Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: 5D – kalibracja, justowanie...

Mieszany widok

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    Ale tak tylko w al servo af mode. jak wybierasz środkowy punkt focusa to te ukryte 6 nie działa - przynajmniej ja tak rozumie ten tekst.
    tez tak to zrozumiałem. ja badałem rzecz na one shot, więc te punkty powinny być nieaktywne. mimo tego wyszło mi, że pole AF jest zdecydowanie większe niż ten maleńki punkcik.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    tez tak to zrozumiałem. ja badałem rzecz na one shot, więc te punkty powinny być nieaktywne. mimo tego wyszło mi, że pole AF jest zdecydowanie większe niż ten maleńki punkcik.
    Bo tak jest, w dodatku centralny punkt działa czasami trochę inaczej niż podpowiada to intuicja. Spróbuj wyostrzyć na drut siatki ogrodzeniowej. Przy ustawieniu dokładnie na drut, ostrość ustawi się na to co jest za siatką. Żeby wyostrzyć na siatkę trzeba przesunąć punkt w środek dziury tak aby krańce czujnika obejmowały druty po bokach.

Domyślnie

no to w koncu jak jest z ta kalibracja?
    okazalo sie na jasnych stalkach ze moje body 5d ostrzy bardziej do tylu niz powinno i taki sam z grobsza objaw jest na wszystkich szklach (typowa sytuacja ostrze na oko a ostry jest nos) wiec wnioskuje ze kalibrowane powinno byc body nie szkla....prawde powiedziawszy kiedy mialem 24-105 nie zwrocilem na to specjalnie uiwagi ale teraz kiedy uzytkowa przyslona to 2-2.8 rzecz nabrala powagi...kalibrowac tylko body czy jechac z wiadrem szkiel na dokladke?

Uprawnienia umieszczania postów