Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Eos 10

harry porter
    Guest

Domyślnie

No to stałem się szczęśliwym posiadaczem szkiełka 70-210/3.5-4.5 USM. Rzeczywiście, kultura jego pracy, szybkość i precyzja ostrzenia mocno mnie zszokowały!
    Natomiast mam pytanie: czy był kiedykolwiek produkowany jakiś battery pack do EOSa 10? Strasznie szybko mi zżera baterię... Pzdrrr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Obawiam się że jesteś skazany tylko na te litowe. 10-tka to była bardzo zacna puszka .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harry porter Zobacz posta
    No to stałem się szczęśliwym posiadaczem szkiełka 70-210/3.5-4.5 USM. Rzeczywiście, kultura jego pracy, szybkość i precyzja ostrzenia mocno mnie zszokowały!
    Natomiast mam pytanie: czy był kiedykolwiek produkowany jakiś battery pack do EOSa 10? Strasznie szybko mi zżera baterię... Pzdrrr.
    Niestety był tylko grip zewnętrzny. I jak już napisałem wcześniej, o ile body naprawdę fajne, tak ten grip, to porażka.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Gripu z prawdziwego zdarzenia do EOSa 10 nie było. Co do wspomnianego obiektywu 70-210 to gratuluje zakupu Mam taki sam od 6 lat i nigdy mi jeszcze nie zrobił przykrej niespodzianki.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 10 to świetne body

Witam,

Miałem ten korpus dwa razy. Najpierw w wersji amerykańskiej (s), potem zbłądziłem i wymieniłem go na EOSa 33, a potem znowu kupiłem 10, tym razem w wersji europejskiej, tak ten model polubiłem. Żeby była jasność, znam długą listę wad tego modelu, ale jak się kocha to wady nie mają znaczenia

Skoro go masz, proponuję zainteresować się starszymi sigmami, które nie działają z nowszymi korpusami. W ten sposób można za małe pieniądze kupić świetne optycznie szkła, że wymienię choćby 24/2,8, 90/2,8, 400/5,6 APO, a także jasne zoomy 28-70/2,8 oraz 70-210/2,8 (oba pre-EX). I mówię to nie dlatego, że właśnie wyprzedaję taką kolekcję, po prostu tak uważam i dlatego wybrałem taką taktykę.

W kwestii gripa gr-60 to szkoda, że nie ma opcji battery - packa i pionowego uchwytu, ale moim zdaniem poprawia uchwyt bardzo dobrze (zresztą zgodzę się z przedpiszcami, że i bez niego jest całkiem dobrze). Widziałem kiedyś w necie domowej roboty BP ze starej baterii, z kabelkiem do zasobnika z bateriał w kieszeni... Jakoś mnie nie przekonał.

Pozdrawiam,
    Poohutch
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Dopiero zaczyna Awatar drumandbass

Domyślnie

heh ja ostatnio dorwalem eosa10s za grosze
    nie moge sie doczekac kiedy nim sie pobawie mimo ze jestem "plastikowym dzieckiem internetu" i cyfry sa dla mnie bardziej userfriendly
    bylo troche gratow
    i ciagle malo

Początki nałogu Awatar moregun

Talking

to skoro sigma 400 f5.6 działa z eos 10 to napewno moja sigma 300 f4 też działa.
    napewno działa z eos5.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moregun Zobacz posta
    to skoro sigma 400 f5.6 działa z eos 10 to napewno moja sigma 300 f4 też działa.
    napewno działa z eos5.
    Z tego co wiem, to problemy z niekompatybilnością Sigmy z analogowymi korpusami Canona występowały w EOS-ach 30, 3 i nowszych. Nie słyszałem o problemach z wcześniejszymi modelami.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Z tego co wiem, to problemy z niekompatybilnością Sigmy z analogowymi korpusami Canona występowały w EOS-ach 30, 3 i nowszych. Nie słyszałem o problemach z wcześniejszymi modelami.
    Dokładnie tak, problemy z kompatybilnością dotyczą wyłącznie cyfranek oraz 3, 30/33, 30v/33v, 300v, 300x, 3000v i prawdopodobnie 1v.

EDIT:
    Jak by ktoś kiedyś miał się sugerować tym postem, to po uwagach Poohutcha i Kolekcjonera dodaję do listy: 50/50e oraz 300

A wnioski...
    ...patrz dwa posty niżej
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 28-03-2007 o 14:50
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tą kompatybilnością nie jest tak prosto jak mówisz. Z moim EOSem 10 kupiłem tokinę (tak, tokinę) 28-70 2,8-4,5 (z czerwonym paskiem ) , która nie była już kompatybilna eosem 300 (bez V czy X). Moja sigma 90/2,8 macro nie była kompatybilna z EOSem 50 itd. Za to moja sigma 300/4 APO macro hsm jest kompatybilna z eosem 400d w pełnym zakresie przysłon. Dodam jeszcze, że zarówno moje 24/2,8 jak i 90/2,8 były kompatybilne z EOSem D60. I to jest dla mnie największe zaskoczenie, że obiektyw, który nie działa z eosem 50E działa z eosem d60. Dodam jeszcze, że sprzedawca ze stodoły zarzakał się, że sigma 400/5,6 APO dzała z eosem 1D MkIIn.
    Ostatnio edytowane przez Poohutch ; 28-03-2007 o 15:34 Powód: pomyłka drukarska :)
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów