Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 123

Wątek: Stałka 35/1.4 czy zoom 24-105

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Pisane to było tak "pół żartem, pół serio" i nie zakładam "złej woli" ludzi z BHPhotoVideo. Wiele rzeczy kupowałem już u nich i zawsze byłem bardzo zadowolony. Z drugiej jednak strony czytam np. forum na dpreview i widzę jak "normalne" i popularne jest oddawanie obiektywów do sklepów. Często ludzie sami się przyznają, że mając dylemat co kupić kupują po 3 obiektywy, a później dwa z nich odsyłają. Inni piszą, że kupując obiektyw wymieniają je po kilka razy, aż trafią na "dobry" egzemplarz... I to przecież nie oznacza, ze te odesłane obiektywy są popsute... Nie znam zasad "systemu gwarancji i rękojmi w stanach", ale wątpie, aby te zwrócone obiektywy byłyby odsyłane do producenta... (tym bardziej, ze mój obiektyw był kupiony jako "imported" i nie podlega oficjalnej gwarancji Canona)
    To co napisałeś jest w 100% prawdą. Ten ich system nie zawsze jest idealny dla drugiego klienta, ponieważ ty płacisz za nowy towar, a dostajesz używany przez kogoś. Ale są też lepiej renomowane sklepy, które informują klienta o takim zajściu i ten towar jest już tańszy, więc tak jak wcześniej opisywałem zawsze dobrze oglądać nie kupować kota w worku zwłaszcza u "pejsatych".

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    Powiem Ci, że nie wiem najpewniej niech wypełni rabat na kogoś, tylko niech siostra dokładnie spełni procedurę rabatową i wypełni kupon.
    A jeszcze jedno za 300$ może kupić z gwarancją imported, to i tak dla ciebie nie ma róznicy. W Polsce chyba nie uznawają gwarancji z USA? I wówczasz masz zaoszczędzone tylko 10$. Wiec jedno czy ten obiektyw kosztuje 300$ czy 330$ to i tak w Polsce go nie kupisz za taką kasę. Sam TAX to ok.8% z kawałkiem a nie 22% jak w Polsce.
    Sorry za to ale ja bym kupił 85mm f1/8 ( to jest tylko moja opinia jest to lepsze szkło).
    Tez sie bije z myslami. Ale oprocz ostrosci zalezy mi takze na swietle. Robie analogowo wiec nie moge sobie podbic czulosci gdy scena tego wymaga, a swiatlo zastane nie chce byc inne. A moze ta 85'tka ma jakies inne zalety? Bokeh???
    A wracajac do ceny w PL to po dokladnym wyliczeniu, mam te piecdziesiatke za ok 1300 zl, szklo kupie na firme wiec VAT mnie nie obchodzi, mam polska gwarancje i do tego sklep z taka cena jest w moim miescie (zero za przesylke).
    Jak to mowia: "cudze chwalicie, swego nie znacie". I w tym przypadku to sie sprawdzilo.
    Ostatnio edytowane przez mrek ; 03-01-2007 o 10:39
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    Tez sie bije z myslami. Ale oprocz ostrosci zalezy mi takze na swietle. Robie analogowo wiec nie moge sobie podbic czulosci gdy scena tego wymaga, a swiatlo zastane nie chce byc inne. A moze ta 85'tka ma jakies inne zalety? Bokeh???
    Bokeh ma bardzo ładny, ale temu z 50/1.4 też niczego nie zarzucisz. Dodatkowo skoro narzekasz na brak światła, to pamiętaj, że przy portrecie masz dłuższy czas naświetlania. Do tego 50tka jest ostrzejsza.
    Jarek

Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Bokeh ma bardzo ładny, ale temu z 50/1.4 też niczego nie zarzucisz. Dodatkowo skoro narzekasz na brak światła, to pamiętaj, że przy portrecie masz dłuższy czas naświetlania. Do tego 50tka jest ostrzejsza.
    Wlasnie dlatego o niej mysle.
    Ech... przez lat 30 zatoczylem wielki kolo. Po wszystkich zoomach wracam pokornie do 50mm od ktorych zaczynalem
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

