Pokaż wyniki od 1 do 10 z 195

Wątek: Sigma 70-200/2.8 APO HSM - pierwsze wrażenia

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Większość osób zachwyca się pracą Sigmy na pełnej dziurze... Ja niestety nie należę do tej grupy. Robiąc ostatnio zdjęcia na koncercie używałem jej po raz pierwszy i byłem zszokowany fatalną pracą autofocusa - większość zdjęć była nieostra. Czasy były mocno poniżej 1/200, więc to nie była wina poruszenia. Musiałem ostrzyć ręcznie, żeby osiągnąć dobry rezultat.

W domu zrobiłem mały test. Aparat na statywie, ISO 100, ręczna ekspozycja, 200 mm, ostrość na pierwszej baterii, w PSie tylko resize do 1600x1067. Na 2.8 widać straszne mydło, zdjęcie wydaje się niedoświetlone, choć nie było różnicy w EV między kolejnym. Dopiero od 4 i 5.6 zdjęcia zaczynają być ostre :-/ Czy to jest normalne dla tego obiektywu?

2.8

4

5.6

8

(obiektyw należy do redakcji, w której pracuję)
    Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 11-03-2007 o 16:06
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    W domu zrobiłem mały test. Aparat na statywie, ISO 100, ręczna ekspozycja, 200 mm, ostrość na pierwszej baterii, w PSie tylko resize do 1600x1067. Na 2.8 widać straszne mydło, zdjęcie wydaje się niedoświetlone, choć nie było różnicy w EV między kolejnym. Dopiero od 4 i 5.6 zdjęcia zaczynają być ostre :-/ Czy to jest normalne dla tego obiektywu?
    (obiektyw należy do redakcji, w której pracuję)
    Czy to aby nie lekki FF na 2.8? Może się mylę, ale ustaw luźniej te bateryjki i wyostrz np. na 2, 3...

Uprawnienia umieszczania postów