Widzę że wątek na temat korygowania blysku się rozrasta.
Wziąlem się za czytanie instrukcji i czegoś nie rozumię. Mianowicie wszyscy piszą że jak się robi zdjęcia w dzień to trzeba ręcznie skorygować blysk na minus .Wczytując się w instrukcję znalazlem punkt o synchronizacji z krótkimi czasami. Jest w niej napisane że po wlączeniu tej funkcji można użwać blysku z wszystkimi czasami naświetlania.Jest to szczególnie korzystne przy dziennych ujęciach portretowych , gdy zadaniem blysku jest rozjaśnianie cieni. Czy nie lepiej korzystać z tej funkcji a niżeli z ręcznej korekcji ???
Jeśli w wizjerze powyżej czasu 1/125 pojawi się symbol H to znaczy że synchronizacja z krótkimi czasami dziala ?? jeśli zejdę z czasem dluższym niż 1/125s symbol znika w wizjerze znika.To wtedy to nie dziala ??
Z zabawy aparatem i sprawdzeniu jak to jest z synchronizacją to zauważylem że zeby w aparacie zaświecil się symbol H to muszę zejść z przysloną prawie do calkowitego jej otwarcia.To może to jest ten powód że tej funkcji się z rególy nie stosuje??
Następną rzeczą która mnie nurtuje to FEL. Kiedy to powinno się stosować , kiedy blysk wstępny pomiarowy powinien być wyzwolony w jakich sytuacjach ??
Czytalem na forum w jaki sposób powinno się prawidlowo wykonywać zdjęcia z użciem FELu .
- ustalenie kadru
- przekadrowanie celem złapania ostrości tam gdzie trzeba (najlepiej motyw średniej jasności, może być np. twarz)
- FEL na twarz
- przekadrowanie
- pstryk
Punkt "przekadrowanie" co jest powyżej , jak to się ma z obiektywami stalo ogniskowymi ??
Mam zrobić parę kroków w przód lub w tyl ?? nie rozumię tego.
Sporo już przeczytalem na szanownym forum ale jakoś na te pytania nie znalazlem odpowiedzi a które nie dawaja mi zasnąć .
I jeszcze jedno jak w eosie 33v podnosi się lampę wbudowaną z nastawami ręcznymi ?? w 300 podnosilo sie takim z boku przyciskiem a tutaj niema a instrukcja jakaś taka uboga .
Pozdrawiam.