Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Cokin P : oryginał czy podróba?

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

zanussi - mam kupli u ktorych liniowiec nie zakłoca pracy AF, wiec nie wiem jak to jest...

Pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

chodzi mi czy przypadkiem liniowiec nie zakłóca pomiaru ekspozycji.... bo af to na szczescie moge wylączyc i tyle....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    chodzi mi czy przypadkiem liniowiec nie zakłóca pomiaru ekspozycji.... bo af to na szczescie moge wylączyc i tyle....
    Nie maja zadnych problemow.

Pzdr.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam pytanie, czy ktoś z Was korzystał może z filtrów pochodzących od tego sprzedawcy z Allegro? Chciałem się u niego zaopatrzyć, co do adaptera, uchwytu itd nie mam obaw (w razie czego można podpiłować, podkleić itp) ale zupełnie nic nie wiem o filtrach, które oferuje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    co do adaptera, uchwytu itd nie mam obaw
    a powinieneś , w wielu wątkach - tym również - przewija się temat kiepskiej jakości niektórych części . Caveat emptor .

ale zupełnie nic nie wiem o filtrach, które oferuje.
    niewiele tracisz , jeżeli ND to raczej Hitech , kolorowe praktycznie nie ma znaczenia , choć zastanawiam się nad sensem ich używania . Mam połówkową tabakę właśnie stąd ( prawdopodobnie chińską ) i raczej rzadko z niej korzystam z uwagi na dużą degradację obrazu . Zapytaj Akustyka , on sporo używa systemu Cokina .
    pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź. Najbardziej zależy mi na szarych połówkach, z przeznaczeniem pod Tokine 12-24, bo nakrecane Ø 77 w wersji slim kosztuje majątek. Zadałem to pytanie bo nie wiem czy po prostu nie kupić w sklepie u Cichego zwykłej połówki Marumi za półtorej stówki, pogodzić się z tym że na 12mm będzie trochę winietować i dać sobie spokój z systemem Cokin.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź. Najbardziej zależy mi na szarych połówkach, z przeznaczeniem pod Tokine 12-24, bo nakrecane Ø 77 w wersji slim kosztuje majątek. Zadałem to pytanie bo nie wiem czy po prostu nie kupić w sklepie u Cichego zwykłej połówki Marumi za półtorej stówki, pogodzić się z tym że na 12mm będzie trochę winietować i dać sobie spokój z systemem Cokin.
    Przecież nakręcana połówka jest bezużyteczna... A Cokina zawsze możesz założyć do innych szkieł dokupując adapter na inny gwint który kosztuje grosze...
    Jeżeli chodzi o filtry - Hitech do dobry wybór, ja osobiście używam też oryginalnych Cokinów i nie są złe.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Przecież nakręcana połówka jest bezużyteczna....
    Czemu tak uważasz? Jak dotąd używałem właśnie takich i mimo pewnych ograniczeń, były całkiem przydatne.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Czemu tak uważasz? Jak dotąd używałem właśnie takich i mimo pewnych ograniczeń, były całkiem przydatne.
    Bo przejście między jedną i drugą częścią masz dokładnie po środku - często robisz zdjęcia z horyzontem po środku ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bo przejście między jedną i drugą częścią masz dokładnie po środku - często robisz zdjęcia z horyzontem po środku ?
    Klasyczna "twarda" połówka tak, gradacyjna już nie, bo od połowy zaczyna się gradient, faktyczne przyciemnienie to tak od 2/3 wysokości.
    Ale wracając do tematu to nie ukrywam że chciałem poszukać tańszych filtrów od Hitecha, ale z tego co piszecie to te chińskie wynalazki całkowicie demolują jakość optyczną zdjęcia.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów