robkom przeciez mozesz wykonac zdjecie dekielka i sprawdzisz czy to matryca
robkom przeciez mozesz wykonac zdjecie dekielka i sprawdzisz czy to matryca
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
i to tez jest dziwne.. tak u mnie wyglada "czern dekielka
" na iso 1600 i czasie 30s.. wczesniej (przed testem dekielka) robilem troche zdjec (wiec matryca nie byla tak do konca "zimna") a ten test - coz, tyle juz jestem na tym forum a, wstyd sie przyznac - jeszcze nigdy nie fotografowalem dekielkow i ciekaw bylem wyniku
![]()
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-01-2007 o 19:10
faktycznie u Ciebie Kubak82 plam nie ma ale w prawym narożniku masz hot piksele. A wsprawie moich zdjęć myślę że to może też być przyczyna źle zakrytego wizjera, moglo jakieś światło od tyłu się dostać.. ale z drugiej strony plama jest tylko po środku prawej strony... sam nie wiem.
tym sie aqratnie nie przejmuje - rzadko uzywam iso 1600 na 30s.. ok, w zasadzie to byl moj pierwszy raz.. w normalnych ujeciach (nawet nocnych) jeszcze NIGDY nie zauwazylem jakiegos hot piksla wiec nie ma co sobie glowy zawracac
![]()
moja rada - jesli plama jest tylko przy testach - olej to.. jesli natomiast wychodzi przy zwyklych nocnych fotkach (nizsze iso i krotsze czasy) to wyslalbym aparat na Żytnia.. nie zebym byl jakims onanista ale szkoda by bylo zepsuc dobre ujecie taka "plamą " gdyby akurat wyzsze iso i długi czas byly potrzebne![]()
Kolor plamy (okołofiolet) wskazuje na nagrzewanie się elektroniki koło matrycy i ciepło idzie na matrycę w tym jednym miejscu (jak sam wspomniałeś zawsze w tym samym). To na pewno nie wizjer.
....czyli mozna to uznać za wadę aparatu, czy jeśli aparat jest na gwarancji to muszą go naprawic?
Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci