Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: Tamron 17-50 vs Sigma 17-70

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podzielam opinię Jablama i chętnie rzuciłbym okiem na foty użytkownkia "elki", tamiego czy sigmy, o których mowa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    JaBlam, wszedłem na Twoją stronę, ale fotki się nie wyświetlają... szkoda
    Ostatnio edytowane przez mamiski ; 12-03-2007 o 19:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iwowie Zobacz posta
    Moim zdaniem Tamron 17-50 spisuje się bardzo dobrze przy świetle 2,8 - dodam że ostrzy zawsze w punkt, ale są opinie że niestety jest duży rozrzut jakościowy tego szkła np. bf,ff czy mydełko na pełnej dziurce. Ja swojego kupiłem od Cichego, który sprawdza szkła.
    Moj tez ostrzy w punkt.. tyle ze problemy zaczynaja sie jak zaczynam np robic fotki na koncertach! Zwlaszcza na szerokim. Wtedy to juz wcale tak zielono nie ma. Niestety nieskonczonosc nie dziala i zawsze jest troche przed, dodatkowo czesto ratuje mnie 2.8 chociaz to tylko teoria bo potem w praktyce zupelnie co innego wychodzi.

Jestes pewenie ze tak wspaniale ostrzy nawet na obiekcie ustawionym od Ciebie o 4-5 metrow? Bo wlasnie to jest najwieksza bolaczka Tamich. Portret na 17mm i na 50 to i ja Ci moim zrobie i bedzie zyletka.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał

Domyślnie

Potwierdzam spostrzeżenia Jablama.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Podzielam opinię Jablama i chętnie rzuciłbym okiem na foty użytkownkia "elki", tamiego czy sigmy, o których mowa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    JaBlam, wszedłem na Twoją stronę, ale fotki się nie wyświetlają... szkoda
    Jak otworzysz w Internet Explorerze (a nie w Firefox) to ci sie otworza.
    Nie wiem czemu ale ta flaszowa galeria na mojej stronie (zreszta pobrana z sieci) nie dizala na firefoxach i na innych Safari. Zreszta na stronie tytulowej wspominam ze zalecana to IE. Musze to zmienic bo zaczyna mnie denerwowac. Uzytkownicy Maca nie moga otworzyc, Mozzilisci i Safarzysci nie moga..
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

iwowie
    Guest

Domyślnie

Mam do czynienia z dwoma puszkami canon 350d i nikon d70- z tamronami oczywiście.Być może canon preferuje raczej szkła własnej firmy, lub trafił się gorszy egzemplarz tamrona, ponieważ błędy AF zdarzają się zdecydowanie częściej 350d niż d70, o czym przekonałem się fotografując studniówkę(słabe światło zastane). Tak z innej beczki to canon lepiej sobie radził na wysokim iso.
    Co do wspomagania af to miałem na myśli d70.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Jak widzę nikt specjalnie nie wyrywa sie z samplami.
    Poniżej linki do kilku próbek z Canona 17-40/4.
    Zdjęcie bez specjalnego przykładania się, ot takie cyknięte wieczorem 350-ką.
    Nie wyostrzane, reszta danych w exifie.
    Mam nadzieję, ze dadzą jakiś pogląd na to szkło.

350D F6.3 1/60 ISO400 lampa na wprost: +1/3EV:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a74d36a02.html

350D F4 1/60 ISO400 lampa odbita od sufitu: +1/3EV:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0beeee90f.html

350D F4 1/60 ISO400 lampa na wprost: +1/3EV:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e12e8f9bb.html

350D F6.3 1/60 ISO400 lampa odbita od sufitu: +1/3EV:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f2293d354.html

350D F6.3 1/60 ISO400 lampa na wprost: +1/3EV:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d9970465f.html

AF wycelowany był w prawe oko dziewczynki.

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    zawsze sie zastanawialem co ma takiego 17-40l??? w testach raczej przecietnie i to swiatlo f4.... przymknij sigme do f4 lub tamrona i efekt bedzie lepszy niz 17-40l (tu chyba duzo daje napis canon i czerwony pasek)
    Jak już wspominałem, miałem wszystkie te szkła i nie odniosłem takiego wrażenia. Z tego co napisałeś, miałeś 17-40 krótko w rękach a wypisujesz opinie jakbyś wykonał conajmniej kilka testów porównawczych. Ostrości 17-40 nie mogę zarzucić nic a na pewno po kilku miesiącach użytkowania każdego z powyższych szkieł nie zaryzykowałbym podobnego stwierdzenia.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 12-03-2007 o 22:17
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał

Domyślnie

Matsil, dziękuję za sample:smile: .
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    . moze kup sobie bilet ryanaira do niemiec albo irlandii poszukaj gdzie najtaniej bo to kosztuje grosze ze 100-150 zł w obie strony jak dobrze zapolujesz i namierz wczesniej jakis dobry sklep gdzie bedziesz mogł to sobie sprawdzic i w razie czego po kilku godzinach wymienic na inną sztuke w cywilizowanym swiecie to zaden problem
    Zapraszan na testy do Irlandii ale raczej nie polecam tutejszych cen za sprzet foto

JaBlam moje zdanie na temat tego szkla znasz Jesli masz mozliwosc sprowadzenia ze Stanow (a wiem ze masz) to przestan sie zastanwiac i kupuj

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctz Zobacz posta
    Matsil, dziękuję za sample:smile: .
    Pozdrawiam
    nie ma za co

Nie wiem jak Wam, ale załączone zdjęcia jakoś dziwnie się wyświetlają w przeglądarce. Przynajmniej u mnie - mają większy szum niż w rzeczywistości. Może to przez zastosowanie jakiejś kompresji strony. Dla chętnych mogę przesłać sample na maila.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 12-03-2007 o 22:53
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Przepraszam, ze sie wtracam do cudzego watku ale stoje przed podobnym dylematem. Obecnie mam Sigme 18-125 i chcialbym wymienic na cos lepszego. Jestem zainteresowany wlasnie tymi dwoma obiektywami i chetnie bym sie czegos o nich wiecej dowiedzial, szczegolnie jezeli ktos mial mozliwosc ich bezposredniego porownania. Na razie z tego watku zrobila sie dyskusja nad wyzszoscia 17-40L nad pozostalymi
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów