"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No tak ... moglem sie tego spodziewac. Wbrew pozorom pytalem powaznie.
Wiadomym jest, ze FF to zaleta sama w sobie i biorac to pod uwage przymykamy oczy na pewne niedociagniecia.
Nie wypluwajcie z siebie poboznych zyczen ale biorac pod uwage powyzsze uznajac wyzszosc FF nad np 30D wypunktujcie czego faktycznie brakuje z 30D (nie z wyzszych polek) w 5D.
z pozdrowieniami "69"
A ja wbrew pozorom odpowiedzialem (nie "wypluwalem" ) powaznie. Czego mi brakuje w 5D i w 1DMkIIN. Dziwne ze odebrales moj post jako niepowazny i tak negatywnie zareagowales.
Moze kontekst nie taki jaki sobie wyobrazales - bo moim kontekstem bylo porownanie tych dwoch puszek, w tym segmencie, a nie doszukiwanie sie wyzszosci nad 30D.
Aha... czyli wykroczylem poza watek... ale nie wykroczylem poza pytanie.
Mnie właśnie brakuje najbardziej tych kl/s ( oj 8 kl/s bardzo by mi się przydało!), ale to wynika ze specyfiki fotografii którą uprawiam. Cropa mi nie brakuje bo jak go potrzebuję to podpinam do szkła 20DZresztą już kiedyś na tym forum to wyliczałem, że po uwzględnieniu liczby pikseli to 5D ma w stosunku do 20/30D "cropa" ok. 1.25. Mam też w końcu szeroki kąt i nawet rybie oko jest rybim okiem co bardzo mnie cieszy. Brakuje mi też dłuższej serii w RAW-ie, ale to już 1D ma to co mi najbardziej jest potrzebne.
Co do Sigmy 17-35 (mam jej nowszą wersję) to na 20D dużo lepiej odbierałem 17-40L (chodzi mi głównie o celność AF). Na optycznych jak testowali tę "moją" Sigmę wypadła ona lepiej niż L-ka. W międzyczasie dorobiłem się 5D i muszę przyznać, że szkło sporo zyskało w moich oczach jeżeli chodzi o cyfrę. Nie pisałem tego wcześniej, ale w/w Sigma na kliszaku spisywała się od początku znakomicie i chyba po prostu z 20D się nie lubiła. A wiadomo jak to jest z obiektywami na pełnej klatce. Z winietą akurat nie mam problemu (tutaj o wiele gorszy jest 24-105L), ale jakość brzegów na 17mm bez domknięcia daje widoczne zniekształcenia i gorszą jakość. Najbardziej to widać na ludziach i w ciemnicy (śluby itd.), w architekturze jest ok.
FOTOINKWIZYTOR