Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
>Tom01, czym się róznią od siebie poszczególne modele Eizo1931, jest ich aż z 6 oznaczonych literkowo, czy tylko kolorem? Cena tw przypadku SUB i SUG
też jest inna niż pozostałych 4
Na polskich stronach niewiele znalazłem informacji dotyczących jak wypada wspominany DELL (zwłaszcza ostatnie jego wcielenie, czyli poprawiona od błędów poprzedników wersja Revision A04) w zastosowaniu edycji zdjęć. Co innego na forach zachodnich, tam zbiera całkiem dobre oceny i pochwały (wersja Rev A04) w odniesieniu do obróbki zdjęć. O możliwości kalibracji także się mówi, najwidoczniej jednak mając na mysli profilowanie monitora.
Mysle ze nie ma co popadac w skrajnosc. Kazdy monitor z wyzszej polki przed wrzuceniem do pudelka jest kalibrowany. EIZO to ze 2 razy nawet przynajminej tak twierdza ich technicy. Niewielkie odchylki jakie sie moga pojawic sa do korekcji za pomoca profilu.
Mysle ze po oprofilowaniu wspomniany monitor bedzie sie nadawal do obrobki grafiki. Nie bedzie to moze to samo do czego przyzwyczaily nas monitory crt ale nie ma co demonizowac. Idac dalej tym tropem dojdzie sie do wniosku ze zaden LCD nie nadaje sie do zastosowan graficznych bo czern i biel w zadnym nie jest zadowalajaca i nawet najwyzszy model EIZO nie daje sobie rady z ich poprawnym wyswietlaniem (to slowa technika z EIZO nie moje)
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
To są różne rodzaje podstaw i kolorów.
SU - podstawa EZUp
SH - podstawa Height Adjustable
SA - podstawa Asc Swing
G - szary
B - czarny
A jak myślę, że nie ma co rozmydlać pojęć, szczególnie jakości. Inaczej powstają bezsensowne przykłady świetnych, super, najlepszych, genialnych monitorów wg opinii guru forumowych i testów sponsorowanych, które w rzeczywistości nie radzą sobie z pokazaniem szczegółów w 80% zaczernieniu.
Oczywiście, CG221, CG211 itp. Dla formalności dodam że to przedział 8-19 tys zł za 21" a nie 4 tys za 24".
Na jakiej podstawie twierdzisz że ów monitor ma niewielkie błędy? Podaj proszę rozkład dE.
Sądzę, że wyrzucenie kilku tys złotych w monitor powinno być poprzedzone podstawami merytorycznymi a nie widzimisię.
Są monitory lepiej i gorzej sobie z tym radzące.
Zamiast bezpodstawnych prób udowadniania czegokolwiek, proponuję skonsultować ww poglądy na przykład z pierwszym lepszym grafikiem w jakimś poważniejszym wydawnictwie.
W grupie tanich monitorów, jest faktycznie nie taki ostatni. Jednakowoż nie jest to monitor do fotografii czy grafiki. Jego konstrukcja, wynikające z tego defekty jednoznacznie to determinują. W tym przedziale cenowym są lepsze.
Co do pozytywnych opinii, jak się postarać, o każdym modelu można znaleźć wiele dobrych. Czym monitor tańszy, bardziej popularny tym więcej. Statystyka.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-04-2007 o 13:15
[QUOTE=Tom01;304852]W grupie tanich monitorów, jest faktycznie nie taki ostatni. Jednakowoż nie jest to monitor do fotografii czy grafiki. Jego konstrukcja, wynikające z tego defekty jednoznacznie to determinują. W tym przedziale cenowym są lepsze.QUOTE]
Jaki monitor panoramiczny 24" w podobnej cenie jest od niego lepszy (chodzi o wersję Rev A04) ? Jego cena to 3600zł (ze strony Della).
To prawda. Natomiast faktem jest także, że pierwsza i druga wersja Della 2407WFP (Rev A01 i A02) zbierały cięgi za różne wady w obrazie i kolorystyce. W wersjach Rev.A03 i A04 je poprawiono. I pozytywne oceny wzrosły.
Absolutnie sie z tym zgadzam. Testow w sieci z uzyciem sprzetu kalibracyjnego jest jak na lekarstwo. Wiekszosc to organoleptyczne porownanie dwoch stojacych obok siebie paneli
Nie posiadam zadnych wlasnych pomiarow dE w tym konkretnym modelu Dell'a nie sadze tez zebys sam bawil sie w cos takiego szczegolnie iz monitory LCD z pominieciem tych o ktorych mowiles wyzej cechuje wyrazna niejednorodnosc. Pisalem ogolnie o monitorach z wyzszej polki bazujac raczej na tym co wiem o EIZO.
Zgadza sie ale cala Twoja retoryka (bez watpienia sluszna) zmierza do tego ze poniezej 8-10 tys. zl nie ma co kupowac monitora LCD. Idealizm w tej formie jest niewatpliwie piekny ale o ile nie ma to byc rozwiazanie przeznaczone dla wydawnictwa przydaloby sie przyjac pewien kompromis. To tak jak z aparatami ... nie mozna kazdemu pytajacemu o aparat odpowiadac ze nic poza H2D nie wchodzi w rachube.
No tak oczywiscie ze sa monitory lepsze i gorsze. Jesli jednak rozmawiam z technikiem EIZO na temat ich monitorow i super swietnej technologii odpowiadajacej za jednorodne podswietlenie matrycy a on mowi ze jeszcze sporo im brakuje do idealu to polecanie jakichkolwiek LCD do obrobki grafiki mija sie z celem. Na pytanie o rozklad dE mowi ze oscyluje w granicach 1 na calej powierzchni. Prosze wiec o wypelnienie calosci czernia lub biela na co on ze w takich sytuacjach to wspolczynnik jest duzo wyzszy i ze pokaze mi na szarym
Acha i zeby bylo jasne ja nie bronie tego 24" Della bo w zyciu go nie widzialem. To taka ogolniejsza polemika na temat LCD bo do szczegolowej z udzialem konkretynych modeli nie jestem przygotowany merytorycznie. Sam pracuje na 22" CRT ze wzgledu na wszystkie wyzej omowione niedoskonalosci.
Ostatnio edytowane przez McKane ; 11-04-2007 o 13:49
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
W ofertach znanych producentów trudno juz znależć monitor CRT do grafiki. Chyba ostatnim wciąż do kupienia jest Philips Professional 202P70 22”.
Miał ktoś z nim do czynienia?
Poza tym tylko używane CRT, na allegro jest ich zatrzęsienie, można trafić 3-4letnie dobre Soniaki, Eizo i NEC za 500-600zł. Tyle, że spore ryzyko.