Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Obiektywy 70-300 z dolnej półki

Krasin
    Guest

Domyślnie Obiektywy 70-300 z dolnej półki

Witam
    Szukam "dobrego" obiektywu 70-300 który by mnie kosztował max ok 1000 zł. szkiełko chce wykorzystać do pstrykania samolotów na lotnisku. Wybor nie jest za duży ale w tym przedziale są trzy szkła Canona (najdroższe z USM) do tego jeszcze Tamron i Sigma APO do której chyba jestem najbardziej przekonany.
    Może ktoś mógłby podzielić sie swoimi wrażeniami ewentualnie podrzucić pomysl na jakiś inny obiektyw.
    Pozdrawiam

Aparat - Canon 350D
    Ostatnio edytowane przez Krasin ; 14-02-2007 o 14:50

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Było tyle razy... Jak to szło? Canon 100-300USM, Sigma 70-300 APO DG, potem na tyle długo nic, że nie warto się przejmować tym, co jest dalej.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Za te pieniadze to chyba EF 100-300 USM używany na allegro. Sigma podobno też jest do przyjęcia, ale AF Canona bez porównania - szybkość, precyzja, no i szczegół - dźwięk, a raczej jego brak
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Krasin
    Guest

Domyślnie

tak tylko że nie moge nigdzie zmaleźć tego szkła 100-300 Canona, ale nie o to mi chodzi bo z tego co czytałem AF w Canonie nie jest taki szałowy, a na cichej pracy mi nie zależy i poza tym wszystkie aberracje i inne złe rzeczy lubią w nim wyjść już przed 200mm a przy sigmie jest jeszcze ok - oczywiście opierając się na testach

aha no i chodzi mi o nówke sztuke - jakoś nie jestem przekonany do używanego obiektywu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasin Zobacz posta

aha no i chodzi mi o nówke sztuke - jakoś nie jestem przekonany do używanego obiektywu
    no tak to tylko ERA ...
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Testami tak bardzo sie nie podpieraj. Zobacz testy wspanialego 17-40 L, czy tamiego 17-50 i porownaj to z tym o czym pisza ludzie tutaj czyli uzytkownicy!. Ja doceniam cicha prace obiektywu. W teatrze robilem 17-50 tamronem ktory warczy jak wiertarka, musialem na manual przejsc! Af w SIgmie bedzie gorszy niz w Canonie, poza tym poczytaj troche od czego zalezy prawidlowe dzialanie AF. VItez chyba dal kiedys topik. Jak zaczalem przestrzegac pewnych rzeczy to i Tamron 17-50 zaczal lepiej trafiac.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

To chyba różne testy cztamy. Oba obiektywy są podobne optycznie. Sigma ma większy zakres ogniskowych i na pewno lepszy stosunek jakość cena. Ale gdzie znalazłeś informację, że Sigma ma lepszy AF. Najmocniejszym punktem Canona jest własnie AF, a to bardzo ważne przy długich ogniskowych, gdzie jest mała GO. Przeryłem ten temat jak szukałem sobie dłuższego zoomu i wiesz na co sie zdecydowałem ? - Canon 70-210 1:3,5-4,5. Nie żałuję, a jestem wręcz urzeczony jego jakością, oczywiście w porównaniu z ceną. Ale jeśli warunkiem dla ciebie jest sztuka nówka, to jest problem, bo Canon doszedł do wniosku, że to szkło jest zabyt dobre w swojej klasie i przestał go produkować.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Krasin
    Guest

Domyślnie

nie napisałem że Sigma ma lepszy AF niż Canon tylko że ten w Canonie nie jest taki dobry jak powinien, ale mniejsza z tym bo zaczynam się przekonywać do Canona niby ma gorsze światło od Sigmy ale zdjecia mam zamiar robić w dzień a różnica w cenie to ok 300 zł

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Było tyle razy... Jak to szło? Canon 100-300USM, Sigma 70-300 APO DG, potem na tyle długo nic, że nie warto się przejmować tym, co jest dalej.
    Mniej więcej tak jak Peri Noid to ujął. Najlepszy Canon 100-300USM, Potem Sigma APO 70-300 ... a potem tu już nic.
    Ewentualnie może przejściówka na M42 i jakas fajna stałka - np Sonnar 300mm / f4 za ok 700 zł.

Domyślnie

Mialem kiedys podobny dylemat i postawilem na Canona 100-300 i jak narazie kreci wysmieniciem nie jest to L ale za ta cene naprawde wg mnie dobre szklo!!!
    | 40D | 300D | EF-S 17-55 2.8 | EF 50 1.4 | EF 100-300 4.5-5.6 USM | Sherpa 600r | apetyt na EF 70-200 L |
    ''Zdjecie nie papryczka chili nie zawsze musi byc ostre''

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów