Pokaż wyniki od 1 do 10 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Mogę napisać o różnicy 20D w stosunku do 5D. W 5D wizjer, "normalne" ogniskowe, głębie, plastyka zdjęć, przejścia tonalne itd. to sprawy znane i oczywiste. Wszystko na plus 5D oczywiście. Nie wiem czemu, ale szkła które na 20D były takie średnie (np. 50/1.4) lub tylko poprawne (Sigma 17-35) na 5D bardzo zyskują na jakości. Co do ISO wiadomo o co chodzi. Szumy w 5D są dużo mniejsze. Aby to zrozumieć trzeba trochę porobić na 5D i przesiąść się na 20D. Wtedy wydaje się, że 20D szumi jak jasna cholera a Nikon to już totalny koszmar. Dla mnie największą różnicą na minus w 5D jest brak szybkiej serii (tylko 3 kl/s) no i powracający z analoga problem winietowania. Ale coś za coś. Generalnie 5D to inna klasa. Dobrze naświetlone i udane zdjęcie można dać do netu wycięte do cropa i naprawdę mało kto się skapnie, że to jest crop. Jakość fot w takim powiększeniu potrafi być rewelacyjna, nie mam skali porównawczej, po prostu to body deklasuje inne aparaty i tyle.
    ... a moze inaczej, czego Ci najbardziej brakuje w 5D oprocz 8kl.s?
    z pozdrowieniami "69"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Jemu chyba nawet brakuje 5-ciu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uszczelnien, wbudowanego gripa, AF z 1DMkIIN (ilosc punktow i jakosc) i eyecontrol.

A czego mi brakuje w 1DMkIIN? Eyecontrol i matrycy z 5D .

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

No tak ... moglem sie tego spodziewac. Wbrew pozorom pytalem powaznie.
    Wiadomym jest, ze FF to zaleta sama w sobie i biorac to pod uwage przymykamy oczy na pewne niedociagniecia.

Nie wypluwajcie z siebie poboznych zyczen ale biorac pod uwage powyzsze uznajac wyzszosc FF nad np 30D wypunktujcie czego faktycznie brakuje z 30D (nie z wyzszych polek) w 5D.
    z pozdrowieniami "69"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak ... moglem sie tego spodziewac. Wbrew pozorom pytalem powaznie.
    A ja wbrew pozorom odpowiedzialem (nie "wypluwalem" ) powaznie. Czego mi brakuje w 5D i w 1DMkIIN. Dziwne ze odebrales moj post jako niepowazny i tak negatywnie zareagowales .
    Moze kontekst nie taki jaki sobie wyobrazales - bo moim kontekstem bylo porownanie tych dwoch puszek, w tym segmencie, a nie doszukiwanie sie wyzszosci nad 30D.
    Aha... czyli wykroczylem poza watek... ale nie wykroczylem poza pytanie .

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mnie właśnie brakuje najbardziej tych kl/s ( oj 8 kl/s bardzo by mi się przydało!), ale to wynika ze specyfiki fotografii którą uprawiam. Cropa mi nie brakuje bo jak go potrzebuję to podpinam do szkła 20D Zresztą już kiedyś na tym forum to wyliczałem, że po uwzględnieniu liczby pikseli to 5D ma w stosunku do 20/30D "cropa" ok. 1.25. Mam też w końcu szeroki kąt i nawet rybie oko jest rybim okiem co bardzo mnie cieszy. Brakuje mi też dłuższej serii w RAW-ie, ale to już 1D ma to co mi najbardziej jest potrzebne.
    Co do Sigmy 17-35 (mam jej nowszą wersję) to na 20D dużo lepiej odbierałem 17-40L (chodzi mi głównie o celność AF). Na optycznych jak testowali tę "moją" Sigmę wypadła ona lepiej niż L-ka. W międzyczasie dorobiłem się 5D i muszę przyznać, że szkło sporo zyskało w moich oczach jeżeli chodzi o cyfrę. Nie pisałem tego wcześniej, ale w/w Sigma na kliszaku spisywała się od początku znakomicie i chyba po prostu z 20D się nie lubiła. A wiadomo jak to jest z obiektywami na pełnej klatce. Z winietą akurat nie mam problemu (tutaj o wiele gorszy jest 24-105L), ale jakość brzegów na 17mm bez domknięcia daje widoczne zniekształcenia i gorszą jakość. Najbardziej to widać na ludziach i w ciemnicy (śluby itd.), w architekturze jest ok.
    FOTOINKWIZYTOR

Uprawnienia umieszczania postów