótkich czasach będą zawsze trochę bardziej plaskate Trzeba znaleźć takie czasy i przysłony, żeby pozwolić światłu namalować obraz.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Rocker
    Guest

Domyślnie

pozwolić światłu namalować obraz.
    Podoba mi sie to określenie , lustro mam dopiero od lutego i jeszcze niewiele wiem. Chyba wyniosę trochę więcej dzięki temu postowi, niż sama wiedza czy mój obiektyw jest ostry czy nie

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

To niekoniecznie dobrze. Fotografia jest malowana światłem - im więcej tego światła tym lepiej (bez przesady oczywiście). Zdjęcia na bardzo krótkich czasach będą zawsze trochę bardziej plaskate Trzeba znaleźć takie czasy i przysłony, żeby pozwolić światłu namalować obraz.
    Dobrze powiedziane
    Nie wiem dlaczego tak dużo problemów macie z tym szkłem, ja pobawiłem się nim ok 2 godziny (pożyczyłem od kumpla na mecz), strzelałem z osłoną pod światło i w każdych możliwych warunkach jakie tylko mi przyszły do głowy, zrobiłem ok 200 fotek (po tylu już można coś powiedzieć o szkle) i jestem zadowolony z jakości. Foty ostre, kontrast i kolory piękne, normalnie miodzio. W porównaniu z tamronem 70-300, canonem 100-300, nawet słynnym sonnarem 200/2,8 to szkiełko jest the best.
    Teraz przynajmniej wiem na co zbieram kaske
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uprawnienia umieszczania postów