Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Uaktualniony test 70-200/2.8 IS na Photozone

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem zasadnosci uzycia sformulowania NA GLOWE. Serio tak uwazasz? Eee to byl zart
    A jesli juz chcemy cos porownywac to musimy pamietac: 1) o tym, ze mamy matryce 10mpix i 8mpix co juz daje roznice w MTF (co widac na testach na optyczne.pl), 2) trzeba byc bardzo ostroznym, bo http://www.optyczne.pl/index.php?art=58 .

Wezmy liczby z tych dwoch testow:

135mm@ F2.8 @F4 @F5.6

Canon 1821 2009 2026

Nikon 1945 2210 2241

(N/C-1)*100% 7% 10% 10%

Stosunek mpix (N/C-1)*100%: Horizontal = 12% Vertical = 12%

Nie mowiac o wszystkich innych czynnikach (o jakich mowie w punckie 2) ), to ze zwyklej roznicy matryc wynika ze Nikkor na D200 musi byc lepszy od Canona na Canonie, chocby byly to identyczne obiektywy (o ile wyczerpywalyby zdolnosc rozdzielcza obydwu matryc).
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-02-2007 o 18:14
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wszystko to prawda ale po pierwsze nikon wypada znacznie równiej w różnych zakresach ogniskowych. I jednak lepiej przy pełnej dziurze. Po drugie jednak na 200 to L-ka ma spory zjazd. Po trzecie te aberracje nie napawają optymizmem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Poza tym testy PZ robione są na wyostrzonych JPGach więc zupełnie nie można porównywać wyników z D200 z tymi z 350D. W zależności od ustawień w jednym i tym samym aparacie można wygenerować MTFy różniące się od siebie o nawet 20-30% procent. Tzn. jak ustawie mało agresywne wyostrzanie to na D200 MTFy sięgną 2000, jak ustawie agresywne na tym samym obiektywie dojadę do 2300 może nawet więcej.

To jedno. Drugie to praca z JPGami samymi w sobie. Podam przykład z mojego podwórka. W naszych testach strzały do tablic zapisujemy zawsze w RAW+JPG. Widziałem takie sytuacje w których MTFy dla dwóch różnych RAWów wychodziły
    takie same, a jak mierzyłem odpowiadające im JPGi to różnice sięgały 300 LW/PH.
    JPG to obraz mocno miętolony więc takie rzeczy mnie nie dziwią...

Arek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O Zobacz posta
    Poza tym testy PZ robione są na wyostrzonych JPGach więc zupełnie nie można porównywać wyników z D200 z tymi z 350D. W zależności od ustawień w jednym i tym samym aparacie można wygenerować MTFy różniące się od siebie o nawet 20-30% procent. Tzn. jak ustawie mało agresywne wyostrzanie to na D200 MTFy sięgną 2000, jak ustawie agresywne na tym samym obiektywie dojadę do 2300 może nawet więcej.

To jedno. Drugie to praca z JPGami samymi w sobie. Podam przykład z mojego podwórka. W naszych testach strzały do tablic zapisujemy zawsze w RAW+JPG. Widziałem takie sytuacje w których MTFy dla dwóch różnych RAWów wychodziły
    takie same, a jak mierzyłem odpowiadające im JPGi to różnice sięgały 300 LW/PH.
    JPG to obraz mocno miętolony więc takie rzeczy mnie nie dziwią...

Arek
    No dobrze to, że ogólnie są mniejsze wartości to jasne. Tylko jak wyjaśnić te wahania rozdzielczości dla różnych ogniskowych. Zresztą różnice między pełną dziurą, a ob. przysłoniętym też są spore i większe niż w Nikkorze.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-02-2007 o 17:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Ja wiem czy takie drastyczne różnice są? Weźmy często używaną przysłonę f/4. Różnica pomiędzy najlepszym i najgorszym osiągiem pomiędzy poszczególnymi ogniskowymi i u Canona i u Nikona wynosi w okolicach 10%. Przy f/2.8 jest lekka przewaga Nikkora (6% do 9%). Ale to pewnie w granicach błędów pracy na JPGach.

Jeśli chodzi o różnice pełna dziura - max to u Canona jest w najgroszym przypadku 14%, a u Nikkora 15%... Czyli też różnica żadna.

Arek

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i wlasnie dlatego nie rozumiem po co zaraz mowic BIJE NA GLOWE. TO naprawde nie sa takie roznice zeby uzywac stwierdzenia BIC NA GLOWE. Troche powsciagliwosci, bo jak bedziemy tak bez rozwagi uzywac slow, to straca one znaczenie
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Okej, okej... juz sie przestraszylem ze Canon nie potrafi robic szkiel. Slyszalem ze Nikon stosuje bardziej "kreatywne" wyostrzanie jpg'ow ale nie wglebialem sie w temat. Czlowiek sie uczy cale zycie. Znaczy sie ze te testy nie sa zbyt obiektywne skoro wyniki testow szkiel o podobnych osiagach sa tak diametralne. Trza by bylo RAWY wolac w tym samym sofcie z takimi samymi ustawieniami, by dalo to bardziej miarodajne wyniki, chciaz tez nie do konca, bo Nikon nie wyplowa czystego RAW'a z puszki a juz "wstepnie" obrobiony.
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 13-02-2007 o 18:17
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Domyślnie

D200 akurat stosuje łagodne wyostrzanie. D200 dodatkowo nie kombinuje w RAWach. Duża część większych wartości MTF dla D200 wynika z różnicy wielkości matryc: 10 MPix vs 8 MPix.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

D200 akurat stosuje łagodne wyostrzanie. D200 dodatkowo nie kombinuje w RAWach. Duża część większych wartości MTF dla D200 wynika z różnicy wielkości matryc: 10 MPix vs 8 MPix.
    Dzięki za wyjaśnienia. A kiedy u was będą testy tych szkiełek?

Tak BTW to widać z tego wyraźnie, że w sumie są to bardziej testy układu: obiektyw - matryca niż samej optyki. Podejrzewam że gdyby zaprząc do tych testów 400D lub nie daj Panie 5D to wyniki mogłyby być skrajnie odmienne.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

(...)Podam przykład z mojego podwórka.(...)
    Arek
    Arku a moze najlepiej zrob wreszcie test 70-200 2.8 z IS i bez a do tego test porównawczy z analogicznymi czwórkami(jedną czwórke juz masz gotową).

ja jestem pewien iż jesli nie masz tych szkieł ktos z forumowiczów mogłby udostepnic.

to w pewnym sensie utnie dyskusje... choc może rozpeta nowe...
    ja szczerze mówiąc bym sie bardzo ucieszył z takiego testu. da to równiez wielu osobom odpowiedź na to czego potrzebują...

BTW D200 jest wymieniony tylko przy górnym wykresie a na dole przy fotkach jest napisane iż robione były D70
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 13-02-2007 o 21:49
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów