o kurcze ja na 350 miałem ponad 73 tyś zdjęć , padła w końcu migawka wymienili na gwarancji ale coś takiego pierwszy raz widze. Wyglada jakby porysowany filtr przed matrycą ale to takie moje subiektywne zdanie . Czyściłes matryce może ?
o kurcze ja na 350 miałem ponad 73 tyś zdjęć , padła w końcu migawka wymienili na gwarancji ale coś takiego pierwszy raz widze. Wyglada jakby porysowany filtr przed matrycą ale to takie moje subiektywne zdanie . Czyściłes matryce może ?
Oczywiście, że czyszczę matryce co jakiś czas, ale Twoja teza o porysowaniu filtra AA wydaje mi się chybiona. Jakby był filtr porysowany to by wyłaziło na każdym zdjęciu a w szczególności na zdjęciach typowych dla testowania brudnej matrycy. Powtarzam jeszcze raz taka sytuacja miała sporadycznie miejsce wyłącznie po spełnieniu następujących warunków:
1)KOREKTA EKSPOZYCJI na + podczas wywoływania RAW
2) wysokie czułości ISO 800-1600
3) szkło USM
4) AF w trybie Servo
Poza tym zaprezentowanie zdjęcie to CROP 1:1 a nie przeskalowana klatka
wymienili mi podobno na nową matryce, ale wada nie zniknela
ZoomBrowser, RawShooter - tych programów urzywałem do RAWów, ale jak robiłem w jpg tez ta wada była widoczna, były używane 4 rózne karty pamięci
do tego bede bążył
to ja
a IP mialem wczoraj zablokowane na Canon Boardzie, ale dzis juz wszystko dziala
Ostatnio edytowane przez jacekT ; 09-01-2007 o 10:27
czy dobrze rozumiem, że problem jest tylko w przypadku robienia serii??
czy wtedy jest to już widoczne na pierwszym zdjęciu serii???
może to głupi pomysł...
ale czy możliwe, że matryca rejestruje jakieś odblaski poruszającego się tam i z powrotem lustra ???![]()
Ślubna
No i niestety N.
A to ciekawa teoria. Zawsze myślałem, że wstępne podniesienie lustra do czego innego służy :-D
A wracając do tematu stawiam, że jest to jakieś zakłócenie elektromagnetyczne albo po zasilaniu wpływające na sygnał analogowy albo na sam przetwornik A/D. To by pasowało – przy zdjęciach seryjnych i AF-Servo najwięcej się dzieje w aparacie i największe jest też zapotrzebowanie na prąd. Ale trzeba by porobić więcej prób żeby zobaczyć, od czego to zależy (świeże / wyładowane baterie, itp.).