EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Logika nakazuje zakup 5D, ale nie jest to takie proste z powodów czysto finansowych.
Nie zamierzam wychodzić z systemu Canon. Dlatego mimo, że mam już kupca na moje 350D, ciągle go używam i kocham ponad wszystko. Chętnie wymienię ten aparat, na 30D albo ostatecznie na 400D (mam grip i aku, to mnie trzyma przy tym wyborze).
Pentaxa chcę dla właściwości jakie ma po podczepieniu do niego manualnych szkiełek.
Nikon D200 bardzo mnie pociąga. Zastanawiam się cały czas, czy nie przesiąść się na tę puszkę i tak już pozostać, zapominając o Canonie. Tylko wewnętrznie czuję jakiś wstręt do samego siebie, bo przecież to Nikon!![]()
I tak właśnie stoję dzisiaj przed wyborem:
Pentax K10D - jeśli kupię to i tak zostanę w systemie Canon
Nikon D200 - jeśli kupię już nie będę Canonierem
Canon 30D - ciągle nie jestem przekonany do tej puszki... chyba czekam do sierpnia.
I jeszcze jedno. Nie wiem dlaczego tak się uparłem na zakupy![]()
oddech, a czy jesteś aż na takim głodzie aby podejmować decyzję w tym momencie? Ja bym poczekał na 40D bo będzie do września na 120%
EDIT: zastanów się odnośnie D200 jakie szkła chciałbyś kupić aby go wykorzystać. Będziesz musiał zbudować od zera system, a dobre szkła Nikona są naprawdę bardzo drogie.
I właśnie dlatego na 90% kupię Pentaxa. Bardzo czekam na 40D. 30D totalnie do mnie nie przemawia.
A 5D z całym szacunem, marzę o tym sprzęcie, ale cena jest nie do przeskoczenia. Przynajmniej w tym roku.
A D200 traktuję jak zamiennik 5D (choć to nie jest FF). Póki co, nie kupuję niczego. Dopiero jadę na dogłębne oglądanie.
Tiaaa... Jakby od Canona były tańsze... Bez fetyszyzowania proszę. Dobre szkła w każdym systemie są drogie. Tak na dobrą sprawę to akurat w tym momencie wybór D200 jest tańszy, ze względu na dużą ilość szkieł DX (które są dobre i tańsze niż ich odpowiedniki na pełną klatkę i lepsze niż odpowiedniki u Canona). Canon nie rozwija jakoś wyjątkowo serii szkieł pod cropa.
Edit: swoją drogą ja mam nadzieję zmienić system na Pentaxa. Po ostatnich zapowiedziach w końcu brak dobrych AF szkieł u Pentaxa nie będzie przeszkodą.
Ostatnio edytowane przez ynse ; 25-02-2007 o 20:16
Nie wiem, czy zauważyłeś, że oddech ma już Canona i jakiś tam system pod niego. To nieco zmienia sytuację, nieprawdaż? A wchodzenie w D200 z pośrednimi szkłami nie będzie miało wielkiego sensu, szkła trzeba będzie kupić dobre. Nigdzie nie napisałem, że Canon jest tańszy (choć czasem jest).