Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    męska decyzja Enegia_ki
    dzieki za uznanie [poczulam sie, jakbym dostala medal ]

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Tylko uważaj, bo to wciąga zacznie się: nowy wiatraczek, nowy dysk, nowa myszka itp.
    tego sie wlasnie obawiam :wink:
    moze myszki najmniej :wink:

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja bym wziął to co sam Ci podałem wcześniej
    pamietam o tamtym zestawie, nie wyrzucam niczyich rad do kosza, po prostu poszlam pogadac do sklepu i pokazalam tu, co mi zaproponowano
    potrzebuje paru dni na rozeznanie sie w cenach i specyfikacji sprzetu, bo to dla mnie zupelnie nowy temat, wiec dobrze, zebym miala porownanie z kilku zrodel

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja bym jedynie wymienił płyte na Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 477 zł w techplanet.pl, pamięć na Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK 460zł arche.net.pl - allegro, i ten zasilacz na mocniejszy Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W 359 zł shisoARTS - allegro...
    Reszta może zostać
    niestety, w moim przypadku tak sie nie da, nie mam nikogo, kto by mi to zlozyl - wiem, bo najpierw rozpuścilam wici po znajomych i żaden spec sie nie znalazł - gdyby było inaczej, nie zawracałabym Wam głowy
    tak wiec jestem skazana na zakup w jednym sklepie, gdzie mi to zloza, przetestuja i dadza gwarancje, że dziala

mozesz wyjaśnić, czemu mocniejszy zasilacz?
    i czy to "Be Quiet!" w nazwie naprawdę oznacza cichszą pracę?

Tom01 - chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
    ja naprawdę uczciwie rozważam wszystkie możliwości [składak/gotowiec/mac], wiec będę wdzięczna za podanie konkretnych modeli [tak, jak konkretnie umiałeś doradzic przy monitorach]

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    jestem wzruszony;]
    wyślę Ci chusteczke na PW :wink:

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
    W Polsce jest trochę bida pod tym względem, bo "wielcy" (Dell, HP itp.) oferują raczej jedynie linie biurowe.

Jak więc jednak decydujesz się składać, to IMHO Komputronik to dobra firma, a przynajmniej ja tam kupuję.

Jeśli zaś chodzi o zestaw, który zaproponowali to jeśli porównasz wątek o komputerze do 7 tys. to zobaczysz, że to prawie to samo, tylko w wersji "przyoszczędzonej"

A, żeby nie było Proponowałem Appla, bo to dobry komputer by był, jak nie lubisz grzebać w "bebechach", ale osobiście, to aktualny swój sam złożyłem i pewnie następny też sobie złożę, po pograć lubię, a to wymusza zmiany w konfiguracji co pewien czas
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 15-05-2007 o 23:55 Powód: Literówka...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

No to i ja wtrącę swoje trzy grosze.
    A co powiecie na wykorzystanie procesora Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX w porządnej płycie np. Asus serii P5B.
    Podobno to cudo daje się podkręcić w okolicach 3GHz z niewielkim wzrostem temperatury procesora. Było o tym w różnych mediach.
    Wystarczy spojrzeć na opinie ludzi: http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,35630/

Ja też stoję przed takim dylematem: jaki komp wybrać. W chwili obecnej ważniejsze jest posiadanie legalnego PS CS2 lub CS3. Bez tego to i procesor 4 rdzeniowy nie pomoże w obróbce zdjęć.
    Pozdrawiam.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam wlasnie taki zestaw: C2D E4300 1.8GHz@3.0GHz na plycie Asus P5B-E Plus (wybralem Plus z tego wzgledu, ze jest wykonana z lepszych komponentow <podobnie jak drozsza Deluxe>, np. wszystkie kondensatory sa ceramiczne i przede wszystkim ma mostek ICH8R <bez R sa gorsze>... ale nie martw sie energia_ki, to wszystko powiedziano mi w ZNAKu - nie musisz tego sama wiedziec). Wzialem pamieci Patriot DDR2 2x1024MB 800MHz@1000MHz z obnizonymi timingami (wersja LLK). Dodatkowo na procesor wentylator Scythe Infinity, 3 ciche wiatraki zasysajace chlodne powietrze (90mm) i jeden cichy wiatrak wyrzucajacy cieple powietrze (120mm). Wszystkie wiatraki skrecone regulatorami (wewnatrz obudowy) na minimalne predkosci obrotowe. Wazne aby mowic w sklepie ze kazdy komponent ma byc cichy. Aby byla dobra cyrkulacja powietrza, zeby zmiescil sie ogromny radiator wentylatora Scythe Infinity oraz ze wzgledu na solidnosc wykonania i mozliwosci rozbudowy wybralem obudowe Chieftec LBX 02B. Zasilacz Be Quiet E5-400W (jest naprawde cichy ale moze lepiej wziac 500W...doradca powiedzial mi ze jesli nie biore jakiejs wypasionej karty grafiki, to nie musze przeplacac za 500W...najwiecej mocy z zasilacza pobieraja super szybkie karty grafiki, a ja takiej nie mam, wiec stwierdzilem, ze wystarczy mi 400W). Wnetrze obudowy wylozone calkowicie mata Be Quiet. Mimo istnienia tych mat (moga magazynowac w sobie troche ciepla) nieobciazony procesor wskazuje 37 stopni a plyta 39 stopni (juz po podkreceniu). W 100% obciazony procesor wskazuje 50 stopni a plyta 45 stopni. Nie mam zadnych specjalnych rozwiazan chlodzacych. Jest CICHO!

Podkrecilem swoj procesor (1.8GHz->3.0GHz) i pamieci (800MHz->1000MHz) uzywajac nastepujacych ustawien:

Sekcja JumperFree Configuration:
    CPU Frequency: 333 MHz
    Memory voltage: 2.25V
    reszta na AUTO

Sekcja CPU configuration:
    Modify Ratio Support: Enabled
    Ratio CMOS Setting: 9
    CPU TM Function: Enabled

Sekcja Chipset -> North Bride Configuration:
    Configure DRAM Timing by SPD: Disabled (na Enabled niestabilna praca)
    DRAM CAS# Latency: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
    DRAM RAS# Precharge: 5
    DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
    DRAM Write Recovery Time: 6
    DRAM TRFC: 42
    DRAM TRRD: 10
    Rank Write to Read Delay: 10
    Read to Precharge Delay: 10
    Write to Precharge Delay: 11

Probowalem wielu innych ustawien i to jest jedyna stabilna konfiguracja, przy ktorej pamieci pracuja na 1000MHz. Oczywiscie wszystko robisz na wlasna odpowiedzialnosc
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 16-05-2007 o 07:53
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów