Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Jaka szeroka stałka do krajobrazu?

Mieszany widok

drapolus
    Guest

Domyślnie

Czy to znaczy że canon nie ma porządnej szerokiej stałki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drapolus Zobacz posta
    Czy to znaczy że canon nie ma porządnej szerokiej stałki?

Ma ale nie do cropa

drapolus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    Ma ale nie do cropa
    Ja nie potrzebuję super szerokiego kąta typu tokina 12-24, dlatego pytałem o 20, 24 lub 28mm. Co sądzicie o ich jakości optycznej, który jest najlepszy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Pewnie zaraz mnie wszyscy objadą, ale ja to z szerokich stałek to ruskiego Zenitara 16/2,8 używam i uważam, że jest całkiem spoko pod względem jakości, a co do zoomów to myślę że tokina 12-24 jest najlepszym wyborem.
    Nikt Cię nie objedzie. Jest tutaj sporo osób ltóre używa szkieł M42 i pewnie się wypowiedzą.

Wspomniana Tokina jest dobra i Canon (10-22) też niezgorszy. Tylko że na przykład mój problem polega na tym, że ja nie chcę kupować szkieł do cropa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nikt Cię nie objedzie. Jest tutaj sporo osób ltóre używa szkieł M42 i pewnie się wypowiedzą.

Wspomniana Tokina jest dobra i Canon (10-22) też niezgorszy. Tylko że na przykład mój problem polega na tym, że ja nie chcę kupować szkieł do cropa.
    M42 to może nie szczyt jakości, ale da rade tym coś trochę pofocić, gdy się nie ma co się lubi...
    Ja też nie chcę kupować z myślą o kropie. Na razie mam 350D, ale myślę o 5D. Przydałaby się jakaś porządna 20stka, jasna i w miarę przystępna, a jak widzę to Canon nie ma takowej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    M42 to może nie szczyt jakości, ale da rade tym coś trochę pofocić, gdy się nie ma co się lubi...
    Ja też nie chcę kupować z myślą o kropie. Na razie mam 350D, ale myślę o 5D. Przydałaby się jakaś porządna 20stka, jasna i w miarę przystępna, a jak widzę to Canon nie ma takowej.
    Bardzo by się taka 20-tka przydała.
    Natomiast z tego co słyszałem to szerokie stałki pod M42 nie sprawują się na cyfrze zbyt dobrze. Jedyny wyjątek to właśnie Zenitar 16mm.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jedyny wyjątek to właśnie Zenitar 16mm.
    Mam i potwierdzam, wrzucałem kiedyś nawet sample. Jedyne co mi się w nim nie podoba to kolory, daje troszkę żółtawy zafarb, ale łatwo to skorygować.

Uprawnienia umieszczania postów