Hej!
    Zaniosłem obiektyw na Żytnią i dzisiaj dzwoniłem zapytać się o wycenę. Wycenili naprawę na 220PLN, a w karcie wpisali "regulacja układu optycznego", czy jakoś tak... Mam nadzieję, że wiedzą co robią i owa regulacja pomoże...
    Jeśli pomoże, to za tydzień wrzucę kilka sampli...
    Gzak - masz już obiektyw po naprawie. Jak tak, to się pochwal - jaki wynik?
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Dopiero zaczyna Awatar mrSaint
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mam wiec pytanie. Wlasnie moja siostra, nie znajaca sie na sprzecie foto kupuje mi tam ef 50/1.4.
    Wiesz moze czy rabat Canona przysla do Polski czy lepiej wypelnic go na kogos z USA?
    Nie lepiej ale tylko i wylacznie musisz podac adres w łusa, to po pierwsze po drugie musisz skruplulatnie dopelnic foramlnosci, inaczej dostaniesz wielkie ziro

Czesc,
    wlasnie wysylam do tego sklepu moja siostre po EF 50/1.4. Poniewaz jest w NY jeszcze 10 dni, to moze zamiast w B&H (wiadomo podatek) zdaze kupic cos w sieci i przesylka dojdzie po jej adres. To nie hotel, oczywiscie.
    Masz jakies sprawdzone przez siebie sklepy poza stanem NY?
    Polecam, ten sklep, kupilem tam 5D, 350D, 20D, plus kilka obiektywow! Caly sprzet kompletnie pachnacy nowoscia, jak narazie, odpukac !!! Chcialem kupic tez 35L , niestety ich oferta ograniczona jest do najbardziej popularnych produktow marki Canon

50 1.4 mozesz dostac za 299 $ z dostawa
    sklep znajduje sie w NJ, tez sa zamknieci w soboet , ale jezeli dobrze trafisz to dostawe do NYC masz w jeden dzien

Aha, jeszcze jedno, wez 50 1.4, a nie 1.8, zaoszczedisz sobie wydatkow na przyszlosc, ....aha..... i....... jakbys przeszdl na mroczna strone......tez sie nada:-D

Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrSaint Zobacz posta

Aha, jeszcze jedno, wez 50 1.4, a nie 1.8, zaoszczedisz sobie wydatkow na przyszlosc, ....aha..... i....... jakbys przeszdl na mroczna strone......tez sie nada:-D
    Wzialem, wzialem 1.4 i juz nie zaluje.
    A mroczna strona mocy kusi, oj kusi
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kodar Zobacz posta
    Gzak - masz już obiektyw po naprawie. Jak tak, to się pochwal - jaki wynik?
    Hej! Obiektyw wrócił już z serwisu. Szczerze mówiąc jeszcze nie miałem czasu na poważniejsze testy, ale już widzę, że jest dużo lepiej.
    Może jutro spróbuje zrobić kilka fotek, to się pochwalę...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Coś już napisał

Domyślnie

Hej! Obiektyw wrócił już z serwisu. Szczerze mówiąc jeszcze nie miałem czasu na poważniejsze testy, ale już widzę, że jest dużo lepiej.
    Może jutro spróbuje zrobić kilka fotek, to się pochwalę...

Czekamy Czekamy...:rolleyes:
    I ile wyniosła naprawa i czy dali Ci gwarancję?

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    Czekamy Czekamy...:rolleyes:
    I ile wyniosła naprawa i czy dali Ci gwarancję?
    Hej!
    Zrobiłem testy 35-tki po naprawie i...
    Hm, jest lepiej niż przed naprawą, ale chyba nie jest to, czego bym oczekiwał...

Crop wyżej - przed naprawą, poniżej po naprawie:

I jeszcze f/1.8 po naprawie:

To chyba nie tak powinno wyglądać?
    Wiem, ze nie należy oczekiwać "żylety" przy f/1.4, ale przy tym świetle moja 35-tka jest wciąż mniej ostra od 50 1.4...

Kiedy się przymknie przysłonę (tak od 2.0) jest sporo lepiej. Tutaj przy f/2.5:

P.S. Może mógłby ktoś wrzucić sampla 100% z 35L przy przesłonie 1.4 ? Może jakiś podobny "obiekt" na zdjęciu, aby można było łatwiej porównać?
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 05-01-2007 o 18:46
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów