Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Porównanie 70-200 4,0L vs 70-200 2,8L - przykładowe zdjęcia!!!

Mieszany widok

jaro4444
    Guest

Domyślnie

Jestem jak na razie szczęśliwym (?) posiadaczem Tokiny AT-X ProII 28-70 f2.6-2.8 i powoli dorosłem do myśli o zoomie w zakresie 70-200 mm (80-210).

Co byście polecili:
    - Canon 70-200 f/4 L USM,
    - Canon 70-200 f/2.8 L USM,
    - Sigma 70-200 f/2.8 DG HSM MACRO
    Może coś innego w tym przedziale?

Wiem, że różnica cen znaczna ale czy warto dokładać tą kasę do 2.8? A jeśli tak to które?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
    Jestem jak na razie szczęśliwym (?) posiadaczem Tokiny AT-X ProII 28-70 f2.6-2.8 i powoli dorosłem do myśli o zoomie w zakresie 70-200 mm (80-210).

Co byście polecili:

Wiem, że różnica cen znaczna ale czy warto dokładać tą kasę do 2.8? A jeśli tak to które?
    Ale na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi czego najlepszym przykładem są wiecznie powstające takie wątki jak ten. Każdy ma swoje wady i zalety, każdy to jakiś tam kompromis. Trzeba niestety samemu podjąć decyzję. Polecam przewertować to forum dokładnie, bo było o wszystkich tych szkłach wiele razy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta

Co byście polecili:

najpierw kup 70-200 f/4L i zobacz czy naprawde dorosłes do tego zakupu bo to najmniejszy wydatek(chyba ze masz dosc kasy to kup sobie wersje f4 z IS ktora kosztuje jak 70-200 f2.8 ) a zarazem najłatwiejsze do sprzedania szkło gdy sie okaze ze jednak to tylko chwilowa fanaberia
    panuje równiez obiegowa opinia iż 70-200 f4 to najostrzejszy zoom podpinany do canona i co wazne najmniejszy oraz najlżejszy z tej trójki...
    a jesli bedzie Ci mało swiatła to proponuje róznice w cenie wydac na 85 f1.8
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    (...)
    panuje równiez obiegowa opinia iż 70-200 f4 to najostrzejszy zoom podpinany do canona i co wazne najmniejszy oraz najlżejszy z tej trójki...
    Ostatnio ta opinia zaczyna być podważana przez tych co uważają, że właśnie 70-200/4 IS jest najostrzejszy. Także wybór w istocie jest "oczywisty" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

jaro4444
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    najpierw kup 70-200 f/4L i zobacz czy naprawde dorosłes do tego zakupu bo to najmniejszy wydatek(chyba ze masz dosc kasy to kup sobie wersje f4 z IS ktora kosztuje jak 70-200 f2.8 ) a zarazem najłatwiejsze do sprzedania szkło gdy sie okaze ze jednak to tylko chwilowa fanaberia
    Hmm jest to jakieś rozwiązanie

Czy dorosłem do zakresu ogniskowych i zooma to wiem, bo od dawna mam "cudowne" plastikowe cacka o tym zakresie i sile światła dziurki od klucza

Sam mam wewnętrzne przekonanie do szkiełka 70-200 L f 2.8. Jednak to niestety furmanka kasy się robi. Analizując jednak typowe sytuacje, gdzie focę to jednak przyda się taka dziura. Tylko teraz kolejny dylemat - Sigma czy Canon? Działanie AF, ostrość, uszczelnienia i "lans" wskazują na Canona oczywiście, cena na Sigmę.

P.S. Czy ktoś orientuje się skąd najtaniej można ściągnąć tą L-kę bo u nas troszkę drogawa mimo wszystko.:-?

Uprawnienia umieszczania postów