zanussi - mam kupli u ktorych liniowiec nie zakłoca pracy AF, wiec nie wiem jak to jest...
Pzdr.
zanussi - mam kupli u ktorych liniowiec nie zakłoca pracy AF, wiec nie wiem jak to jest...
Pzdr.
chodzi mi czy przypadkiem liniowiec nie zakłóca pomiaru ekspozycji.... bo af to na szczescie moge wylączyc i tyle....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Mam pytanie, czy ktoś z Was korzystał może z filtrów pochodzących od tego sprzedawcy z Allegro? Chciałem się u niego zaopatrzyć, co do adaptera, uchwytu itd nie mam obaw (w razie czego można podpiłować, podkleić itp) ale zupełnie nic nie wiem o filtrach, które oferuje.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
a powinieneś , w wielu wątkach - tym również - przewija się temat kiepskiej jakości niektórych części . Caveat emptor .
niewiele tracisz , jeżeli ND to raczej Hitech , kolorowe praktycznie nie ma znaczenia , choć zastanawiam się nad sensem ich używania . Mam połówkową tabakę właśnie stąd ( prawdopodobnie chińską ) i raczej rzadko z niej korzystam z uwagi na dużą degradację obrazu . Zapytaj Akustyka , on sporo używa systemu Cokina .
pozdrawiam
Dzięki za podpowiedź. Najbardziej zależy mi na szarych połówkach, z przeznaczeniem pod Tokine 12-24, bo nakrecane Ø 77 w wersji slim kosztuje majątek. Zadałem to pytanie bo nie wiem czy po prostu nie kupić w sklepie u Cichego zwykłej połówki Marumi za półtorej stówki, pogodzić się z tym że na 12mm będzie trochę winietować i dać sobie spokój z systemem Cokin.
Klasyczna "twarda" połówka tak, gradacyjna już nie, bo od połowy zaczyna się gradient, faktyczne przyciemnienie to tak od 2/3 wysokości.
Ale wracając do tematu to nie ukrywam że chciałem poszukać tańszych filtrów od Hitecha, ale z tego co piszecie to te chińskie wynalazki całkowicie demolują jakość optyczną zdjęcia.