Strona 10 z 114 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Uzależniony

Domyślnie

Przeczytałem gdzieś w necie o monitorze NEC MultiSync 2090UXi, że do wersji Multisync monitorów NECa nie można kupić softu SpectraView Profiler, tylko otrzyma się 14 dniową wersję testową. Gdy ona się zakończy NEC nie sprzeda posiadaczowi tego monitora softu. Soft sprzedawany jest wyłącznie kupującym monitory z serii SpectraView.

Dlatego mam pytanie do posiadaczy NEC MultiSync 2090UXi:
    Jak kalibrujecie swoje monitory? Tylko kalibratorem?
    Podobno kalibracja sprzetowa jest dużo dokładniejsza.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Dyski z oznaczeniem Raid Edition mają wiekszy maksymalny czas pracy o 1/4 od normalnych czyli podobno dłużej żyją .... ale ile w tym prawdy to tylko sami producenci wiedzą

Uzależniony

Domyślnie

Jest dobra wiadomość dla posiadaczy monitprów Net MultiSync.
    Wiadomość z marca tego roku:

"NEC Display Solutions na targach CeBIT 2007 przedstawi całą gamę monitorów LCD. Trendy: Reklama cyfrowa i panoramiczny format.
    NEC MultiSync® Photo Edition"

Firma NEC Display Solutions stworzyła wyjątkowa ofertę dla amatorów fotografii i półprofesjonalnej edycji zdjęć. Zestaw składa się z jednego z monitorów z serii NEC MultiSync® 90s: NEC MultiSync® LCD1990SXi, LCD2090UXi lub LCD2190UXp, oraz wysokiej jakości oprogramowania do kalibracji i profilowania – NEC SpectraView® Profiler PE (Photo Edition). W skład zestawu wchodzi również kolorymetr – zewnętrzny czujnik dla prostej i łatwej kalibracji wyświetlaczy LCD. Produkt jest idealny do edycji zdjęć cyfrowych, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych użytkowników".

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Jest dobra wiadomość dla posiadaczy monitprów Net MultiSync.
    Wiadomość z marca tego roku:

"NEC Display Solutions na targach CeBIT 2007 przedstawi całą gamę monitorów LCD. Trendy: Reklama cyfrowa i panoramiczny format.
    NEC MultiSync® Photo Edition"...
    Pytanie tylko ile komplet monitor + kalibrator będzie kosztował...

A mnie wątek motywuje właśnie do wzmożonego zainteresowania wspomnianym Eizo (do domciu). Choć jakiś nadal mi starego Maga na trynitronie szkoda... mimo że nieco już ciemny i zamglony miejscami...
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 02-04-2007 o 12:47
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony

Domyślnie

Czy sprowadzał ktoś może sobie monitor ze Stanów?
    Eizo FlexScan S2100 21.3" można już mieć wraz z przesyłką USPC za 1120$. (cena w Polsce 4350zł.). Nawet z cłem byłoby chyba wciąż dużo taniej.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Skoro to ma byc komputer wlasciwie tylko do obrobki zdjec, to czemu by nie zaiswestowac w Geforce quaddro? Karta tlyko do tworzenia grafiki, do gier sie nie nada, ale do PSa juz tak.

Ram: Fajnie jest miec 4 giga ramu, ale pamietaj, ze XP obsluguje tylko do 2 giga ramu. Wiecej obsluguje Vista, ale z nia to jest tak, ze szybko wrocisz do XP.

Zasilacz: Osobiscie uzywam Yesico 430W i jestem baaardzo zadowolony. Ciechutkie to jak jasna cholera, mimo 12mm wentylatora.
    Do mocniejszego sprzetu polecilbym cos o mocy nawet 800W. Jakich Chieftec, lub Yesico, czy tez coolermaster.

Obudowa: Chieftec.

Procek: c2d, proponuje model najnizszy i podkrecic go do 3gigahercow na rdzen

Plyta: Asus p5b.

Monitor: Eizo i tylko Eizo
    Ostatnio edytowane przez PrzemeS ; 04-04-2007 o 22:15
    Ślubna
    No i niestety N.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    ...
    obudowa: Chieftec.
    ...
    Monitor: Eizo i tylko Eizo
    Chieftec i chieftec. Sam mam i powiem tylko tyle że urodą to te budy nie grzeszą. Jeszcze kilka lat temu nie było alternatywy i nie było co kupić ale teraz reszta firm zdecydowanie się podciągnęła i technicznie stoją na podobnym o ile nie lepszym poziomie.
    Właśnie do roboty ostatnio wybrałem takie cudeńko: Mystique. Na żywo jest o niebo ładniejsza niż chieftec a przy tym niedroga, dobrze pomyślana, wygodna, wyposażona seryjnie w cichutkie (po ustawieniu na asusie qfana) wentylki 12cm. Zasilacz z odpinanymi kablami i miejsca w środku aż nadto. Wygodne gniazda usb na górnej ściance budy (przy założeniu że stoi przy glebie jedyna wada to system montażu napędów nieco niepewine trzymający wspomniane wcześniej kieszonki wyciszające).

A co do Eizo s1931 to właśnie dziś dowieźli dla mnie.
    Jakieś takie wielkie te piksle
    (dawniej 1280x1024 na 17 crt a w robocie właśnie NEC 20" 1600x1200 więc trzeba się przestroić [Niestety nie mam jak bezpośredniego porównania dokonać])

Wrażenia mam takie: czerń bardziej czarna na Eizo, podświetlenie równomierniejsze, a i budzi się też szybciej niż NEC. Kolorki na sRGB na oko wierne (w Necu tak samo). Za to przestrzeni roboczej deczko brakuje. Deczko się też w Eizo okienko za pleców odbija ale to pewnie kwestia innego ustawienia monitora.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 05-04-2007 o 08:11
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Chieftec i chieftec. Sam mam i powiem tylko tyle że urodą to te budy nie grzeszą...
    Pytanie tylko, czy komputer ma ladnie wygladac, czy byc funkcjonalny i solidny, bo tych dwoch spraw nie mozna odmowic chieftecom... przynajmniej mojemu
    Ślubna
    No i niestety N.

Uzależniony

Domyślnie

Skoro to ma byc komputer wlasciwie tylko do obrobki zdjec, to czemu by nie zaiswestowac w Geforce quaddro? Karta tlyko do tworzenia grafiki, do gier sie nie nada, ale do PSa juz tak.
    Masz na myśle GeForce2 Pro? Jeśli możesz podaj dokładny model.
    A co się stało z Matroxem? Jeszcze niedawno tak chwalono go za świetne kolory własnie pod zdjęcia.

Co do monitora to najpewniej wybiorę pomiędzy tymi dwoma, tyle że doliczyć trzeba jeszcze kalibrator więc monitor może kupię w drugiej kolejności:

NEC MultiSync 2090UXi-BK 20,1"
    EIZO S2000-BK 20,1"

Nie wiedziałem, że XP dopuszcza max. do 2GB RAM. Zapewne i tak będzie sporo, ale szkoda że ma takie ograniczenie.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Pytanie tylko, czy komputer ma ladnie wygladac, czy byc funkcjonalny i solidny, bo tych dwoch spraw nie mozna odmowic chieftecom... przynajmniej mojemu
    Nowe budy np cooler mastera wcale nie mają mniejszej funkcjonalności, a czasem nawet większą. Zależy od modelu. Na solidność też nie ma co narzekać.
    Wspomniany Mistique jest w całości aluminiowy i równie solidny jak chieftekowy BX. Ma "klameczkę", niezłe wentylki 2x12 z czego jeden chłodzi dyski, szybkie mocowanie dysków i napędów oraz zapinkę do kart (identyczne rozwiązanie jak w BX-ie - czyli wcale nie rewelacyjne bo odpinasz wszystkie na raz). Za to nie wpada w rezonans tak jak BX. W dodatku jak BX-a postawisz na podłodze to porty USB masz przy samej glebie a tu proszę na górnej ściance. (a wątpię abyś chieftecową midi towerkę stawiał na stole). Jak ci klapka na lewo nie podchodzi to przepinasz na prawo. I gdzie tą lepsza funkcjonalność chiefteca?
    Oczywiście wygląd nie jest najważniejszy. Jednak mimo wszystko przynajmniej dla mnie coś wnosi a na żywo taki Chieftec BX (chyba wraz z jego odmianami najpopularniejszy model) ma urodę bloku betonowego ze srebrną lu kolorową wstawką.

Strona 10 z 114 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów