haha temat watku traktuje o 30D, 20D, 400D vs Sony.. a jakos od razu zaweziles go do 400D vs Sony. Jakbys dodal jeszcze te 30D to bym ci go polecil bo dodatkowo jeszcze jak sie strescisz to ci Canon 600 zl od korpusu odda. 20D w tej chwili nowy kosztuje wiecej niz 30D (okolo 4600 te co zostaly) wiec dla mnie odpadl. Nie chce kolejnego uzywanego aparatu i nie chce kolejnych uzywanych obiektywow. Mialem swoja lekcje , nauczylem sie wyciagac wnioski. Oszczednosc TAK ale z glowa! Ja 400D bym nie kupil bo mialem 350D wiec taka zamiana bylaby bez sensu, no ale widze ze Ty zaczynasz od poczatku. 20D czy 30D da ci o wiele lesze mozliwosci, funkcje ktore szybko moga Ci sie bardzo przydac. W zaleznosci od tego do czego wykorzystujesz aparat taki model kup.Bez sensu pakowac kase w swietne szkla i drogie korpusy jesli aparat spedzi wiecej czasu w torbie czy na polce. Ja bym jednak radzil Ci podarowac sobie plastikowe aparaty, wywalil troche wiecej kasy i mial satysfakcje niz plucie w brode. No ale decyzja twoja.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
No już raz 2 lata temu też wywaliłem trochę kasy na "porządny" w moim mniemaniu aparat : Canon A95 z metalową obudową, i gdyby nie to, to chyba miałbym do dzisiaj plastikową układankę z 200 części :P.
No dobra, już wiem co do Canon VS Sony. Teraz poproszę o 20/30D VS 400D, bo różnic znowu mało, a amplituda cen duża.
Z tego co naczytałem: 20/30D ma lepsze : speed w seriach, materiał obudowy, większy, cięższy. Czy coś pominąłem?
DoMiNiQuE, Canon 400d to nie jest prosty następca 350d! W zasadzie dziedziczy tylko pudełko, a zmian jest dużo. Przypominam ci też przysłowie:
"komu co, a kurce proso!"
A co do ślepienia w dziurkę - polecam Nikon DK-21M - okular powiększający
- pasuje do Canonów 350d/400d. Mam taki i widzę różnicę w ręcznym ustawianiu ostrości. Na fotozakupy.pl kosztuje 89zł.
Nieśmiało dodam: są jeszcze inne firmy z udanymi dslrami np.: D80, K10D.
...coś tam + ATS 80 HD
Naźwiska poproszę!![]()
...coś tam + ATS 80 HD