Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-02-2007 o 00:04
Co to za programik - da sie skopiowac? na jakim telefonie dziala?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki za wyjasnienie
Ostatnio edytowane przez petryczk ; 28-02-2007 o 17:49 Powód: Automerged Doublepost
Dopiero zaczyna :-D
MOJE PLFOTO
Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
Np. w SE 510i/750i działa. Jest to MicroCal + własny arkusz który sobie weń wprowadziłem - rodem z ExcelaNie da się niestety samego arkusika zgrać, trzeba ręcznie sobie go tam wklepać.
Można też użyć programiku:
The Photographer's Screwdriver ze strony: http://www.curved-light.net/software/
Ale IMO jest mniej dokładny od tego, co sobie wprowadziłem do "Excelka"![]()
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 28-02-2007 o 17:57
Czyli rozumie, ze ustawiajac obiektyw na AF, np. f/16 i zoom na 10mm - biorac dane z tabelek podawanych wczesniej (na stronach Nikonowskich - nie wiem czy sie to odnosi tak samo do Canona) mamy hiperfokalna ok 0,3 metra. Czyli autofocus ustawiam na obiekt oddalony o 0,15 do 0,3 metra od aparatu a reszta krajobrazu powinna byc ostra do nieskonczonosci - czy tak to rozumiec?
pozdro
Daniel
MOJE PLFOTO
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
Ustawiasz AF na wyliczoną hiperfokalną, a nie na jej połowe![]()
Ustawiając na AF na hiperfokalną spowoduje, że będziesz miał największa możliwą GO czyli od połowy odległości hiperfokalnej do nieskończoności (czyli w Twoim przypadku ustawiasz AF na 30 cm, GO będziesz miał od 15 cm do nieskończoności) - oczywiście teoretycznie...
Dzieki Tomasz! Teraz jasneJeszcze pytanie - czy skla na zoomach canona pokazuje mi odleglosc obiektywu od fotografowanego przedmiotu? Jesli tak to moge to wykorzystac do ustawienia hiperfokalnej - prawda? Robie AF na obiekt i wiem czy odleglosc jest ok dla wyliczonej hiperfokalnej - tak? pozdro i dzieki
MOJE PLFOTO
Program w Javie na komórkę służący do obliczania GO i Hiperfokalnej dla dSLR można ściągnąć z www.jibble.org. Nazywa się DOFCalc.