Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Skala na obiektywie a hiperfokalna

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie

A tu przykład jak ustawić na hiperfokalną dla przypadku, gdzie mamy do czynienia z klatką małoobrazkową i przysłoną f/16:
    Jak widać sztuka sprowadza się do ustawienia symbolu nieskończoności na lewej kresce z oznaczeniem "16". Na prawej "szestnastce" możemy odczytać minimalną odległość, od której zaczyna się ostrość.
    Bardzo lopatologicznie - dziekuje. To teraz totalnie praktycznie - ja mam Canona 28-135 IS (body 350D). No tubusie jest skala odleglosci choc wyglada nieco inaczej niz na zdjeciu powyzej. Jak sie posluzyc ta skala? Czy na zdjeciu ponizej majac ustawienie 28mm - nieskonczonosc, to oznacza to ze odleglosc hiperfokalna wynosi okolo 5? (jak wynikaloby z tabelki do ktorej link zalaczales):
    Załącznik 2537
    Czyli wszystko od 2,5m do nieskonczonosci przy tej ogniskowej i f/16 bedzie ostre, czy tak? A czy z tej skali na obiektywie 28-135 mozna odczytac hiperfokalna bez tabelki?
    Dzieki za odp z gory i ciesze sie ze topic spoptkal sie z takim odzewem i dyskusja.
    Dopiero zaczyna :-D
    MOJE PLFOTO
    Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Miasto

Domyślnie Skala odleglosci na zoomach Canona

Witam i wracam jeszcze raz do sprawy odleglosci hiperfolaknej. Wciaz powraca do mnie jednak pytanie o skale odleglosci jaka jest na tubusach obiektywow Canona. Np. na zoomie 28-135 ktory posiadam. Czy to jest skala ktorej moge uzyc do okreslenia odlegosci hiperfokalnej? Czy np na zdjeciu ponizej ustawiajac nieskonczonosc na 28mm, a f/16 to odleglosc hiperfokalna wyniesie 5 (zgodnie z prezentowanymi tabelkami: http://www.nikonians.org/html/resour...dof/index.html).Aha - jak juz ustawie hiperfokalna to powinienem wylaczyc AF? Jesli nie wylaczae i przycisne migawke do polowy to przeciez on mi wszystko poprzestawia - czy tak? pozdro
    Załącznik 2542
    MOJE PLFOTO
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Niestety te oznaczenia w żadnym stopniu nie pomogą Ci w ustawieniu hiperfokalnej.
    Służa do ustawienia ostrości (odległosci przedmiotowej) przy fotografowaniu na materiałach uczulonych na podczerwień.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto

Domyślnie

Czyli jak najlepiej ustawic odleglosc hiperfokalna na zoomie? Czy tabelki podawane wczesniej w watku maja tu zastosowanie?
    MOJE PLFOTO

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petryczk Zobacz posta
    Czyli jak najlepiej ustawic odleglosc hiperfokalna na zoomie? Czy tabelki podawane wczesniej w watku maja tu zastosowanie?
    Tabelki i owszem, maja zastosowanie, tylko na zoomach nie ma takich oznaczeń jak na stałoogniskowcach.
    Jakby się zastanowić, to nawet nie wyobrażam sobie w jaki sposób można by takie oznaczenia na zoomie wykonać (w szczególności na kręconym, bo na "puzonach" widziałem takie swoiste krzywe, choć to było dość niepraktyczne w użyciu)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie znam sie na tabelkach ale rada praktyczna (którą uparcie powtarzam od dłuższego czasu): daj sobie spokój z hiper-dokładnym liczeniem hiperfokalnej. W praktyce (innej niż jakieś 100/2.8 Macro które ma wielki kąt obrotu pierścienia MF) jest to po prostu drobny obrót pierścienia ostrości od nieskończoności "w tył".

Miasto

Domyślnie

ok - ale AF mam wtedy wylaczony, tak?
    MOJE PLFOTO

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

ok - ale AF mam wtedy wylaczony, tak?
    Oczywiście

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W zasadzie tylko tabelki. Kiedyś w starych zoomach była taka odjechana skala w kształcie wachlarza jak np tu:
    umożliwiająca znalezienie GO czy hiperfokalnej na takiej zasadzie, jak w stałkach. Jest konieczne takie cudo, bo przy danej odległości GO zmienia się przy zmianie ogniskowej.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A wogóle, to tak se myślę, że w cyfrach - skoro te zas.... zumiki są niczym projektowane przez Kononowicza - nie mają skali, nie mają oznaczeń, nic nie mają - to producenci mogliby przecież bez najmniejszego problemu wprowadzić guzik "hiperfokalna"...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów