Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Skala na obiektywie a hiperfokalna

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie Skala na obiektywie a hiperfokalna

Witam,
    do tej pory glownie obserwowalem ale teraz juz czas co napisac a raczej zapytac... jako ze chwile sobie pofocilem i chociaz nomenklatura i slang przestaly byc takie obce ??:

Pytanie - co ma wspolnego pierscien z oznaczeniami odleglosci na obiektywie a cala historia z odlegloscia hiperfokalna?

pozdr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To, że teoretycznie możesz korzystając z tej skali ustawić na hiperfokalną bez sprawdzania jej wartości w tabelce (tyczy się już chyba tylko raczej stałek). Niestety, z uwagi na mniejszą matrycę APS-C oznaczenia te nie są obecnie adekwatne dla cyfrówek z cropem.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozmiar matrycy nie ma wpływu na odległość hiperfokalną. Ważny jest tzw. "krążek rozproszenia", który jest zależny od rozdzielczości. Uzasadnienie tutaj (drobna znajomość matematyki wskazana).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie

no dobra - fajnie, matematyka, tabelki - ale przeciez to musi miec jakas wartosc praktyczna... czytalem opisy w linkach ale to wciaz nie odpowiada na moje pytanie - jak wykorzystac ta skale praktycznie.
    John Shaw w ksiazce "Fotografowanie Krajobrazu" pisze:
    "Aby określić tą odległość (hiperfokalną) dla danej wartości przesłony musisz ustawić pierścień ostrości tak aby znak nieskończoności na skali głębi ostrości znajdował się ponad liczbą użytej przesłony." Fajnie - mam obiektyw Canona 28-135 IS i jest tam taka skala ale nie rozumiem tego zdania i tego jak to ustawic...moze to kwestia tlumaczenia a moze taki jakis glupi jestem . Prosze o wyjasnienie jesli ktos sie pokwapi.
    pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To, że teoretycznie możesz korzystając z tej skali ustawić na hiperfokalną bez sprawdzania jej wartości w tabelce (tyczy się już chyba tylko raczej stałek). Niestety, z uwagi na mniejszą matrycę APS-C oznaczenia te nie są obecnie adekwatne dla cyfrówek z cropem.
    aha - mozesz mi wjasnic co to "cyfrowka z cropem"? dzieki pozdro
    Ostatnio edytowane przez petryczk ; 23-02-2007 o 05:06 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petryczk Zobacz posta
    no dobra - fajnie, matematyka, tabelki - ale przeciez to musi miec jakas wartosc praktyczna...
    No i ma :rolleyes: Mając szeroki obiektyw np. 20mm ustawiasz hiperfokalną dla f/11 i praktycznie pierścień ostrości Cię już nie interesuje. Posługując się skalą na obiektywie widzisz, że wszytko od ~0.6m-niesk. będzie ostre (prawie jak kompakt ).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Rozmiar matrycy nie ma wpływu na odległość hiperfokalną. Ważny jest tzw. "krążek rozproszenia", który jest zależny od rozdzielczości. Uzasadnienie tutaj (drobna znajomość matematyki wskazana).
    Krążek rozproszenia który jest we wzorze nie jest zależny od rozdzielczości, ale od wielkości matrycy ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Krążek rozproszenia który jest we wzorze nie jest zależny od rozdzielczości, ale od wielkości matrycy ;-)
    Może mało precyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o rozdzielczość w pikselach/mm, a nie liczbę pikseli w matrycy. Czyli owszem, zależy zarówno od rozmiaru (przy tej samej liczbie pikseli mniejsza matryca ma mniejszy krążek rozproszenia) jak i od rozdzielczości (matryca 400D ma mniejszy krążek rozproszenia od 300D, bo ma większe upakowanie pikseli).
    Tak to rozumiem :-)
    Ostatnio edytowane przez Peri Noid ; 23-02-2007 o 09:20
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Może mało precyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o rozdzielczość w pikselach/mm, a nie liczbę pikseli w matrycy.
    Jeszcze raz powiem: krążek rozproszenia nie zależy od rozdzielczości matrycy, a od jej wielkości fizycznej. Wielkość tą można wyliczyć korzystając z przyjętej rozdzielczości kątowej oka tj. 1 minuty, albo z odpowiedniej proporcji przekątnej matrycy itp. Nie ma to nic wspólnego z rozdzielczością matrycy. Krążek rozproszenia będzie prawie, że taki sam w 300D, 350D, 400D, 20D, 30D.
    Jeśli chciałbyś precyzyjnie określić wielkość krążka, to drobne różnice będą wynikały z troszeczkę różnych wielkości fizycznych matryc, ale różnice są tak małe, że przyjmuje się że krążek rozproszenia w tych aparatach będzie taki sam.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 23-02-2007 o 15:25

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze raz powiem: krążek rozproszenia nie zależy od rozdzielczości matrycy, a od jego wielkości fizycznej. Wielkość tą można wyliczyć korzystając z przyjętej rozdzielczości kątowej oka tj. 1 minuty, albo z odpowiedniej proporcji przekątnej matrycy itp. Nie ma to nic wspólnego z rozdzielczością matrycy.
    OK. Wycofuję się z tego co napisałem wcześniej. po prostu inaczej to rozumiałem - najwyraźniej błędnie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Jeszcze raz powiem: krążek rozproszenia nie zależy od rozdzielczości matrycy, a od jej wielkości fizycznej. Wielkość tą można wyliczyć korzystając z przyjętej rozdzielczości kątowej oka tj. 1 minuty, albo z odpowiedniej proporcji przekątnej matrycy itp. Nie ma to nic wspólnego z rozdzielczością matrycy. Krążek rozproszenia będzie prawie, że taki sam w 300D, 350D, 400D, 20D, 30D.
    Jeśli chciałbyś precyzyjnie określić wielkość krążka, to drobne różnice będą wynikały z troszeczkę różnych wielkości fizycznych matryc, ale różnice są tak małe, że przyjmuje się że krążek rozproszenia w tych aparatach będzie taki sam.
    krazek rozproszenia zalezy tez od docelowej wielkosci druku. na znaczku to nawet 50/1.8 jest zyletka od stop po horyzont, ale na powiekszeniu 60x90cm to juz kapke trzeba domknac, zeby ostro bylo tam gdzie trzeba ;-)
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów