Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Jaki film?

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jeżeli kolor to Fuji reala , bądź tańszą opcję czyli fuji superia 400 ( dla mnie rezultaty z tego negatywu były zadowalającę)

Jeżeli cz-b to tylko ilfordy. Ale nie wersje 'pan' , najlepiej delty , bądź hp. Delte 400 śmiało można forsować do 1600 bez straty jakości. Daje naprawdę pięknie naświetlone negatywy z bardzo ładnym, delikatnym ziarenkiem (po forsowaniu). Dzięki delcie czarne jest czarne, a biale jest biale, miedzy tym również ładna skala szarości.

Jeżeli jednak będziesz forsował do 1600 to licz się z tym, że wywołanie zajmnie Ci okolo 50 min :P Przynajmniej mi tyle zajmowało. A i najlepszy papier do tego kompletu to Ilford Multigrade IV RC deluxe (błyszczący).

Przerabiałem agfy, kodaki, fomapany i mogę szczerze przyznać ,że najlepsze rezultaty daje ilford. Nie jest tani, ale efekty są świetne.
    pucha i grucha

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Jeżeli kolor to Fuji reala...
    Reala to znakomity materiał, ale z racji niskiej czułości do streeta nadaje się średnio. Można oczywiście forsować, ale to kosztuje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Reala to znakomity materiał, ale z racji niskiej czułości do streeta nadaje się średnio. Można oczywiście forsować, ale to kosztuje.

Masz rację. Do landszaftów jest jak znalazł, natomiast do street photo podałem drugą opcję czyli superia 400. Moim zdaniem równie dobry negatyw za relatywnie rozsądne pieniądze :wink:
    pucha i grucha

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Masz rację. Do landszaftów jest jak znalazł....
    Jak dla mnie to jest lepszy od wszystkich, znanych mi matryc
    ...natomiast do street photo podałem drugą opcję czyli superia 400. Moim zdaniem równie dobry negatyw za relatywnie rozsądne pieniądze :wink:
    No mnie akurat inne superie (reala też ma to w nazwie) nie pasują, ale jestem w mojej opinii nieco odosobniony
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    tego profoto bym nie polecal, to praktycznie nie daje ani czerni ani bieli masz za to przesliczna skale szarosci
    nie wiem jak ja to zrobiłem, ale przy pochmurnej pogodzie wyszło mi bardzo kontrastowo, praktycznie bez szarości

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    nie wiem jak ja to zrobiłem, ale przy pochmurnej pogodzie wyszło mi bardzo kontrastowo, praktycznie bez szarości

pochmurno = rozproszone swiatlo = brak kontrastow

tez nie mam pojecia jak to zrobiles

a tak na powaznie, moze lab Ci tak odbil (dzis malo ktory lab odbija prosto z negatywu, zazwyczaj nie mowia tego klientom bo domagali by sie plyt ze skanami, ale skanuja negatywy i naswietlaja poprzez cyfrowa naswietlarke, moze to dobra wola laboranta), ja uzylem negatywu tego typu tylko raz i na tym sie skonczyla moja z nimi przygoda od tej pory jestem wierny tylko ilfordowi
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wiem, robie skany i często nie są takie jak odbitki naświetlane z klaszy w q-labie... takie czasy ale mam juz koreks i powiem stanowcze i zdecydowane nie obróbce labowej

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów