Pokaż wyniki od 1 do 10 z 507

Wątek: Kupował ktoś z Hong Kongu??

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

ktoś mi dokładnie opowie na PW jak wygląda proces kupowania od sprzedawcy z Honkongu na ebayu ? bo nie wiem jaką paczkę wziąć żeby nie doliczyli cła i ile za nią doliczyć itp. bo w najbliższym czasie najprawdopodobniej kupie u nich szkiełko

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    ktoś mi dokładnie opowie na PW jak wygląda proces kupowania od sprzedawcy z Honkongu na ebayu ? bo nie wiem jaką paczkę wziąć żeby nie doliczyli cła i ile za nią doliczyć itp. bo w najbliższym czasie najprawdopodobniej kupie u nich szkiełko
    1. Musisz miec konto na ebay-u
    2. Konto na paypalu - z potwierdzona karta kredytowa. (mozna i bez paypala - ale ja bym w to nie wchodzil).

Polecam tez sprawdzonych sprzedawcow - a sklepy z HK sa OK (pare - parenascie tysiecy klientow). Warto przejrzec historie z ostatniego miesiaca, dwoch - niektorzy nabijaja ranking transakcjami za 50 centow i potem wyskakuja z walkami. (Ku przestrodze: Sam sie niestety nacialem w tym roku na okazyjne 5D - na szczescie moj bank przejal sprawe, a ja kupilem potem w sprawdzonym sklepie.)

Co do cla - to chyba kwestia szczescia. Osobiscie nie znam nikogo, kto by musial cos doplacac.

Z HK kupilem juz (lub bezposrednio pomagalem) 3 aparaty, 5 obiektywow i matowke - poszlo w sumie 8 paczek, z czego 4 fedex (aparaty i jeden obiektyw) i 4 airmail - registered post (reszta). Wszystko w idealnym stanie - orginalne pudelka opakowane w folie babelkowa zapakowane w wieksze pudla wyscielane gazetami z HK po chinsku (ciezko sie to czyta ;-) ).

Roznica jest taka, ze fedexem masz przesylke doreczona w 2 - 2.5 dnia, poczta idzie 7-10 dni i jest troche taniej.
    A doliczy ci przy potwierdzaniu transakcji - i w paypalu bedzie koncowa kwota do zaplacenia (juz z przesylka). A jesli domyslnie jest poczta zwykla - to po zaplaceniu piszesz maila do sklepu i ci odpisza ile masz doplacic przez paypal. Komunikacja z goscmi z HK jest extra. Profesjonalnie podchodza do interesow.

pzdrw

Tomek
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 02-05-2007 o 23:36
    5D

Uprawnienia umieszczania postów