Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Zabrudzenia na matówce

xxx35
    Guest

Domyślnie

Niestety już teraz to wiem ze nie dotykac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale jeśli to jest tylko mały paproszek to moim zdaniem nie ma się co przejmować. Ja się już dorobiłem dwóch rysek na skraju matówki i przyznam, że jak na początku mnie okropnie denerwowały to teraz ich praktycznie nie widzę.

xxx35
    Guest

Domyślnie

Trochę mnie denerwuje ten proszek gdyż jest on pod centralnym okienkiem. Nie wiem jak z tym rozmazaniem bo lekko są te punkty rozmazane ale na jakośc zdjęc to nie wpływa. Gwarancje mam do maja wiec możliwe ze się zdecyduje posłac go na Żytnią niech na to popatrzą.

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biala

Domyślnie

Ale, po co, ja kupiłem aparat w grudniu, wyszłem z dziećmi na spacer, dwie zmiany obiektywu i nie wiadomo skąd cztery paproszki.
    Z doświadczenia wiem, że to nieuniknione. Moje paproszki to chyba od gąbki, pod którą dobija lustro, i tak będzie ich więcej, więc się nie przejmuj.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxx35 Zobacz posta
    Problem w tym ze nie mieszkam w Warszawie wiec musiałbym go wysłac DHLem a jaką mam pewnośc ze wszystko przebiegnie dobrze i czy to jest bezpieczne nie chce zostac bez aparatu bo gdzieś zniknie.
    DHL jest ubezpieczony. Jak aparat jest na gwarancji wysyłaj na koszt odbiorcy i się nie martw.

Cytat Zamieszczone przez kris6000 Zobacz posta
    Ale, po co, ja kupiłem aparat w grudniu, wyszłem z dziećmi na spacer, dwie zmiany obiektywu i nie wiadomo skąd cztery paproszki.
    Z doświadczenia wiem, że to nieuniknione. Moje paproszki to chyba od gąbki, pod którą dobija lustro, i tak będzie ich więcej, więc się nie przejmuj.

Pozdrawiam
    Kurczę, a ja bardzo często zmieniam obiektywy i matówka czysta jak nowa. Trzeba aparat trzymać skierowany ku dołowi a ewentualne pyłki od razu usuwać gruszką zanim się na dobre przykleją.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 07-02-2007 o 00:13
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Kurczę, a ja bardzo często zmieniam obiektywy i matówka czysta jak nowa. Trzeba aparat trzymać skierowany ku dołowi a ewentualne pyłki od razu usuwać gruszką zanim się na dobre przykleją.
    Taaa.. chyba że jesteś na polnej piaszczystej drodze i akurat zawieje wiatr .. Zawsze coś "złapiesz" i potem trzeba czyścić, ale grucha jest dobra na wszystko.. do kurzu można się przyzwyczaic..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biala

Domyślnie

Matsil : napisałem, że był to spacer z prawie dziewiczym aparatem, więc mogły odczepić się jakieś paproszki od gąbki.
    Dmuchałem:wink: gruchą i tak nic nie pomogło, nawiasem jest to moja czwarta lustrzanka, więc coś wiem o zabrudzeniach matówki przy częstych zmianach obiektywów-choć tych zabrudzeń raczej nie kojarzę z panującą pogodą i zmianą obiektywów trzymając aparat mocowaniem bagnetu do dołu.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Taaa.. chyba że jesteś na polnej piaszczystej drodze i akurat zawieje wiatr .. Zawsze coś "złapiesz" i potem trzeba czyścić, ale grucha jest dobra na wszystko.. do kurzu można się przyzwyczaic..

Pozdr
    Artur
    Zgadza się, często robię zdjęcia na rajdach w warunkach jakie opisałeś, zmieniam obiektywy kilkakrotnie podczas takiej sesji i nic - no może jakiś jeden pyłek, który nie ma znaczenia.
    Swoją drogą jak kiedyś ręcznie uchrzaniłem matówkę, to denerwowało mnie to przez kilka dni. Później już tego nie widzisz.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

xxx35
    Guest

Domyślnie

Jednakże chyba go wyśle gdyż mam go jeszcze na gwarancji więc mogą to zrobic za darmo.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxx35 Zobacz posta
    Trochę mnie denerwuje ten proszek gdyż jest on pod centralnym okienkiem. Nie wiem jak z tym rozmazaniem bo lekko są te punkty rozmazane ale na jakośc zdjęc to nie wpływa. Gwarancje mam do maja wiec możliwe ze się zdecyduje posłac go na Żytnią niech na to popatrzą.
    nic dziwnego, że nie wpływa na jakość zdjęć... z tego co zrozumiałem, paproszek jest na matówce, a więc na lustrze, które nie ma żadnego wpływu na końcowy efekt, bo jest podnoszone przy wyzwoleniu migawki...
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów