Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: #28 Obiektyw makro za 50zł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cześć!

Poprostu niesamowite. Wczoraj zrobiłem sobie ten obiektyw i działa jak ta lala. Mam pytanie, otuż co zadecydowało o wyborze akurat tego obiektywu? Przypadek? Może za jakiś czas zabrałbym się na podłączenie jakiegoś starego ruskiego megazooma z wieczkiem od mojego eosa... ale szkoda trochę zabierać się za to jeśli nie będzie miało szans na działanie... Zatem proszę o jakieś lepsze rozjaśnienie tematu kryteriów doboru soczewek.

Pozwoliłem sobie na nagranie mojego procesu przeróbki smeny i napisanie do tego kilku słów wyjaśnienia (ale strona jest w angielskim). Na końcu strony są próbki które zrobiłem przy użyciu tego właśnie 'makra', oraz link do mojego filmiku z 'taśmy produkcyjnej' na metacafe.

http://robgru.allhyper.com/webdesign/index.php?id=6

Jeszcze raz dzięki. Normalnie należy Ci się piwko.

Pozdrawiam,
    Robert

P.S. Jeszcze jedno pytanie. Rozumiem że można uzyskać większe powiększenie oddalając obiektyw od body naszego aparatu (i trzeba wtedy lepiej doświetlić fotografowany obiekt). Są jakieś wzory na to? Chodzi mi o zależność odległości obiektywu do uzyskanego powiększenia.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 12-05-2007 o 23:22

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Cześć!

Poprostu niesamowite. Wczoraj zrobiłem sobie ten obiektyw i działa jak ta lala. Mam pytanie, otuż co zadecydowało o wyborze akurat tego obiektywu? Przypadek? Może za jakiś czas zabrałbym się na podłączenie jakiegoś starego ruskiego megazooma z wieczkiem od mojego eosa... ale szkoda trochę zabierać się za to jeśli nie będzie miało szans na działanie... Zatem proszę o jakieś lepsze rozjaśnienie tematu kryteriów doboru soczewek.

Pozwoliłem sobie na nagranie mojego procesu przeróbki smeny i napisanie do tego kilku słów wyjaśnienia (ale strona jest w angielskim). Na końcu strony są próbki które zrobiłem przy użyciu tego właśnie 'makra', oraz link do mojego filmiku z 'taśmy produkcyjnej' na metacafe.

http://robgru.allhyper.com/webdesign/index.php?id=6

Jeszcze raz dzięki. Normalnie należy Ci się piwko.

Pozdrawiam,
    Robert

P.S. Jeszcze jedno pytanie. Rozumiem że można uzyskać większe powiększenie oddalając obiektyw od body naszego aparatu (i trzeba wtedy lepiej doświetlić fotografowany obiekt). Są jakieś wzory na to? Chodzi mi o zależność odległości obiektywu do uzyskanego powiększenia.
    Tak, jedynie przypadek zadecydował, że wybrałem właśnie ten obiektyw
    Podłączyć w ten sposób można praktycznie każdy obiektyw. Zaletą tego obiektywu jest jego kompaktowość.
    Bardziej oddalajac obiektyw dostaniemy większe powiększenie. A jakie to będzie powiększenie można policzyć... hmmm, niestety nie pamiętam jak to policzyć Jest taki mały polski programik spot. Tam jest wszystko co potrzeba.

Dopiero zaczyna Awatar tra
    Miasto
    Sankt Augustin

Domyślnie

Na początku witam serdecznie wszystkich !
    Pomysł bardzo mi się spodobał i jak tylko dotrze do mnie smiena zabieram się za robotę!
    Czy ktoś już rozbierał smienę 8, bo właśnie taką dostanę ?

pozdrawiam

Miasto
    Sankt Augustin

Domyślnie

Witam!
    Próbuje jakoś dostać się do tego obiektywu i nie za bardzo mi to wychodzi
    Doszedłem do czegoś takiego i jakoś dalej nie mogę nic odkręcić, jakby mógł ktoś pomóc byłoby super.

pzdr.

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gof Zobacz posta
    A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...
    Do upolowania na Allegro za 10-20zl.

Ja natomiast podszedlem troche inaczej do tematu.
    Po rozebraniu Cmeny 8M, zauwazylem ze obiektyw dziwnie pasuje do pierscieni posrednich M42. Po wybebeszeniu wszystkich zbednych rzeczy z obiektywu, zaczalem go skladac ponownie w jedna zwarta konstrukcje, ktora daloby sie jakos nakrecic na pierscien. Okazalo sie ze wystarczy troche podpilowac kilka wystajacych detali.
    Czesc korpusu, ktora zostala podpilowana, to ta na ktorej obiektyw byl zamocowany trzema srubkami do Cmeny. Wystarczy wkrecic te srubki mniej wiecej do polowy i dzieki nim wlasnie mozemy nakrecic przygotowany obiektyw na pierscien posredni.

Teraz aby zamocowac obiektyw z pierscieniem do EOSa, nie trzeba kleic go do dekielka i wiercic jakichkolwiek dziur. Jesli mamy adapter M42/EOS to jestesmy w domu
    Wraz z adapterem i najmniejszym pierscieniem posrednim wyszedl mi taki zestaw:

Oczywiscie mozemy teraz swobodnie zmieniac pierscienie lub nakrecac je na siebie w zaleznosci od potrzeb. Jako ze sam nie posiadam zewnetrznej lampy blyskowej, odwazylem sie zrobic na szybko kilka zdjec przy wkreconym najmniejszym pierscieniu posrednim.
    Ostatnio edytowane przez VomitroN ; 16-12-2009 o 06:40
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Miasto
    Sankt Augustin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gof Zobacz posta
    Witam !
    Allegro, ebay itd... na allegro szukaj pod Allegro › Fotografia › Akcesoria fotograficzne › Pozostałe pod hasłem "dekielek do korpusu canon" Na ebay'u w Foto & Camcorder > Foto-Zubehör > Objektivdeckel np. pod hasłem "Gehäusedeckel Body"
    pzdr.

P.S. Nikt nie rozbierał smieny 8 ??

Coś już napisał Awatar drsemen
    Miasto
    Czarnków

Domyślnie

Dekielki można szukać w sklepach fotograficznych i w Internecie

np ** www.infoto.pl/index2.php?cPath=63_65 ** za 10PLN

Co do obiektywów to do kita przy 400D użyłem pierścienia odwrotnego mocowania 58/52 i dokręciłem obiektyw od zenita HELIOS-44M-4 58mm 1:2, działa dosyć dobrze tak na szybki test przy słabym oświetleniu ISO 200 f5.6 czas 0.5; zoom na maksa trochę ostrości na heliosie kit na manualu.

Zdjęcie poruszone bo robione z wolnej ręki.

www.fotoczarnkow.netbase.pl/cb/makrokitzenit.jpg
    5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
    Pozdrawiam Szymon

pietas
    Guest

Domyślnie

witam. a ja mam takie male pytanko.
    Wyciągnąłem obiektyw ze smieny i postanowiłem wydłużyć ogniskową. Użylem zwykłej rury PCV odpowiedniej szerokości. Zdjęcia wychodzą w dużym powiększeniu (zależy jak długa rurka..) ale strasznie nieostre, tzn ostra jest tylko niewielka część kadru. Czym to jest spowodowane? Czy Wam wychodzą ostre foty? napewno wpływ na to ma samo zamocowanie obiektywu. Soczewki powinny być równolegle do matrycy, starałem się tak zrobić

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Witam! jestem tu nowy więc wszystkich pozdrawiam
    Zaintrygowany tematem postanowiłem i ja trochę poeksperymentować Jako, że posiadam tylko A540, nie mam praktycznie opcji robić zdjęć makro, które by mnie zadawalały. Po przeczytaniu tematu stwierdzam, że Polak potrafi! Zaadoptowałem i ja do wspomnianego Canona okulary od lunety A oto kilka zdjęć zrobionych przed chwilą, żeby zobaczyć czy coś z tego będzie.

A oto obiekt zainteresowania

Po zastosowaniu okulara HM25mm

ten sam element po zastosowaniu okulara H12,5mm

Kolejne zdjęcie

A to winowajcy całego zamieszania

Zdjęcia całkiem amatorskie, ale dopiero zaczynam się interesować fotografią a i aparat to zwykły kompakt więc za jakość przepraszam. Chodziło mi głównie o to, że przy zwykłych kompaktach też można poeksperymentować więc zachęcam do eksperymentowania wszystkich fotografów Pozdrawiam.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów