Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Ma ktoś taki obiektyw Canon 24-70mm f/2,8 L USM

Domyślnie

hmm a ja myslalem ze jak sie zdjecie robi to sie wie jaka perspektywe chce sie uzyskac , i jaki efekt koncowy , zoom jest fajny nie mowie do szybkiej reporterki taki 17-35 potrafi ogarnac w tlumie cala sytulacje i cale wydarzenie (podobnie 24-70 sadze i do tego imo sie nadaj zoomy) (ach o tele zoomach sie nie wypowiadam bo sie nie znam )

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    hmm a ja myslalem ze jak sie zdjecie robi to sie wie jaka perspektywe chce sie uzyskac , i jaki efekt koncowy , zoom jest fajny nie mowie do szybkiej reporterki taki 17-35 potrafi ogarnac w tlumie cala sytulacje i cale wydarzenie (podobnie 24-70 sadze i do tego imo sie nadaj zoomy) (ach o tele zoomach sie nie wypowiadam bo sie nie znam )
    odpowiedz bedzie wieczorem lub w weekend, bo wymaga wiecej niz 1 zdania, a ja jestem w potwornym niedoczasie

pozdrawiam, zycze milego piatku

Domyślnie

ok to czekam uprzedzam jestem milosnikiem stalek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    jestem milosnikiem stalek
    Nie wyobrażam sobie, żeby fotograf mógł nie lubić sprzętu. Wiadomo. Król fotografii - reportaż. Da się zrobić stałką. Nawet łatwiej zrobić stałką, bo jakość jest wpisana, a tego, czego nie uchwyciłeś przecież nie widać. Ale między tymi
    http://www.pbase.com/slawi_3000/image/77144458
    http://www.pbase.com/slawi_3000/image/77144459
    dwoma zdjęciami upłynęło dwadzieściakilka sekund. I między nimi jest jeszcze 5-6 zdjęć (nie pamiętam, bo nie mam ich tu). Którą stałką to zrobisz? I jeżeli jest różnica jakości, to czy jej potrzebujesz?

Pozdrowienia, Sławek

Domyślnie

no napisalem ze takie 17-35 jest do tego dobry , lub 24-70 jezeli sytulacja tego wymaga , jezeli chcialbym robic calosciowe sprzety to 35 jak portret motocyklisty 135 ale jak by byl to przejazd prezydenta tylko 22 sek uzy bym 24-70

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    ...Którą stałką to zrobisz?
    Zadną, bo tego typu gnioty wychodza wlasnie z zoomow ;-)
    Dodatkowy element nastawczy w postaci pierscienia zooma spedza ci sen z powiek i brak juz potem miejsca aby pomyslec nad kultura kadru.
    Po za tym uzywajac zooma masz dwie rece zajete - po pierwsze ciagla chec "poprawiania/sprawdzania" kadru zoomem, po drugie zoomy f/2.8 sa ciezkie i trzeba je potrzymywac druga reka.

A tak ze stalka fotografujesz jedna reka a w drugiem masz piwo i robisz sie niewidzialny "jako tzw. swoj chlop" ;-)

Oczywsicie nie obraz sie to troche z zartem, ale warto sie nad tym zastanowic.
    Czy chcesz byc w roli bezpardonowego fotoreportera czy moze bardziej w roli cichociemnego luzaka, ktoremu moze ucieknie te 7 zdjec innych motorow ale zrobi to jedno nad ktorym potem ktos zawiesi dluzej oko.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 20-04-2007 o 15:02

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

no i zrobiła się dyskusja zoom contra stałka

głupia dyskusja

bo każdy kupuje to co mu jest potrzebne i na co go stać
    a może by tak szanowni koledzy przeczytali jeszcze raz pytanie twórcy wątku?

ja ten obiektyw mam i sobie go chwalę. używam z 350 i jestem zadowolony czego również tobie życzę
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Nie wyobrażam sobie, żeby fotograf mógł nie lubić sprzętu.
    O, i to jest kluczowe zdanie :-D Mi pstrykanie 70-200/2.8 albo 100-400 sprawia najwieksza przyjemnosc - i je najbardziej lubie, a stalek uzywam wtedy kiedy musze. No dobra, niech bedzie ze setka macro jest fajna ;-) - do tego do czego zostala zrobiona oczywiscie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Dodatkowy element nastawczy w postaci pierscienia zooma spedza ci sen z powiek i brak juz potem miejsca aby pomyslec nad kultura kadru.
    Po za tym uzywajac zooma masz dwie rece zajete - po pierwsze ciagla chec "poprawiania/sprawdzania" kadru zoomem, po drugie zoomy f/2.8 sa ciezkie i trzeba je potrzymywac druga reka.

A tak ze stalka fotografujesz jedna reka a w drugiem masz piwo i robisz sie niewidzialny "jako tzw. swoj chlop" ;-)

Oczywsicie nie obraz sie to troche z zartem, ale warto sie nad tym zastanowic.
    Czy chcesz byc w roli bezpardonowego fotoreportera czy moze bardziej w roli cichociemnego luzaka, ktoremu moze ucieknie te 7 zdjec innych motorow ale zrobi to jedno nad ktorym potem ktos zawiesi dluzej oko.
    Niezbyt elegancko to ująłeś ale dużo w tym prawdy.
    Zwłaszcza ostatnie zdanie jest godne podkreślenia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    no i zrobiła się dyskusja zoom contra stałka

głupia dyskusja
    Remis!
    Oj ludzie, ludzie...
    http://www.googlefight.com/index.php...om&word2=prime

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów