DPP widzi ustawienia aparatu (parameter, picture styles, sharpness itd) dla Raw-ów. Te ustawienia możesz oczywiście zmienić w programie bez żadnego ujemnego skutku. Ja zwykle ustawiam sobie neutral (czasem standard) i sharpness (od 2-5) w zależności od potrzeb. Jednak jak wywołujesz te Raw-y innym softem np. Capture One czy ACR-em to ustawienia aparatu są ignorowane.
właśnie neutral czy standard ?
ja głównie standard i od czasu do czasu próbuje coś w neutral ale jakoś efekt mi nie podchodzi i sobie odpuszczam, kiedy wołasz w neutral?
właśnie neutral czy standard ?
ja głównie standard i od czasu do czasu próbuje coś w neutral ale jakoś efekt mi nie podchodzi i sobie odpuszczam, kiedy wołasz w neutral?
Wtedy jak ze standardu mi wychodzą kolory, którym nijak do rzeczywistości (albo lepiej - zupełnie mi nie pasują ).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner