Strona 2 z 28 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Mało tego, przecież nawet w obiektywach Canona zdarzają sie Bad Focusy.
    I wtedy co? Sam sobie Canon licencji nie wykupił? ;-)
    Oczywiście - jak najbardziej

Specjalnie nie pisałem o Canonie tylko o innym producencie szkieł, aby odnieść się do sytuacji Sigmy :razz:

Cytat Zamieszczone przez Timochenko Zobacz posta
    Zawsze się zastanawiałem nad taką sytuacją: kupujemy puszkę i kilka szkieł różnych producentów, towar nowy z gwarancją, ale każdy obiektyw ostrzy gdzie indziej. Co w takiej sytuacji? Czy każdy z serwisów używa, nazwijmy to "identycznego wzorca", czy też każdy ma swój własny, w jakiś tam, sobie tylko znany, sposób stworzony. W sumie to mogę wysłać obiektyw w ramach naprawy gwarancyjnej i dostać obiektyw z notatką w stylu, AF obiektywu w porządku, problem z puszką. Następnie wyślę puszkę i dostanę podobną odpowiedź - AF puszki dziala perfekcyjnie, wadliwy słoik. Wiem, że Canonowi chodzi o to aby mieć wszystkie słoiki z jego piwniczki, ale ciekaw jestem jak to na prawde jest z tymi wzorcami.

Pozdrawiam
    Paweł
    W praktyce dość często "grasz w ping-ponga" - ale Ty jesteś piłeczką a graczami są serwisy - jeśli wolno mi użyć takiego sportowego porównania
    I gra toczy się na starych zasadach - do 21 - czyli długo...
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 17-05-2007 o 22:55

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mierzących się z wysyłaniem szkła do kalibracji w serwisie sigmy ostrzegam. Posłałem do nich 30/1.4 i D200. zestaw wrócił po tygodniu z takim samym koszmarnym FF jak przed kalibracją - po prostu z identycznym. zmienił się tylko stan mojego konta - ubyło 300 PLN. Kpiny. A na moje żale jaśniepanowie sigmowcy odpisali mi, że błąd po regulacji mieści się w granicach normy. tyle, że ta norma wynosi mniej wiecej tyle co cała GO na danej f. sprzedałem sigmę w diabły, napisałem długi list do opiekuna marki sigma w PL oraz do samego serwisu. Pan-opiekun okazał "wzburzenie", zaś serwis nie raczył przeprosić. Analogiczną przygode z 30/1.4 miał jeden z naszych współforumowiczów - posłał, wróciło nietknięte. I to się, q.. nadaje do prasy!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że gdzieś wspominano o tym, że Tamron płaci opłaty licencyjne na rzecz Canona. Jeśli by tak było jak piszesz to chyba nie było BF/FF w Tamronach a przecież zdarzają się.
    Generalnie uważam, że dobrze się stało że Sigma coś robi. Lepsze to niż nic.
    Nie wiem czy Tamron coś płaci ale nie słyszałem o problemach nie działających tamronów lub o jakichś errorach - w przeciwieństwie do Sigmy. BF/FF to mają wszystkie szkła także firmowe .

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    Mierzących się z wysyłaniem szkła do kalibracji w serwisie sigmy ostrzegam. Posłałem do nich 30/1.4 i D200. zestaw wrócił po tygodniu z takim samym koszmarnym FF jak przed kalibracją - po prostu z identycznym. zmienił się tylko stan mojego konta - ubyło 300 PLN. Kpiny. A na moje żale jaśniepanowie sigmowcy odpisali mi, że błąd po regulacji mieści się w granicach normy. tyle, że ta norma wynosi mniej wiecej tyle co cała GO na danej f. sprzedałem sigmę w diabły, napisałem długi list do opiekuna marki sigma w PL oraz do samego serwisu. Pan-opiekun okazał "wzburzenie", zaś serwis nie raczył przeprosić. Analogiczną przygode z 30/1.4 miał jeden z naszych współforumowiczów - posłał, wróciło nietknięte. I to się, q.. nadaje do prasy!

Ja tak miałem z kamerą video Sony i serwisem tej cudnej firmy . "Spychologia stosowana " i to mimo tego że sprzęt był na gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-05-2007 o 00:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
    Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.
    (...) Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.
    (...) Należy w umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
    Czyli mówiąc po ludzku - dostroją "idealny fabrycznie" obiektyw do "wadliwej" puszki, a co za tym idzie - na innej puszce może już nie ostrzyć w punkt. Ja dziękuję za taki serwis :-? (dlatego na Żytnią wysłałem body+szkło, żeby najpierw skalibrowali 20D do wzorca, a potem obiektyw do 20D)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem czy Tamron coś płaci ale nie słyszałem o problemach nie działających tamronów lub o jakichś errorach - w przeciwieństwie do Sigmy. BF/FF to mają wszystkie szkła także firmowe .
    Oj coś mi się kołacze po głowie, że ludzie skarżyli się na Err99 z 28-75/2,8 Tamrona - nie to żebym miał coś przeciwko Tamronowi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Oj coś mi się kołacze po głowie, że ludzie skarżyli się na Err99 z 28-75/2,8 Tamrona - nie to żebym miał coś przeciwko Tamronowi.
    Tez raz mialem po ok roku uzywania - styki byly zauwazalnie brudne (czesta zmiana szkiel). Po przemyciu patyczkiem do uszu smiga do dzis bezblednie.
    Tak wiec przyczyna inna niz w Sigmach, przynajmniej u mnie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tez raz mialem po ok roku uzywania - styki byly zauwazalnie brudne (czesta zmiana szkiel). Po przemyciu patyczkiem do uszu smiga do dzis bezblednie.
    Tak wiec przyczyna inna niz w Sigmach, przynajmniej u mnie.
    Ja też sobie teraz przypomniałem, że raz przy szybkiej zmianie szkieł (z udziałem Tamrona tylko nie pamiętam już czy "na" czy "z") też mi wyskoczył Error. Włączenie i wyłącznie aparatu zaradziło sprawie . Ale emocje z tym związane pamiętam do dziś .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Mógłby ktoś zerknąć do karty gwarancyjnej swojej sigmy i napisać ile dni mają na naprawę gwarancyjną: 14, 21 czy jeszcze inaczej. Bo zastanawiam się, czy już mam ich popędzać, a nie doczytałem tego przed wysłaniem
    Z góry dzięki
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Sandman
    Guest

Domyślnie

wg gwarancji 14 dni roboczych; do mnie dziś właśnie wróciła Sigma z kalibracji po równo 2 tygodniach.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ile dni mają na naprawę gwarancyjną: 14, 21
    Ile dni na rozpatrzenie reklamacji. A to nie jest naprawa. W przeciągu 14 dni muszą poinformować ciebie czy sprzęt będzie naprawiany czy nie. Natomiast sama naprawa może ciągnąć się nawet dwa miesiące. I wszystko będzie zgodnie z polskim prawem.

Producent może sobie dopisywać na kartach gwarancyjnych, że dołoży wszelkich starań, aby naprawa została zakończona w przeciągu 14 dni.
    Ślubna
    No i niestety N.

Strona 2 z 28 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów