Niestety już teraz to wiem ze nie dotykac
Niestety już teraz to wiem ze nie dotykac
Ale jeśli to jest tylko mały paproszek to moim zdaniem nie ma się co przejmować. Ja się już dorobiłem dwóch rysek na skraju matówki i przyznam, że jak na początku mnie okropnie denerwowały to teraz ich praktycznie nie widzę.
Trochę mnie denerwuje ten proszek gdyż jest on pod centralnym okienkiem. Nie wiem jak z tym rozmazaniem bo lekko są te punkty rozmazane ale na jakośc zdjęc to nie wpływa. Gwarancje mam do maja wiec możliwe ze się zdecyduje posłac go na Żytnią niech na to popatrzą.
Ale, po co, ja kupiłem aparat w grudniu, wyszłem z dziećmi na spacer, dwie zmiany obiektywu i nie wiadomo skąd cztery paproszki.
Z doświadczenia wiem, że to nieuniknione. Moje paproszki to chyba od gąbki, pod którą dobija lustro, i tak będzie ich więcej, więc się nie przejmuj.
Pozdrawiam
DHL jest ubezpieczony. Jak aparat jest na gwarancji wysyłaj na koszt odbiorcy i się nie martw.
Kurczę, a ja bardzo często zmieniam obiektywy i matówka czysta jak nowa. Trzeba aparat trzymać skierowany ku dołowi a ewentualne pyłki od razu usuwać gruszką zanim się na dobre przykleją.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 07-02-2007 o 00:13
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Matsil : napisałem, że był to spacer z prawie dziewiczym aparatem, więc mogły odczepić się jakieś paproszki od gąbki.
Dmuchałem:wink: gruchą i tak nic nie pomogło, nawiasem jest to moja czwarta lustrzanka, więc coś wiem o zabrudzeniach matówki przy częstych zmianach obiektywów-choć tych zabrudzeń raczej nie kojarzę z panującą pogodą i zmianą obiektywów trzymając aparat mocowaniem bagnetu do dołu.
Pozdrawiam
Zgadza się, często robię zdjęcia na rajdach w warunkach jakie opisałeś, zmieniam obiektywy kilkakrotnie podczas takiej sesji i nic - no może jakiś jeden pyłek, który nie ma znaczenia.
Swoją drogą jak kiedyś ręcznie uchrzaniłem matówkę, to denerwowało mnie to przez kilka dni. Później już tego nie widzisz.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Jednakże chyba go wyśle gdyż mam go jeszcze na gwarancji więc mogą to zrobic za darmo.
moja galeria: http://www.lubke.pl
Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
Raynox DCR-250 (makro)